Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, jen se jdu zeptat, kdo má zkušenost s mykoplazmatickou infekcí dých. cest, jaký byl u vás průběh, jaké jste měli/nebo vaše děti měly CRP? Teploty? Jak jste přišli k diagnóza?? Moc děkuju za zkušenosti ![]()
Dcera měla zápal plic v listopadu, horečky a kašel, když měla čtvrtý den stále horečku nad 38, tak jsme šly k doktorce. CRP 11, na rtg zápal plic.
Syn, mykoplazmatická infekce stanovena (odhadnuta) vylučovací metodou po negativním testu na černý kašel a okamžitému efektu klaritromycinu. Příznaky 3 týdny trvající silný kašel, který nereagoval na léčbu bez výraznějších dalších příznaků (na začátku asi zvýšená teplota a únava, ale nebyla jsem u toho), crp 9, krevní obraz v normě (resp. leukocyty při horní hranici, ale pořád v ref. rozmezí).
My jsme si užili v září, všechny tři děti a já. Nejstarší měl suchý, hnusný kašel a teploty do 38. Když se nelepšilo po 5 dnech, tak jsme šli k dr. CRP měl asi 10, ale nelíbil se poslech, takže rtg, výtěr a antibiotika. Ty zabraly opravdu rychle. Dcera měla podobný průběh, jen trochu vyšší horečky (max 39) a nejmladší měl štěstí, kašel nic hrozného, teploty max 37.5, ale čekali jsme že má to samé, tak jsme šli k doktorce hned a na rtg měl už nález a to ani neměl ty mycoplazmata potvrzený z výtěru. U mě to samé, suchý trhavý kašel, který cca 3 den přešel ve vykašlávání zelených kousků, teplota max 37 a byla jsem úplně ko.
My to meli taky odhaden (negativni cerny kasel, ATB klarithromycina a azithromycin a k tomu vysoka incidence Mykoplazmat, dlouha inkubacni doba). CRP nizke, ale vysoke neprestavajici horecky, stale se zhorsujici stav… u ditete az do zapalu plic, ja mela diagnostikovany zanet prudusek, ale bylo mi jeste o rad hure nez diteti… Hrabali jsme se z toho nekolik tydnu, stravili jsme s tim vetsinu letnich prazdnin.
Jo, a druha dcera kaslala cele leto, bez teplot ci unavy, asi to bylo take ono, prubeh muze byt ruzne zavazny. Syn a muz nic.
Dcera 7 let. 7 dni horecky k 40. Kasel. Crp normalni. Bez zapalu plic. Zistili to z vyteru z nosa.
Příspěvek upraven 28.12.24 v 21:34
Já jsem ho měla před rokem. Asi 14 dní jsem si myslela, že mám laryngotracheitidu, když se příznaky nelepšily, šla jsem k doktorovi. Bez teplot, bez poslechového nálezu. CRP 120, viditelné ložisko na RTG. Klaritromycin a azitromycin zabraly, mykoplazmata pozitivní sérologicky.
Děti to měly několikrát, hodnoty CRP různé, od cca třiceti po dvě stovky.
Ja jsem mela tyden chřipku, zimnice, vysoké horečky, bolest vseho, po týdnu konečně Dr.
Crp nízké, streptokok negativní, na rtg zápal plic, dostala jsem atb. Nejhorší je ta neskutečná únava, vycerpanost. Plíce mi vržou, pískají, kašel pěkný. Ze v tom nejsem sama?
Moc Vám všem děkuju za informace. Koukala jsem i, že to má docela dlouhou inkubační dobu. No, je to teda opravdu šílenost. Děkuju ještě jednou ![]()