MŠ - anketa rozdělení tříd

10937
14.5.13 14:39

MŠ - anketa rozdělení tříd

Dobrý den,
chtěla jsem se informovat jak je to u vás v mateřských školkách, zda jsou třídy rozdělené podle věku, nebo zda jsou třídy smíšené.
Proč se ptám u nás jsou třídy smíšené, moje dcera bude mít pět let a měla by být předškolák, ale paní ředitelka, uvažuje, že ji nechá mezi dětmi, které jsou mladší, takže by nechala tu třídu celou a tam jsou děti od těch 3 let do 5 a s budoucími předškoláky. Momentálně dcera má nejlepší kamarádku, která má 3,5 roku a bohužel dcera je stejně veliká jako ona, je malá má 102cm a 15kg, tudíž nerozlišuje, že ona je vlastně mladší. Dcera je dost problémová a nechce se ji malovat, dělat to co její vrstevníci.
Jsem toho názoru, že kdyby byla s vrstevníky, tak bude muset a nebude říkat, že nemusí, že je malá. Hodně na mě zkouší, zhoršila se v mluvení, pořád si vyřvává.
Všichni mi říkají, že teď už jsou jen smíšené třídy a já na netu co jsem našla rozdělení je podle věku, tak proto se ptám vás, jak to máte?
Moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4466
14.5.13 14:42

Podle věku 3 třídy. Synovi je čerstvě pět, chodí do druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
14.5.13 14:43

Smíšená třída, ale jsou v naší MŠ i dle věku.
Já si tuto třídu vybrala záměrně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
14.5.13 14:43

U nás smíšené..
třeba…3-5 jedna třída MOtýlci, pak druhá třída Broučci 4,7 atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
14.5.13 14:44

U nás dle věku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Callendula
14.5.13 14:45

Podle veku, vsude kde to znam…

• Citovat
  • Upravit
44197
14.5.13 14:46

Pro předškoláka je nejlepší být v oddělené třídě s předškoláky.
Na tom bych si trvala.
U nás je to tak, že do předškolního roku jsou třídy smíšené a potom poslední rok jsou třídy předškolní - výběrová(pro nadanější) a pro děti s odkladem(plus podzimní děti).

Zbyde pár dětí, které zůstávají v běžné třídě - do výběrové se nedostanou a k odkladovým nepatří. Ale na přání rodičů tam jsou přiděleni(do té odkladové).

Prostě zajdi za ředitelkou a popros ji, aby ji dala k předškolákům, jiné východisko nevidím :nevim:
Neříkám, že smíšená třída taky nemá své výhody, ale ty výhody jsou většinou jen pro mladší děti, které se učí od starších. Předškoláci většinou bývaji zdržováni a bržděni tím, že se učitelka musí starat o malé děti. Kde je potom čas a prostor pro nějakou přípravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1450
14.5.13 14:50

Taky máme podle věku - maji 3 oddělení :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1348
14.5.13 14:50

Naše holčina chodí na odloučené pracoviště jedné MŠ, takže tam jsou jen dvě třídy ale děti od tří do 6-7 let. Takže v praxi je to tak, že je třída mrňátek a předškoláků a středňáky si paní učitelky rozhodí do těhle dvou tříd podle „vyspělosti“. Tudíž Tyna chodí už druhým rokem s předškoláky a letos dělají to samé co minulý rok - což je samozřejmě ooohromná nuda :) Ale jinak to nejde. Asi všeobecně záleží hodně na učitelkách jak ty třídy povedou. Mladší děti to může motivovat a nebo naopak ty starší mohou polevovat v „rozvoji“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32908
14.5.13 14:51

V naší školce jsou podle věku, ve vedlejší smíšené. Podle mě je lepší rozdělit podle věku, když jsou děti různého věku, tak se s nima nedá solidně pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
14.5.13 14:51

@Jana206 Právě ona mi narovinu řekla, že dcera na to není vyspělá a že bude oficiálně předškolák, ale že stejně dostane odklad, že by se musela hodně zlepšit. Což mě mrzí. Tak jsem říkala, že to posuzuje snad psycholog, kdyby měla dostat odklad a to se kysele usmála a řekla, že to hodně záleží na školce, že psychlog to dítě vidí jednou. Na podzim když tam byli ještě sice ti tříletí, ale ti byli spíše nemocní, tak na besídce byla chválená, teď role dostávali ti tříletí a velcí jim dělali křena, s tím, že dcera byla nesoustředěná, hrála si se sukýnkou.
A také mi řekla, že ještě neví jak třídy rozdělí, ale že tu naši třídu asi nechá, že je tam výborný kolektiv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.5.13 14:52

U nás jsou ve školce 4 třídy a všechny věkově smíšené.

• Citovat
  • Upravit
25324
14.5.13 14:53
@Jana206 píše:
Pro předškoláka je nejlepší být v oddělené třídě s předškoláky.
Na tom bych si trvala.
U nás je to tak, že do předškolního roku jsou třídy smíšené a potom poslední rok jsou třídy předškolní - výběrová(pro nadanější) a pro děti s odkladem(plus podzimní děti).

Zbyde pár dětí, které zůstávají v běžné třídě - do výběrové se nedostanou a k odkladovým nepatří. Ale na přání rodičů tam jsou přiděleni(do té odkladové).

Prostě zajdi za ředitelkou a popros ji, aby ji dala k předškolákům, jiné východisko nevidím :nevim:
Neříkám, že smíšená třída taky nemá své výhody, ale ty výhody jsou většinou jen pro mladší děti, které se učí od starších. Předškoláci většinou bývaji zdržováni a bržděni tím, že se učitelka musí starat o malé děti. Kde je potom čas a prostor pro nějakou přípravu.

dovolím si mírně nesouhlasit, jelikož vím, jak je to u nás.
Co se týče předškoláků, tak mají i ve smíšené třídě vyhrazený prostor a čas na předškolní přípravu, a vím, že jsou i specifikované pokyny od ministerstva školství pro předškoláky, a ty učitelky s dětmi důsledně dodržují.
Navíc, vím, že učitelky se snaží lehkou a nenásilnou formou zapojovat větší děti v péči o ty malé, a věřím tomu, že to i pomáhá navozovat jistou formu kamarádství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
14.5.13 14:53

@Billi A jak funguje program pro předškoláky, nebo tam nemáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
14.5.13 14:54

U nás je smíšená třída s tím, že každý den dělají předškoláci něco zvlášť v jedné třídě a menší děti si hrají v místnosti druhé. Navíc mají jednou týdně adaptační hodinu ve škole. Uvítala bych zvlášť třídu pro předškoláky, ale když není ( je to vesnická školka), tak alespoň tohle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin