Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás ve školce si hrají ráno, pak mají komunitní kruh, pak mají tedy aktivitu, pak jdou ven … A hrají si odpoledne než jdou domu. Tya 1.5 hodina řízené činnosti a možná ani to ne mi přijde ok.
Jinak tedy asi to bude záležet co učitelka a školka.
Jinak asi jde spíš o systém učení? A asi o věk dítěte a pak tu délku k tomu … Ale děti se vzdělávají všude - lesní školka, soukromá … Jen asi ten systém vzdělávání bude jiný.
Pokud to zachraňují další učitelky, které se s tebou střídají, tak ok. Ale kdyby měla mít dcera jenom tebe celé dny a roky
, tak určitě špatně.
@Anonymní píše: Více
Můj osobní názor je, že děti pod záminkou jejich dobra okrádáme o jejich dětství, což se později projeví na jejich psychice, sociálním začlenění a i chování vůči nám samým. Jejich odolnost bude velmi křehká, což už se i dnes u dospívajících částečně projevuje.
6.30-8.30 volná hra, a tím, že učitelka si vytahuje jednotlivé děti k indivindi činnostem, většinou dodělat něco, co dotyčný minule nestihl. Pak řízený program (malujeme, tančíme, kolečko, cvičení…), pak ven, venku zas volná hra. Po spaní zas volná hra a indivindi dodělávky.
Upřímně mi teda přišlo, že ve školce si děti akorát hrajou a choděj ven. Organizovaného učení tam bylo minimum, jestli hodina denně? Dvě moje děti by snesly víc, moje třetí organizované učení nesnášelo a hrálo by si celý den. Jsem ráda, že to nebylo možné, a aspoň tu hodinu musel pracovat, zrovna on to dost potřeboval.
Mě trochu děsí, že učíš ve školce a nevíš, že školka je vzdělávací instituce.
Navíc není vzdělávání, jako vzdělávání. Dcera doteď nadšeně mluví o tom, jak se byli podívat ve sběrném dvoře nebo jak k nim přijela sanitka nebo měli na školkové zahradě poníka.
A ne, nemám pocit, že by byl na děti vyvíjen větší tlak, nejstarší už je na střední a nejmladší v září začne třetí rok ve školce a řekla bych, že toho naopak chtějí míň, než u té starší.
nebyla bych spokojená. Školka není odkladiště dětí, ale vzdělávací instituce. Odpoledne, když jsou venku, mají volné hry až až, když je vyzvedává, dopoledne by za mě mělo bý vzdělávací. určitě by měly proběhnout aktivity jako ranní kruh, porozumění si, debata, diskuze. měli by se učit básničky a písničky, a to soustředění vyžaduje. určitě doufám, že i společně cvičí.
to je spousta potřebných řízených aktivit. A jak si budou hrát odpoledně, to už je mi jedno.
u nás ve školce začíná společný program od 9. A tak by to mělo být.
Já si nemyslím, že by na ty děti byl až tak velký tlak. Vnuk chodil od 3.5 let do soukromé školky. Chodil tam dva roky a až poslední rok, kdy byl předškolák, šel do státní. A můžu to říct, že jak jsme ze začátku byli nadšení, že v té soukromé školce po nich moc nechtějí, že tam mají volnost, tak teď si drbeme hlavu, že jsme ho do statní měli dát už dřív, ne-li hned. Za ten rok tam udělal obrovský pokrok a hlavně se naučil trochu soustředit a u něčeho vydržet. (I když ještě na školu nedozrál a ten odklad má). Takže určitě je dobré, že po dětech něco chtějí a přitahnou je také k nějaké organizované činnosti a povinnostem. A koneckonců, děti tam jsou od rána do odpoledne, tak jistě se do programu vejde oboje, i ty spontánní hry.
Upřesním to.
Ano, samozřejmě, že mateřská škola má povinnost děti rozvíjet, obohacovat, vzdělávat prostřednictvím exkurzi, řízených činností apod. I v mém týdnu mají děti tzv předškolní přípravu, tělocvik a řízenou činnost. Mám třídu dětí od 3 - 6 let, popřípadě 7 let (odklady). Bývá velmi náročné tématem v kruhu zaujmout děti takového věkového rozdílu. Ale tak dá se. Postupně ale opadávají ti nejmenší (po 10 minutách), a pak další. Funguje to tak i u kolegyň. Prostě je to nad jejich síly vydržet u nějaké činnosti.
Mně se ale jednalo o ty pauzy mezi řízenými činnostmi - část, kdy dítě už od dveří peláší ke stolu dělat úkoly a pohraje si pak naprosto minimálně. Neustále zásahy učitelek do jejich spontánní činnosti (hraješ si s panenkami, tak je pojď spočítat a vyjmenuj mi barvy - člověk to může udělat jednou, ale neustále to dítě aktivovat k tomu, aby vyvíjelo úsilí proti vlastní vůli, mi přijde na hlavu, zvláště když si hezky zahrálo). Pobyt venku ve smyslu, že teď se jde házet míčem a jdeme počítat odrazy míče od země. Teď jdeme poznávat stromy apod. Občas mi přijde, že už je to buzerace.
Ráda s dětmi udělám to co se dělat má - téma týdne, rozcvičky, jóga, povídání si, kreslení, projekty, apod. Ale nonstop je drtit informacemi a nonstop po nich vyžadovat soustředěnost je nad jejich síly. Oni se nesoustředí, oni jsou přetížené informacemi.
Toť vše. Některé z vás mě nepochopili, tak se snažím uvést to na pravou míru. Určitě by jste se nemuseli bát, že by u mě vaše děti nezískávaly zkušenosti, informace a všeobecné nebyly rozvíjené. Byli, ale s respektem k jejich potřebám.
Dcera chodí do vesnické školky. Jsou tam 2 učitelky a jedna asistentka pedagoga. Má za sebou 1 rok, ale kvůli nemocem a narození mladšího sourozence odchodila málo. Když děti přijdou, jdou si hrát nebo něco kreslit, malovat. Každý týden, dva mají nějaké téma, kterému se věnují. Namátkou třeba rodina, svět (tam probírali jiné národnosti, vyráběly si šaman skeptický náhrdelníky apod.), jaro (výrobky týkající se včel, jara, květin, vysvětlení výroby medu, do školky přivedli kuřátka) a myslím, že je to tak super. Dcera teda neřekne, co daný den dělali, ale dozvídám se to tak nějak zpětně při nějaké činnosti, zmíní a uplatní nové poznatky. Je tam spokojená.
A ano, také mají asi nějakou dobu, kdy se věnují právě vyrábění, sezení v kroužku a povídání si a tak.
Tak hlavní problém vidím v tom věkovém rozpětí. Tříleté dítě má jiné potřeby než šestileté ![]()
Takovou školku bych pro své dítě nechtěla. Nevím, proč by mělo tříleté dítě něco řízene počítat. Moje dítě chodí do školky, kde je jedna třída, takže děti od tří do sedmi let. Mají řízene činnosti ve smyslu cvičení, tanec, tvoření, výlety, exkurze, básničky atd. Předškoláci tedy pak mají denně i jiný program. V době, kdy mají volnou hru, tak jim do toho učitelky nezasahuji - ve smyslu vzdělávání.
Pokud ty děti (a tím myslím i předškoláky) nemají vůbec prostor pro spontánní hru, je to taky špatně. Nejlepší to je prostě kombinovat - nechat hrát a pak i řízeně něco dělat.
Kolik tam máte ve třídě dětí? Nedovedu si představit, že se paní učitelka stíhá takhle věnovat nonstop dětem, to musí mít za zadkem vrtulí, ne? 😃
Tak i zbroji pexesa dítě rozvíjí plno věcí, které ani netušíš - soustředěnost, paměť, trpělivost, spolupráci, zrakové vnímání, atd… opravdu to není jen to blbe pexeso😉
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
U nás ve školce si hrají ráno, pak mají komunitní kruh, pak mají tedy aktivitu, pak jdou ven … A hrají si odpoledne než jdou domu. Tya 1.5 hodina řízené činnosti a možná ani to ne mi přijde ok.
Jinak tedy asi to bude záležet co učitelka a školka.