Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím holky, mám dotaz ohledně virů HPV, může se tento vir zase objevit? Jsem těhotná a teď mi dělali cytologii, výsledky ještě nevím, ale pro klid se ptám, v roce 2009 mi říkala moje nová doktorka, že jsem měla HPV vir, v roce 2010 a 2011 nic, s manželem jsme dlouho a oba věrní, tak se ptám, může se zase objevit? Nebo mám být v klidu
Díky za odpovědi ![]()
HPV virus zůstane po nakažení doživotně, t. j. kdykoliv se může infekce vrátit. V těhotenství se zhoršuje imunitní systém, takže opakovaný nález HPV je častější, ale přímo neohrožuje miminko a ani matku, pokud cytologie byla dlouhodobě v pořádku. ![]()
Jedná se o virovou infekci, takže je stále v těle, jen spí a čeká na oslabení imunitního systému…
Vrátit se může, ale neboj se toho. Já ho měla někdy v r. 2002 a od té doby je klid. Porodila jsem dvě zdravé děti a teď čekáme třetí. Takže nemyslím, že bych měla kdoví jakou imunitu ![]()
Já na cytologii chodím pravidelně, jednou ročně a vždy byly výsledky v pořádku, jen když nastoupila nová paní doktorka, tak mi řekla, že jsem měla HPV vir, ale neudělal mi žádnou změnu nebo něco takového, ani jsem nevěděla, že něco v těle takového mám
jen teď v tom těhu mám trošku obavy, ale snad to bude v pořádku ![]()
@Evulin
Když jsi měla pořád dobré cytologie, tak je minimální pravděpodobnost, že budeš mít nějaké změny na čípku i v těhotenství. ![]()
Ahoj…v případě HPV je dobré užívat účinný doplněk. Mě opravdu pomohl indol3c a jsem v pohodě…doporučila mě ho moje doktorka ![]()