Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak to popisujes, tak mi to zni jako frontalni vyuka a od toho by se melo upoustet a meli by se delat cinnosti spis po skupinach, individualne-ne vsichni vsechno najednou a hromadne.
Jinak u nas si deti do 8:30 hraji(+jednotlive vytvarka). Pak je kruh a rozcvicka. V devet svacina a pote do desiti rizena cinnost. V deset se jde ven. 11:45 obed, odpocinek. Predskolaci maji jeste odpoledne 10-15min. pripravu do skoly, jinak si odpoledne jen hraji.
@Anonymní píše: Více
Já si to nemyslím. Myslím, že ty děti „vypadají jako přetížené“, protože obecně schopnost soustředit se šla do háje.
Můj strejda je hasič, už přesluhuje v důchodu a školky k němu chodí na „exkurze“ 40let. Podle něj pořád zkracují a zjednodušují tu prohlídku, děti nevydrží, nerespektují zákazy, a dost často slýchá i od učitelek omluvy, že přišli pozdě, protože to dětem rok od roku trvá déle, protože nejsou zvyklé chodit.
Když si vezmu sebe (školka v 80.letech), tak děti nosily košile a rozepinaly si a zapínaly knoflíky u rukávů u každého mytí, každý den procházka klidně 4km (dnes často děti obejdou blok a to je všechno), musely vydržet to spaní, i když se jim nechtělo (dnes dají třeba časopis nebo knížku) - na udržení pozornosti mi to přišlo tenkrát náročnější než dnes.
Připravenost na školu bývá horší a je za mě správné tu pozornost a i respekt k pravidlům s dětmi trénovat, protože často to doma nikdo nedělá. Děti, které jsou zvyklé doma hrát deskovky apod. tu pozornost udržet umí, ale děti na tabletech často vůbec, protože jakmile je to nebaví, pustí si něco jiného. A ve škole je pak průšvih.
Za mě není vyvíjen větší tlak, ale více dětí nezvládá a dávají to najevo, tak je to vidět.
@zrcadlo musely vydržet spaní… no to jsme byly hvězdy, že jsme zvládly ležet jak paka a zírat do stropu. Někde dokonce bylo povinné mit celou dobu ruce za hlavou, jak se řešilo v jedné retro skupině. ![]()
@malákráličice píše: Více
Nic takového jsem nepsala, já to nesnášela, ale za mě právě toto byl větší tlak a dávala jsem to jako příklad toho, že si nemyslím, že na dnešní děti je ve školce větší tlak. Tlak na děti dříve byl podle mě výrazně větší (právě třeba to spaní nebo zapínání knoflíků u rukávů - to byl pro spoustu dětí fakt strašák a stres), ale tak nějak v souladu s tím, jaký tlak byl i doma. Ranní vypravování třeba bylo závislé na autobusu a prostě se muselo včas, nebo se šlo docela daleko pěšky. Dnes děti často autem až před školku, nebo mají rodiče HO a nechají různě doma atd. Děti zažívají méně „nepohodlí“, a pak je požadovaná soustředěná a termínovaná činnosti prostě ve větším kontrastu. A samozřejmě se netýká všech, ale většinově to podle mě platí.
@malákráličice píše: Více
I nás nás ještě násilím krmily… Běžné každý týdně nějaké dítě zvracelo po obědě.
@zrcadlo Jako že dětem ve věku školky rodiče pustí tablet a nazdar. Myslím si, jako že tak jak se dneska věnuji dětem rodiče se dlouho třeba naše rodiče nám určitě nevěnovali.
Jasný, neměli jsme tablet, protože wau bylo video a 2 programy v TV, ale jako že by naši s námi obíhali kroužky, hráli si každý den, atd… si třeba já nepamatuji.
Jo možná jsme chodily jako třída všude ok. Za cenu řvaní a ten kdo nechtěl spát, tak ho za zlobení zavírala do kumbálu. Zlatý časopis nebo knížka. Jo a nejíš? Nezájem, jíš a tečka.
Plně tě chápu. Ono deti se rozvíjí i dvojí spontánní hrou a to je někdy více než jim něco drtit do hlavy. A školka je hlavně od toho, aby se socializovaly. Oni třeba rodiče nevidí ty prostoje, které jsou, když se na něco čeká - většinou na svačinu nebo oběd s je čas s dětmi si povídat, učit je básnicky, dávat hádanky. Plno věcí člověk dělá normálně i doma a nevidí, že tím se děti vlastně učí. A někdy mi to ve skolce přijde jako organizovaná honicka - rychle kroužek, umýt ruce, svačina, řízena činnost, v 10 bezpodmínečný odchod ven. A prostě všechno má svoje časy. A věkově smíšenou třídu nezávidím.
@Snopy123 píše: Více
Hele dřív šly ty děti třeba pěšky 3km ze školky domů a cestou si s rodičem povídaly, zpívaly (nebo často s prarodičem). Dnes je rodič vyzvedne autem až u školky, odveze je autem na kroužek, kde si děti zpívají a hýbou se, a odveze je zase zpátky. Výsledek je stejný, dítě se naučilo říkanku/písničku a 45min. se hýbalo. Akorát že v tom prvním případě to bylo každý den a v tom druhém jednou týdně.
Spoustu činností se děti učily nenásilně, fyzickou kondici získávaly nenásilně. Že se dnes rodiče víc věnujou? Mají víc možností, ale přesto psychologové bijí má poplach, že děti se cítí odtržené a rodiče se na ně málo napojují, jsou málo opravdu s tím dítětem. Protože když se mnou ta máma chodila domů, byla jen a jen se mnou a povídala si. Dnes vidím často i ženský s golfkama a dítětem, ale mají sluchátka a telefonují, na hřišti si něco ukazují v mobilu, a i na tom kroužku dítěte sedí opodál a dělají v mobilu nákup na Rohlíku. To všechno je čas, kdy ony mají pocit, že se věnují dítěti, ale to dítě je od nich odpojené
.
Kdyby byla pravda, co píšeš, neklesala by fyzická kondice, nenarůstal počet dětí s problémem v řeči atd.
Fyzická kondice probíhala tak, že jsme se s kámoši honili venku. U nás jsou venku jen mrňavé děti na hřištích. Starší děti už ne. Naše děti jsou třeba venku samy s námi. A senioři na nás koukají z okna 😃 což teda nám nevadí.
Ale taky se pomalu přizpůsobujeme. Tréninky 4 krát týdně (ti starší) a o víkendu jezdíme na chalupu, kde se opékají buřty a děti se valí v bazénu. Co taky dělat venku před barákem, když tam jsme pořád jen my.
Jo a výslovnost - já sama jsme musela chodit na logopedii. Moje děti (zatím 3 ze 4) na logopedii chodí taky. Starší už to mají ukončené, ještě teď čerstvě školák. Doufám, že nejmladší bude v tomhle směru v pohodě.
@zrcadlo píše: Více
Jak mohl být dřív pro děti stres zapínat knoflíky a zavazovat tkaničky, když s tím vlastně vyrůstaly
Každodenní činnost je stres? Nemyslím to nějak zle, ale podiv se tu na milion diskusí, jak v dnešní době děti zažívají stres při každodenní činnosti jako je použití WC- dítě není zralé
, normálně se najíst - dítě „nejedlík“
a obléknout se ![]()
@zrcadlo tady ale píšeš jen o určitě skupině lidi. V ČR opravdu neni tak nízká síť školek, že to má do ní každý tři kilometry.
My jsme měli školku dvě minuty od baráku. Moje děti mají MŠ a ZŠ od baráku pět minut. Kroužky deset. Pěšky.
@zrcadlo Asi jak kde, naše dítě chodí do školky a ze školky běžně pěšky. Odpoledne má buď kroužek (sport a skaut) a nebo chodíme se psy do polí - každý den těch 3-4 km na tom kole ujede / nebo jde pěšky.
Navíc u nás stále děti běhají venku i bez rodičů. Děti předškolního věku normálně. Hřiště tu je naprosto plné v hezké dny.
Takže ne že všude jezdí jen autem a sedí doma na zadku.
a má odpojené rodiče.
No a ono za nás, nás máma na to hřiště poslala samotné a ta cesta z města domů byla tak jediná kdy měla čas, protože pak čekalo doma hospodářství a zahrada.
A když to vezmu od nás. Jezdíme s dítětem na kole, hrajeme s ním venku hry. Učíme ho poznávat přírodu.
Na tréninkách koukám na něj (je mu 5) a do skautu chodím s ním - vzhledem k věku i na schůzky-.
Jo a nákupu na Košíku objednávám, ušetříme si tak čas, který mohu věnovat dítěti pak.
A nemám pocit, že bych se mu věnovala méně / odpojením než jeho sourozenci před 25 lety, kdy jsme měli tak Nokii a o internetu doma se nám ani nezdálo.
Já si třeba pamatuji prázdniny ve škole, tak ta první, druhá třída. Celý den venku s kamarády z ulice. Celý den venku, v poledne někdo z dospělých dovezl oběd z JZD a tím nás kontroloval. A odpoledne rodiče přijeli vlakem z města z práce a máma nám dala svačinu - tím nás opět kontrolovala. A pak až domů na večeři a spát - což jsme se vždy snažili oddálit. Občas nás někdo vzal koupat psy, vykoupat (bazén doma samozřejmě nebyl v té době), nebo do sámošky pro zmrzlinu. Ale že by se nám nějak rodiče mega věnovali každé odpoledne to nehrozilo. Přes léto měli vlastní práce víc než dost a my jsme pomáhali, protože jsme museli - ani ne že by nás to tak bavilo - já byla holka, takže jezdit na kukuřici prasatům nebyl top, protože se tam jelo malým traktůrkem - proto to kluky bavilo.
Jo a máma neseděla na internetu, protože ani mobil nebyl, ale pokud měla čas, tak tlachala u kafe s nějakou kamarádkou z ulice. Což mě jako dítě nebavilo tuplem ![]()
@ibis píše: Více
No pro mě to ve školce byl stres. Ne proto že by to byla tak stresová situace, ale jak se to řešilo. Naše paní učitelka (pardon soudružka) nás zesměšňovala, mně třeba říkala ošklivě ve jméně a pamatuju si, jak hezky říkala kamarádce (šikovná blondýnka). Dávala nám sežrat ty neúspěchy, nehledě třeba na to nespaní nás zavírala do kumbálu. Možná byla vyhořelá, možná jsme ji něčím štvali - nevím.
Takže ano, pak se i zapnutí knoflíku a tkanička byl pro mě stres. Já nebyla úplně top dítě v té době - potřebovala jsem podpořit v bezpečném prostředí spíš jako dítě. A to ona neuměla, nebo nechtěla. Takže ne brala bych, že tkanička musí být stres. Záleží ale na prostředí. ![]()
Ono kdyby to bylo tak vše super, tak se to asi společnost nechtěla dělat jinak. A ta dnešní generace „líných rodičů“ je ta generace kterou musel někdo vychovat. Naštěstí je možnost volby, což je super.
Já myslím, že tvůj přístup je v pohodě. Nějak nechápu proč by děti ve školce měli podávat nějaké výkony, toho si užijou ve škole dost. Ať si klidně hrajou, nebo se i nudí, to také rozvíjí kreativitu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.