Můžu fotit za peníze?
- Fotoalbum (4)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Můžu fotit za peníze?
Ahoj holky, neporadíte mi? Začala jsem s amatérským focením, abych měla nějeké fotky na ukázku, začala jsem fotit za čokoládu. Udělala jsem si na fcb stránku, najednou se mi ozvali dva kamarádi amatérští fotografové, kteří mi nenapsali ani pozdav a hned mi psali, jak to řeším s odvody a ať na mě nepřijde kontrola z finančáku
Dostavil se pocit, že z kamarádů se stávají.. no nebudu to komentovat. Dále fotím za sladkosti, ale popravdě bych i ty peníze začala brát, jen kdybych věděla jak to je. Už mi i pár spokojených maminek strkalo k odměně navíc stovku nebo dvoustovku a já si to prostě nevzala.
Někde jsem četla, že do 30tis ročně, je to v pohodě, ale nevím nevím.
Co když budu mít fcb stránku s nabídkou a ceníkem a vyfotím např. 30 dětí po 300Kč ročně?
Nemá někdo zkušennost?
Tolik lidí kolem peče dorty, háčkuje čepičky, dělá nehty, no nechce se mi věřit, že všichni jsou registrovaní živnostníci. jen mám prostě pocit, že jak se rozkřikne, že si beru peníze, zaťuká mi na okno kontrola od mých dříve dobrých kamarádů. Mám to jako koníček, registrovat se určitě nechci, jsem na mateřské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Lidulla můžeš fotit za peníze, vyřiď si ŽL, máš to při rodičáku jako vedlejší činnost, v březnu podáš daňové přiznání a přehledy a nejspíš doplatíš jen trochu zdravotního podle zisku… a můžeš fotit v klidu i za větší peníze… neohlížela bych se na to, co kdo dělá nebo nedělá, jestli všichni mají nebo nemají živnost, ale spíš bych se snažila dělat to tak, jak to má být…
www.jakpodnikat.cz
Doporučuji prostudovat… je to tam pěkně srozumitelně popsané…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No a když jsi na mateřské, tak není nic jednoduššího, než udělat živnosťák. Do výdělku tuším 68000 za rok nejsi povinna registrovat se k sociálnímu a zdravotnímu, máš to činnost vedlejší, daně ti pokryje sleva na poplatníka, a fotíš oficiálně, registrovaně a zadarmo bez jakéhokoliv odvodu. Rodičák je na to úplně nejlepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
No a když jsi na mateřské, tak není nic jednoduššího, než udělat živnosťák. Do výdělku tuším 68000 za rok nejsi povinna registrovat se k sociálnímu a zdravotnímu, máš to činnost vedlejší, daně ti pokryje sleva na poplatníka, a fotíš oficiálně, registrovaně a zadarmo bez jakéhokoliv odvodu. Rodičák je na to úplně nejlepší.
ne, zdravotní se platí vždycky, sociální vychází až od nějakých 63 tisíc výš… takže když se vejde, tak ho platit nemusí… hranice 68 tisíc hrubého je pro slevu na manželku/manžela s nízkým příjmem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero píše:
ne, zdravotní se platí vždycky, sociální vychází až od nějakých 63 tisíc výš… takže když se vejde, tak ho platit nemusí… hranice 68 tisíc hrubého je pro slevu na manželku/manžela s nízkým příjmem…
ale je to po odečtení třeba paušálu ne? A zdravotní se platí vždy? Aha, děkuju za info.
Ale i tak, zdravotní jsou minimální částky, 13% z poloviny základu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky a můžete mi říct jako pro debila co ten živnostňák obnáší? Ten jedem můj „kamarád“ ji měl, a dal na fcb statuš, že ho ruší právě kvůli mému nešvaru jménem focení za mls, že tomu se konkurovat nedá, což má asi pravdu. Takže co je tam tak proti, že měl důvod ho zrušit? Předpokládám, že třeba přes zimu nenafotím nic…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lidulla píše:
Holky a můžete mi říct jako pro debila co ten živnostňák obnáší? Ten jedem můj „kamarád“ ji měl, a dal na fcb statuš, že ho ruší právě kvůli mému nešvaru jménem focení za mls, že tomu se konkurovat nedá, což má asi pravdu. Takže co je tam tak proti, že měl důvod ho zrušit? Předpokládám, že třeba přes zimu nenafotím nic…
jdeš na úřad, zaplatíš 1000 Kč, vyplníš formulář, jaké živnosti chceš (u tebe volná - tuším 68 - fotografické služby) a je to… čekání u nás bylo půlhodina, na přepážce u příslušné úřednice snad jen 5 minut a bylo to… na pojišťovny a FÚ to nahlásili přímo z živnostenského… a za rok jsem si pak udělala daňové přiznání a přehledy pro pojišťovny a bylo to…
Nevím, co máš za kámoše na facebooku, aby kvůli tobě museli rušit živnost, asi se mu moc nedařilo, sice konkurence za mls nebo nízké ceny není ideální, ale kdo je dobrý, ten se chytí a jde mu to i za velké prachy… tím bych se netrápila, ale pokud máš takové dobré duše ve svém okolí, tím víc bych se snažila dělat všechno legálně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
ale je to po odečtení třeba paušálu ne? A zdravotní se platí vždy? Aha, děkuju za info.Ale i tak, zdravotní jsou minimální částky, 13% z poloviny základu.
Sazba pojištění
Pojistné na zdravotní pojištění OSVČ je 13,5 % z vyměřovacího základu, tedy 6,75% ze zisku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lidulla hele, to je úplně jednoduchý. Neobnáší to nic složitého, pokud jsi na rodičáku nebo zaměstnaná, že to bude činnost vedlejší.
Pak prostě sbíráš ty platby, dejme tomu 1000 za focení ( nebudeš brát platby v hotovosti, ale jen platby na účet, opatření, abys nemusela řešit onu tak zmiňovanou elektronickou evidenci tržeb). Takže si založíš účet, kdekoliv, kde je to zadarmo, necháš si peníze poslat tam. Pak prostě za rok sečteš všechny ty příjmy, odečteš od toho 60% výdaje, je to tak jednoduché, že celé přiznání máš doma na koleni během hodiny hotové. Takže, vybrala jsi 100×1000 což je 100.000, odečteš 60%, což je 60.000. Zůstává ti ziskd 40.000. Z toho nemusíš se hlásit na platbu sociállního, takže nula, daň ti pokryje sleva na poplatníka, takže nula. A zdravotní se počítá 13,5% z poloviny těch 40.000, takže 2600 za rok. No vidíš, je to prostě zadarmo a bez problémů a bez práce a bez ničeho, takhle jednoduché to je. Můžeš utržit 100.000 za rok, je jedno v průběhu toho roku kdy, jestli všechno v létě a jindy nic, je to jedno, zaplatíš 2700 na zdravotním a tím to hasne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím a můžu se ještě jednou hloupě zeptat? je vidět, že to znáš? Co mě to bude měsíčně/ročně stát? Jaké budu mít odvody? Asi to nebude jen ta prvotní tisícovka. Opravdu je dobré mít živnost, když si vydělám ročně řekněme 10tisíc? I pro tak malou částku? Brzy mi skončí rodičák, bude pro mě lepší si ho prodloužit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 ježiš ty jsi zlatá. já tutan to asi pochopila
děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lidulla píše:živnost musíš mít, pokud to děláš opakovaně a soustavně, což po druhém focení za peníze už splňuješ… pročti si ten odkaz, co jsem ti dala… tam to všechno je…
Prosím a můžu se ještě jednou hloupě zeptat? je vidět, že to znáš? Co mě to bude měsíčně/ročně stát? Jaké budu mít odvody? Asi to nebude jen ta prvotní tisícovka. Opravdu je dobré mít živnost, když si vydělám ročně řekněme 10tisíc? I pro tak malou částku? Brzy mi skončí rodičák, bude pro mě lepší si ho prodloužit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lidulla píše:
Jsi na rodičáku, nebude tě to stát nic.
Znám holky, které si roztáhly rodičák na max, právě kvůli odvodům.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lidulla a co se týče toho rodičáku, pokud bys chtěla začít s tím focením, určitě vřele doporučuju rozložit to do těch 4let, protože tyhle výhody platí pokud jsi na rodičáku( popřípadě pracuješ a fotíš jako přivýdělek na činnost vedlejší, tam trochu může vylézt daň, protože tu slevu na dani máš jednu, vyčerpáš ji v zaměstnání, z vedlejšky už platíš zjednodušeně). Na hlavní činnost samozřejmě tohle všechno neplatí, tam je to za plno všechno. Takže ano, rozhodně se vyplatí rozložit rodičák, třeba tu poslední výplatu do těch 4 let, to je velká výhoda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jdu na odkaz.. ještě mě napadlo…můžu si udělat roční daň na děti? Jde mi o to, že manžel má nízký přiznaný příjem, čili ročně si odečte děti, ale daň na manželku už mu nemají z čeho dát. Nikdy si mě za 6 let neodepsal. Šlo by to tentokrát?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit