Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj. Mám prosbu, nevíte někdo přesný recept na zelí s koprem, které se ve vetšině restaurací dává jako zeleninová obloha. Už jsem zkusila několik receptů a pořád to není ono…Moc děkuju předem!
Ve většině restaurací je to snad bez kopru, ne? Kopr nesnáším ![]()
Já dělám recept takový: nakrouhám zelí, k tomu na nudličky mrkev, přidám koření (např. sušenou bazalku, tzaziky) a trochu bílého jogurtu, důkladně promíchám rukou a nechám alespoň den v lednici. Podle chuti sůl.
Jak kde… Já znám dva druhy. První je nakrouhané zelí s koprem (nebo s křenem, to je podle mě lepší) a dochucené sladkokyselou klasikou - nálev z octa, cukru, vody, soli a pepře - množství podle chuti
Druhá varianta je hodně podobná, ale nálevu se udělá míň, aby v něm to zelí neplavalo a zamíchá se do toho majonéza, nebo jogurt
Snad jsem trošku pomohla..
Nakrouhat zelí, nasolit nechat, zelí pustí vodu, řádně vymačkat, pak udělat klasicky nálev s octem přidat kopr
Taky jsem po něm kdysi pátrala
Delam takhle: zeli nakrouham, hodne pomackam rukama a sparim dve minuty a sleju. Tim je zeli takove mekci a krupave. Pridam ocet, sul, cukr, spetku pepre a olej, neham odstat, obcas promicham, idealne do druheho dne, ale to u nas nevydrzi
Bud podavam takhle nebo pridam kopr, kren, sparene nastrouhane kysele jablko, feferonky, salotku na masle… fantazii se meze nekladou
mnam.
Já myslím, že to zelí v hospodách se před zpracováním nějak kratičce povaří.
edit: Koukám, že to Háta už napsala, budu si muset nejdřív vždy přečíst diskusi, než něco napíšu ![]()
Holky, děkuju za recepty. Určitě vyzkouším. To s tím povařením rozhodně! Vždycky mám pocit, že to zelí v restauraci je jakoby „křehčené“.