Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Těch příčin může být více. Počínaje potravinovou intolerancí, před dráždivý trakčník, nespecifické dysfunkční potíže trávicího traktu… Žaludek Vás bolí nalačno?
První, pokud chcete být v obraze, musíte si vést alepoň 14 dní jídelní deníček, kde si budete zapisovat co a kdy jste jedla a kdy vás souvislosti s tím bolelo břicho, byl průjem, případně jiné trávicí potíže. Prostě každý den na A4 dva sloupce : do jednoho zapsat co jste jedla, do druhého co dělalo trávení. Pak se možná poštěstí vysledovat případnou problematickou potravinu. A funkční potíže trávicího traktu hodně souvisí s psychikou. Takže bych se poohlédla i na situace, které mohou být vyvolávajícím faktorem trávicích obtíží.
@Anonymní píše:
Ahoj, po ránu mě bolí žaludek, bublá mi v břiše a mám řídkou stolici. To bublání se pak dostaví občas i po jídle. Je možné že je to intolerance na nějakou potravinu? Je možné, že by ten žaludek bolel jen ráno cca2 hodiny a pak celý den už ne? Nemáte s tím někdo zkušenosti? Na ultrazvuku jsem byla a vše v pořádku, také základní krevní testy v pořáku.
Potravinová intolerance se většinou projevuje po jídle a ne před jídlem, ráno na lačno…
Doporučila bych zajít si na krevní testy - nechat si změřit eozinofily a nechat si udělat z krve testy na alergie - mléko, lepek, ořechy, citrusy, med…
Popřemýšlet ted třeba dva, tři týdny nad jídlem, zapsat si reakce na jídla. Dbát na poslední jídlo dne, když jsou problémy po ránu… ![]()
Může to být tisíc věci…dcera se léčila teď čtyři týdny na průjmy… Nezjištěno z krve ani že stolice ani že stěru vůbec nic. Nakonec zjištěna borelióza. Nasazené antibiotika a zázrakem přešel průjem.
@Anonymní píše:
Ahoj, po ránu mě bolí žaludek, bublá mi v břiše a mám řídkou stolici. To bublání se pak dostaví občas i po jídle. Je možné že je to intolerance na nějakou potravinu? Je možné, že by ten žaludek bolel jen ráno cca2 hodiny a pak celý den už ne? Nemáte s tím někdo zkušenosti? Na ultrazvuku jsem byla a vše v pořádku, také základní krevní testy v pořáku.
může být, ale ze základního odběru krve to nezjistíš. Alergologie a krevní testy na potraviny.
Praktická tě na ně nepošle
@smajlik345 píše:
může být, ale ze základního odběru krve to nezjistíš. Alergologie a krevní testy na potraviny.
Praktická tě na ně nepošle
Potravinová intolerance není alergie. Má jiný mechanismus rozvoje. Z krve se opravdu specificky nezjistí. Nestoupají ani protilátky ani nejsou zmnoženy typické krvinky pro alergii, nedělají se alergické provokační ani škrábací testy.
Něco podobného jsem měla. Jelikož chození po doktorech vedlo k radě jít za psychologem, pátrala jsem sama.
Pomohlo mi vysadit lepek. Úspěch se dostavil po cca 3 týdnech. Pak jsem 2 -3 roky držela poctivě, ze strachu. Teď už jím všelicost, jen pečivo prokládám bezlepkovým a necpu se zahuštěnými omáčkami. Prostě lepek více omezuji a vůbec mi to nevadí.
@Okta a byla jsi i na gastroskopii nebo ne? Já bych se ji chtěla vyhnout
@greplbauer-psychosom píše:
Potravinová intolerance není alergie. Má jiný mechanismus rozvoje. Z krve se opravdu specificky nezjistí. Nestoupají ani protilátky ani nejsou zmnoženy typické krvinky pro alergii, nedělají se alergické provokační ani škrábací testy.
Když myslíte, tak myslete.
Já dánou situaci řeším s lékaři, takže vím co a jak se dá zjistit z krevních testu a taky co je alergie a intolerance
Byla. K ničemu.
Nezkusila jsi vyřadit třeba laktozu? U té bývá rychlý ústup potíží.