MŠ jsou úplně jiné, než bývaly. Je na děti vyvíjen větší tlak?

Anonymní
27.8.25 07:26

MŠ - zajímavý systém

Jsem učitelka MŠ, pracuji zhruba 6 let a za tu dobu jsem zjistila, že MŠ dnes jsou úplně jiné než za mě. Jde mi o to, že na děti je vyvíjen určitý tlak - škola hrou to teda není. Ve školkách jsou dnes děti pomalu jako ve škole. Mám kolegyně, které děti nonstop biflují (jdeme počítat, jdeme dělat pracovní listy, jdeme procvičovat logopedii). Vidím děti, které si chtějí hrát, ale nemůžou, protože musí plnit úkoly a to pomalu celé ráno, až venku mají tzv spontánní hru.
Já jsem v tomhle jiná - za mě si děti mají vytvářet vztahy, mají si společně hrát, mají mít tzv volnost (zkušenost je taková, že při takových hrách jsou nejhodnější). A učitelka se má do her spontánně zapojovat, sledovat je, brát si děti jednotlivě ke stolečku dle jejich zájmu a něco s nimi tvořit, procvičit. Ale 10 minut a dobrý, ať si hrají bože. Společně si zacvičit, zazpívat ano. Ale ne že děti 30 minut sedí a poslouchají výklady, odpovídají na otázky, jsou nucené k činnostem apod.
Vedle kolegyň se cítím, jak kdybych svoji práci flákala. Když jsem na třídě jen já, nechávám je hlavně hrát si, chodím mezi nimi, povídáme si, popřípadě si s nimi hraji (pexeso, jiné stolní hry). Děti se vždy těší na moji raní. Nebrečí mezi dveřmi při odchodu rodičů a přijde mi to takhle fajn.
Bohužel - je velmi tenká hranice mezi aktivní učitelkou, která děti neustále rozvíjí a mezi nic nedělající učitelkou, která pouze hlídá. Dělám si obrázek o tom, jak by to mělo být, jak to dělat správně.
Co vaše školky? Jak to tam chodí? Jak jsou děti spokojené?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5680
27.8.25 07:29

Záleží na tom, o jak staré děti jde. Předškoláci by se určitě připravovat na školu měli, nejen si hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
27.8.25 07:32

No nevím, ale za mě by školka měla plnit do jisté míry i vzdělávací funkci. Obě mé děti chodily vždy ze školky s nějakými novými poznatky a informacemi. Měli mladé aktivní učitelky a ty dokonce přinesly do školky mikroskop, nějaké dětské chemické sady…Děti byly nadšené. Já bych asi nadšená jako rodič nebyla, kdyby si dítě celý den jen hrálo s kamarády nebo hrálo pexeso s učitelkou. Samozřejmě nějaká volná zábava být musí, ale mělo by to mít i vzdělávací strukturu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.8.25 07:38

Děti plnící povinné školní vzdělávání (předškoláci) mají samozřejmě předškolní přípravy.
Nepochopili jsme se - děti se mají vzdělávat, to naše školka zajišťuje, ale prostě nenásilně, s lehkostí a ne že jedno dítě sedí 40 minut u stolu a drtí se.
Mluvím o tom, že řízené činnosti by neměly přesahovat ty spontánní, které vycházejí ze zájmu dětí.

• Citovat
  • Upravit
30928
27.8.25 07:41

Za mě je školka vzdělávací instituce a 30 minut u stolečku nebo v kruhu na koberci dětem prospěje. Zklidní se, mají oddělenou práci od hry. Na hraní a volnou hru mají celé odpoledne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30928
27.8.25 07:47

Ale jinak, pokud by mělo dítě nadšenou, o děti se zajímající učitelku, jako zníš ty, tak také dobré. Fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6026
27.8.25 08:33

Jako tvůj přístup by byl skvělý, ale je potřeba zvážit, na co ty děti má školka připravit. Co se děje ve škole. Tam je to úplně obrácené a spontánní činnosti téměř nejsou.

Takže za mě ano, děti už v předškolním věku musí zvládat těch 30 minut denně pracovat. Protože ve škole se s nimi nikdo mazat nebude.

Moje mamka je bývalá ředitelka MŠ a říkala mi, že právě děti, které měly hodně spontánních her a téměř nula řízených, byly ve škole nešťastné. Alespoň než si zvykly. Sedět na zadku 45 minut a dávat pozor, tohle v první třídě už čtyřikrát za den, je obrovský skok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4067
27.8.25 08:38

Já nerozumím té první větě, ty jsi učitelství MŠ nestudovala? Nechodila na praxe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4067
27.8.25 08:38

Já nerozumím té první větě, ty jsi učitelství MŠ nestudovala? Nechodila na praxe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.8.25 08:41

U nás to je tak i tak, já jsem si školku vybrala právě proto, že mají děti pořád něco a vzdělávají se…mám šikovné dítě, které, když tam v necelých 3 letech šli, tak v pohodě počítalo do 20, tam se rychle naučilo podepsat…ve 3,5 začala ve sborečku a postupně od 4 let i kreslení a tanečky a mimoškolku nějaký sport…hlavně v menší školce je méně dětí ve třídách a dvě paní učitelky a jedna asistentka v každé třídě

• Citovat
  • Upravit
21295
27.8.25 09:37

Naučí se tam víc nez za nas. My jsme se tam neučili nic. Učitelky imrvere kafraly u kafe. :oops:
U nas ve školce si hrajou i behem dopoledne. Pracovní listy apod. dělají po skupinkách. Někdo si hraje, někdo tvoří s učitelkou. Je to lepsi nez ve školce u kamarádky, která dostává úkoly domů. Ve skolce s dětmi nedělají nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.8.25 10:04

Já to asi neumím moc dobře posoudit. Jen z toho co jako rodič vidím na fotkách třeba. Školka je pořád nějakým způsobem vzdělávací instituce. Musí se plnit určitě cíle vzdělávání a to jakým způsobem je školka plní ne v podstatě jedno. Ono zaujmout všechny děti podle jejich vlastní potřeby nejspíš není nic úplně jednoduchého.
Dcera třeba domu nechodí s básničkami, nacvičovat společně na nějakou akci taky moc nechce a ne vždycky se zapojuje do „povídání“ na koberci. Já si třeba vůbec nepamatuju, že by jsme tohle ve školce dělali. Mě by to ale určitě bavilo víc než společenské hry( Pešek, brána, ovce a vlk.,…)
Moc mě bavilo když nám učitelka říkala co kde roste, co se z toho dělá, kde je jaké zvíře a jak žije. Jako dítě jsem si myslela, že učitelky musí vědět všechno. Já ti nevím co bych si myslela o učitelce, která se zabývá malou skupinou děti a ostatní nechá být. Určitě by mě nebavilo trávit čas s příliš aktivní učitelkou.
No a naše dcera je praví opak. A nejspíš bys ji bavila. Protože je plná energie a aktivity. Nejlépe všechno toho, co kůže dělat úplně sama.

• Citovat
  • Upravit
2289
27.8.25 10:10

Malá má za sebou 4 roky školky. Nemám naprosto žádný pocit že na děti u nás je vyvíjen tlak. A děti si pořád hrají. Hodně jsou venku obrovská zahrada. ve školce 27 dětí. Všechny děti se vzájemně znají. Možná klika na školku. Ale neviděla jsem tam jediné dítě co by chodilo nerado.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2289
27.8.25 10:11
@malákráličice píše: Více

To je fakt. Já si vůbec nepamatuju že bych se ve školce cokoliv učila ale já chodila do školky jetě na konci 80 let. tj 88 - 90

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
27.8.25 10:13

No ja si pamatuji na dny přátelství s našimi bratry ze SSR. Ve školce byl prostor i pro šikanu ( učitelka nás zavírala do kumbálu kdo zlobil místo spaní, nutila dojídat jídlo do pozvracení, atd… ). Žádná individuální podpora. Posměšky, zesměšňování když někdo byl jiný. ( nosila jsem brýle a to stačilo ). Žádná možnost alternativy ( lesní školka a podobně ).
Do školky jsem chodila v 80.letech.
Jsem ráda, že toto moje děti nemusely zažít a mohly si užít soukromé školky, lesní školky a v nějakých mezích i individuálního přístupu - i když úde je to velmi o konkrétní školce.

A ano, dneska tlak na děti je všeobecně vyšší. Nejen ve školce.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin