Neštovice - nakazit se?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
28.12.24 11:19

Neštovice - nakazit se?

Ahoj, potřebovala bych prosím názory ostatních.

Kamarádky syn má neštovice. Já mám dva kluky 2 roky a 6 let. Ani jeden neštovice neměli. Z mého okolí mi 6 lidí řeklo ať se jdeme nakazit, že čím dřív tím lip. Jen jedna kamarádka je proti úmyslné nákaze.

Říkám si, že teď kdyby je měli, tak je to nejideálnější období. Jsem na rodičovské, takže doma. Je zima, což je při nestovicich lepsi. Syn jde od září do školy, takže pak chybět bude horší. Oba byli teď měsíc v kuse zdraví, což je úspěch u nás - žádnej školkovej bacil syn nedonesl. :) Takže imunitu oslabenou nemají.

Ale.. strašně se těch neštovic bojím. Navíc starší syn je exematik a je prý horší průběh.

Dr mi nabízela i očkováni proti neštovicím - ale četla jsem, že se pak musí i tak během života hlídat protilátky, že to není jako 100% na celý život a stejně je můžou chytit i když s lehčím průběhem.

Tak nevím. Nechat to na přírodě až je chytnou, tak je chytnou nebo se jít ke kamarádce nechat nakazit? Ale jako nevím jak bych psychicky zvládla jít dobrovolně nakazit své děti takovým hnusem :?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4607
28.12.24 11:44

Ne, nikdy bych sve kluky nesla umyslne nakazit. My zvolili ockovani, nevidim problem v tom nechat po 10 letech zkontrolovat protilatky. Mit ekzematika, tak nevaham vubec, tem se to vylozene doporucuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9670
28.12.24 11:45

U nás donesl neštovice syn ze školky v 5 letech, dcera měla tehdy necelé 3 roky a měla tak hnusný průběh, že nakazit ji záměrně, tak si to vyčítám dodneška. Takže já bych do toho určitě nešla. Očkování jsme tehdy zvažovali až půjde mladší do školky, ale už jsme to nestihli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4140
28.12.24 11:48

To mě v životě nenapadlo, nechat děti schválně nakazit… Přežily několik skolkovych epidemií a přišlo to, až to mělo přijít… A myslím, že nejvíc nakažlivé jsou těsně před výsevem, tak jestli už je má, tak už bude možná pozdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8392
28.12.24 11:48

Já bych tohle vědomě nikdy neudělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9275
28.12.24 11:56

To už se snad nedělá 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21509
28.12.24 12:05

Vědomě bych to nikdy neudělala. Fakt to není banální vyrážka, ale dost silný nápor na imunitu. U exematika bych to tuplem neriskovala. Dcera měla neštovice dokonce dvakrát. Poprvé se slabým průběhem, podruhé s dost silným. Měla je i v očích a ve střevech. Ještě pár let poté ji při každé viroze extrémně bolelo břicho. I jsme s tím byli několikrát na pohotovosti s podezřením na slepé střevo, pak jsme absolvovali dost vyšetření. Známé syn se po neštovicích učil znova chodit. Nechápu ty rodiče, kteří jdou něčemu podobnému dobrovolně naproti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
28.12.24 12:05

Kluk je očkovaný a vím, že to není 100%, ale jako nakazit dítě schválně a pak ho poslat do školky s tím že ostatním dělám službu, to fakt nechápu… Nikdy nevíš, co mají ostatní v plánu třeba drahou dovolenou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
28.12.24 12:08

Náš je pět a půl a také ještě neměl. Teď ho nechají naočkovat. Doktorka říkala rozhodně nenechat záměrně nakazit, raději očkování a pak někdy v pubertě přeočkovat. Ani jsem nevěděla, že už se proti planým neštovicím očkuje. No, chytit to může také, ale asi by to mělo lehký průběh, tak dáme na ní. Dcera takhle pravděpodobně nakazila spoustu dětí. Jeden den jsme byli v herničce a druhý den se osypala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
28.12.24 12:27

Tohle bych dítěti nikdy neudělala. A taky jsem doufala, že už se to nedělá :roll:. To není žádné banální onemocnění a nikdy dopředu nevíš, jaký budou mít tvoje děti zrovna průběh. Jestli se neštovic bojíš, nebo je nechceš dostat v nevhodnou dobu, tak nejlepší řešení je nechat děti naočkovat. Můj syn je proti nim taky očkovaný a nevidím problém v tom, nechat ho podle potřeby někdy přeočkovat. Já sama jsem se v dospělosti taky nechala naočkovat, protože jsem je jako dítě neprodělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
28.12.24 12:28
@Gortyna píše: Více

Já doufám, že jsem to pochopila správně, že by zakladatelka nedala dítě do školky po případné virové party..
Ale to tedy musí počítat s tím, že bude mít doma obě děti minimálně 4-5 týdnů (inkubační doba je 2-3 týdny plus nemoc zrovna tak, pokud by to měli oba kluci najednou).

Dcera měla neštovice v létě, 4 dny vysoké horečky, spousta pupínků, 2.5 týdne trápení… a 3-4 jizvičky v obličeji jako památka. Měla je i v puse a tak.
Raději bych nechala očkovat. Zejména u ekzematika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45688
28.12.24 12:31

Nenechala bych nakazit, ale ani bych neockovala (to se pak bude preockovavat celej zivot?). Nechala bych tomu volny prubeh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
28.12.24 12:33

Já bych teda volila očkování, neštovice nejsou lehká nemoc, ale jinak bych dítě nechala cíleně nakazit v době, kdy je jinak zdravé a ideálně v zimním období. Nechávat to na náhodě, když je stejně jednou prodělá, nepovažuju za rozumný. Může se to potkat s další nemocí, v létě je problém udržet dítě doma a se sluníčkem, kdy musíš případný jizvy chránit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22374
28.12.24 12:34

Ne, zamerne nenakazit. Muzou byt k tomu zavazne komplikace a budes si to vycitat do konce zivota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
28.12.24 12:36

@Veronika9870 jednou tady byla debata, jaký je rozdíl, když necháš záměrně nakazit a pošleš do školky a když se to dozvíš od známé poté, co si děti hráli, že se dítě druhý den osypalo, jako efekt je stejný co si budeme, ale morálka je jinde… Taky jsem tady jednou dostala sodu, když jsem napsala, že by bylo fajn nechodit mezi lidi když vím, že dítě je infekční

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí