Může být potravinová intolerance?

Anonymní
25.8.21 13:20

Může být potravinová intolerance?

Ahoj, po ránu mě bolí žaludek, bublá mi v břiše a mám řídkou stolici. To bublání se pak dostaví občas i po jídle. Je možné že je to intolerance na nějakou potravinu? Je možné, že by ten žaludek bolel jen ráno cca2 hodiny a pak celý den už ne? Nemáte s tím někdo zkušenosti? Na ultrazvuku jsem byla a vše v pořádku, také základní krevní testy v pořáku.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25.8.21 13:36

Těch příčin může být více. Počínaje potravinovou intolerancí, před dráždivý trakčník, nespecifické dysfunkční potíže trávicího traktu… Žaludek Vás bolí nalačno?
První, pokud chcete být v obraze, musíte si vést alepoň 14 dní jídelní deníček, kde si budete zapisovat co a kdy jste jedla a kdy vás souvislosti s tím bolelo břicho, byl průjem, případně jiné trávicí potíže. Prostě každý den na A4 dva sloupce : do jednoho zapsat co jste jedla, do druhého co dělalo trávení. Pak se možná poštěstí vysledovat případnou problematickou potravinu. A funkční potíže trávicího traktu hodně souvisí s psychikou. Takže bych se poohlédla i na situace, které mohou být vyvolávajícím faktorem trávicích obtíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17108
25.8.21 13:44
@Anonymní píše:
Ahoj, po ránu mě bolí žaludek, bublá mi v břiše a mám řídkou stolici. To bublání se pak dostaví občas i po jídle. Je možné že je to intolerance na nějakou potravinu? Je možné, že by ten žaludek bolel jen ráno cca2 hodiny a pak celý den už ne? Nemáte s tím někdo zkušenosti? Na ultrazvuku jsem byla a vše v pořádku, také základní krevní testy v pořáku.

Potravinová intolerance se většinou projevuje po jídle a ne před jídlem, ráno na lačno…

Doporučila bych zajít si na krevní testy - nechat si změřit eozinofily a nechat si udělat z krve testy na alergie - mléko, lepek, ořechy, citrusy, med…

Popřemýšlet ted třeba dva, tři týdny nad jídlem, zapsat si reakce na jídla. Dbát na poslední jídlo dne, když jsou problémy po ránu… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
25.8.21 14:07

Může to být tisíc věci…dcera se léčila teď čtyři týdny na průjmy… Nezjištěno z krve ani že stolice ani že stěru vůbec nic. Nakonec zjištěna borelióza. Nasazené antibiotika a zázrakem přešel průjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
25.8.21 14:38
@Anonymní píše:

může být, ale ze základního odběru krve to nezjistíš. Alergologie a krevní testy na potraviny.
Praktická tě na ně nepošle

• Citovat
  • Upravit
25.8.21 14:44
@smajlik345 píše:
může být, ale ze základního odběru krve to nezjistíš. Alergologie a krevní testy na potraviny.
Praktická tě na ně nepošle

Potravinová intolerance není alergie. Má jiný mechanismus rozvoje. Z krve se opravdu specificky nezjistí. Nestoupají ani protilátky ani nejsou zmnoženy typické krvinky pro alergii, nedělají se alergické provokační ani škrábací testy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2376
25.8.21 15:04

Něco podobného jsem měla. Jelikož chození po doktorech vedlo k radě jít za psychologem, pátrala jsem sama. :zed: Pomohlo mi vysadit lepek. Úspěch se dostavil po cca 3 týdnech. Pak jsem 2 -3 roky držela poctivě, ze strachu. Teď už jím všelicost, jen pečivo prokládám bezlepkovým a necpu se zahuštěnými omáčkami. Prostě lepek více omezuji a vůbec mi to nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.21 15:23

@Okta a byla jsi i na gastroskopii nebo ne? Já bych se ji chtěla vyhnout

• Citovat
  • Upravit
smajlik345
25.8.21 16:04
@greplbauer-psychosom píše:
Potravinová intolerance není alergie. Má jiný mechanismus rozvoje. Z krve se opravdu specificky nezjistí. Nestoupají ani protilátky ani nejsou zmnoženy typické krvinky pro alergii, nedělají se alergické provokační ani škrábací testy.

Když myslíte, tak myslete.
Já dánou situaci řeším s lékaři, takže vím co a jak se dá zjistit z krevních testu a taky co je alergie a intolerance

• Citovat
  • Upravit
2376
25.8.21 17:30

Byla. K ničemu.
Nezkusila jsi vyřadit třeba laktozu? U té bývá rychlý ústup potíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí