Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, prosím, mám opravdu blbý dotaz. Můžu dát čokoládový dort do mrazáku a HLAVNĚ JAK??? abych ho pak nevyndala a nebyla z něj navlhlá břečka? Neodhadla jsem to a potřebuju ho uskladnit (nebo rovnou vyhodit… my to s malou nesníme). Je to klasický domácí, s krémem z čokolády na vaření, smetany a másla. Díky moc…
Můžeš. Já bych ho rozkrojila a dala po menších částech třebas do plastových misek. A nebo rovnou napiš odkud si, někdo ti se snězením příjde pomoct
Mě třebas úděsně honí mlsná ![]()
A Barusko prosím mám ho tam prostě vrazit? nedávat ještě do mikroteňáku nebo do alobalu? Prostě položit do misky, zavíčkovat a zamrazit? (:):) teda… s tím předáváním dortíku to asi nevyjde… ale můžu ti dát recept
je to šíleně jednoduchý!
Dáš-li alobal, nebo mikroten, tak počítej, že při rozmrazování musíš počkat, až to bude komplet povolený, abys nesundala mikroten i s půlkou dortu. Já bych nechala jen v té krabičce. ![]()
Já to dávám jenom do misky a rovnou do mrazáku. Dorty nebo cukroví takhle dělám běžně a po rozmrazení jsou v pořádku ![]()
A teď mi došlo, že jsem takhle měla měsíc předem i svat. koláčky (napekla kamarádka, co odjížděla studovat do zahr.) - jenom v plast krabici a byly ňamka. K nerozeznání od dalších, co byly čerstvé.
@Zlatuska dobře několikrát zabalit do mikrotenového sáčku, aby nechytal pachy, pak do krabičky zavíčkovat a šup s ním do mražáku ![]()
@Zlatuska Mohla bych poprosit o ten recept na šíleně jednoduchý a výborný čokoládový dort? ![]()
Já bych tučný věci nemrazila..jediný, co se mrazem nezastaví jsou lipázy- enzymy štěpící tuky, takže po měsíci sou tuky pěkně žluklý
@Zlatuska píše:
Ahoj holky, prosím, mám opravdu blbý dotaz. Můžu dát čokoládový dort do mrazáku a HLAVNĚ JAK??? abych ho pak nevyndala a nebyla z něj navlhlá břečka? Neodhadla jsem to a potřebuju ho uskladnit (nebo rovnou vyhodit… my to s malou nesníme). Je to klasický domácí, s krémem z čokolády na vaření, smetany a másla. Díky moc…
Můžu dostat také receptík? ![]()
A tak koukám, že tady byly dotazy na recept
jsem zaspala dobu… ještě ohlásím, jak to dopadlo: rozmrazila jsem ho asi po 14 dnech a se sestrou jsme ho zbouchaly. BYl naprosto nedotečný (tedy chutí):)
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva (vmíchal do mouky)
1 hrnek cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
2 celá vejce
3 lžíce kakaa (lepší obyčejné než granko)
1 lžíce strouhané citronové kůry (nemusí být)
(přibližně ![]()
zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí, necháme zchladnout a rozřízneme na 3 kola
předem připravit čokoládový krém: 200 ml smetany ke šlehání (prostě šlehačka), zahřát s 180 g moučkového cukru (jestli nemáte rády příliš sladké, klidně uberte cukr), pak celé povařit spolu s 200 g čokolády na vaření, nechat vychladnout a našlehat s 200 g studeného másla.
(můj tip: jestli máte místo v mrazáku, napatlejte na každé kolo vrstvu krému a dejte to kolo na chvíli do mrazáku, ono to nějak lépe drží)
NO A TAKY: jsem zjistila, že výbornou hotovou náplň má dr. oetker… ALE TAHLE JE PŘECE JEN HODNĚ ČOKOLÁDOVÁ ![]()
výsledný dort polít čokoládovou polevou a dozdobit šlehačkou, já ještě přidávám nožem nakrájené čokoládové hobliny.
Obnovím s trošku jiným dotazem. Můžu dát na mrazák buchtu? Klasickou - suchou typu bábovka, bez náplně, kakaovou s jablky v těstě. Podle mě by to mělo být ok, ale pro jistotu se ujistím ještě tu. ![]()
@Kapaz Jasně můžeš, jen jí pořádně uzavři at nenatáhne žádné pachy ![]()
Souhlas.
KLidně se tam může dát, třeba v sáčku (já dávám i po dle zdejších rad do sáčku kvůli pachu a potom do krabičky s víčkem.
PO rozmražení je to dobré… moje sestra tvrdí, že ještě lepší ![]()
moje kamarádka si vždycky napeče schválně hromadu koláčů normálně s jablečnou náplní, s tvarohem, s povidly, všechno to zamrazí, a když přijdu na návštěvu, vrazí to do mikrovlnky a mám koláč jako vytaženej z trouby ![]()