Neštovice - nakazit se?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6626
28.12.24 12:37
@Oriseka píše: Více

A když se nakazí náhodou, tak závažný komplikace nebudou? Tuhle logiku nepochopím. Když se bojím komplikací, tak očkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22701
28.12.24 12:39
@Janli píše: Více

Tak ja vidim rozdil, jestli se dite nakazilo nahodou ci zamerne. Jde o vycitky svedomi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9040
28.12.24 12:52

Já nechala cíleně nakazit v zimě, obě děti byly zdravé. Průběh normální u syna mírný, takže je měl o tři roky později znova. Já je jako malá neměla. Naši nás chránili přehnaně. Takže jsem je chytla ve 13 a sehrát v 18. Takže za mě raději nakazit v malém věku než je chytit pozdě. Očkování na neštovice není v mém slovníku. A pro rýpavé podpořil mě v tom i můj primář imunologie. Já totiž neštovice měla už třikrát. V 13, ve 33 a 36. Nemohu být očkovaná kvůli své poruše imunity. Jediné očko, co mám nad rámec povinnosti z dob totality je
před rokem prevenar 13 a pneumo 21 a tomu předcházelo vyšetření, dlouhé primářovo přemýšlení, zda do toho jít. Má za sebou 5× pásový opar. Čekám, že se tu na mě všechny sesypou. Moje děti mají vše povinné+ pneumokoka a dcera má HPV. Nejsem tedy žádný anti vaxer, ale očkování proti neštovicím považuji za zbytečnost. Hlavně, že se nesmyslně zrušilo očkování na TBC. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17441
28.12.24 12:58

Také jsem nakazila úmyslně a jsem za to ráda - malá si to odbyla ve školce.
Mě mamka extrémně chránila a měla jsem neštovice před maturitou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5744
28.12.24 13:10

V žádném případě bych nikdy nenechala záměrně nakazit. Jeden syn měl jako miminko a starší je měl až ve 2. třídě, průběh velmi mírný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
28.12.24 13:12
@Oriseka píše: Více

Jak píšu, nelogický a alibistický.
Mně se děti nakazily náhodně, jedno má trvalý následky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
28.12.24 13:14
@alisekR píše: Více

Moje dítě má po neštovicích trvalý následky. Kdybych věděla to, co jsem se bohužel dozvěděla až pozdě, tak je obě očkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3204
28.12.24 13:17

Taky mi tedy uniká rozdíl mezi náhodným a záměrným nakažením. Když se bojím nebo mám blbou zkušenost, tak očkuji! Všechny děti neštovice víceméně prodělají a když tomu jdu naproti, aspoň si to můžeme odbýt v čas, který se hodí - ne před dovolenou, ještě ve školce atd. U dětí jsem to úplně neřešila, jen jsem doufala, že to přinesou co nejdříve- tři děti přeci jen znamenají 4-6 týdnů vyřazení z provozu. A musím říct, že 7-letá, nejstarší, měla nejhorší průběh. U nás platilo, že čím mladší, tím mírnější.
Edit- nakazily se náhodně ve škole, nezúčastnili jsme se žádné pox party :lol:

Příspěvek upraven 28.12.24 v 13:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
620
28.12.24 13:18

Pokud to děti nepřekonají jako malé, je na místě očkování kolem 10 let. To doporučí pak každý rozumný pediatr. Takže argument, že když to nedostanou teď, budou mít následně problémy by neměl být vytržen z kontextu toho následného očkování.
Jinak v zahraničí je očkování proti planým neštovicím součástí standardního očkovacího plánu pro děti již léta.

Každopádně je to nakonec posouzení rodičů. Hlavně neposílat nakažené dítě / v inkubační době před projevem nemoci / do kolektivu ale čekat na nástup nemoci doma.
Jako asi mnoho lidí si nemůže dovolit zasekat se na měsíc s dětma v karanténě ale pokud někdo chce a může :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3204
28.12.24 13:20

@Veronika9870 Problém je, že když nevíme zdroj, např. se rodiče nepochlubí ve školce či škole, dítě je nakažlivé už před výsevem a pokud o tom nevím, nechtěně mé dítě může nakazit další. Když to měly moje, nechala jsem je tedy v karanténě poté, co se vysypala nejstarší, a hlásila jsem radši do školky, i když nakažlivé ještě nebyly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3204
28.12.24 13:23

Ještě s tím ekzémem - jedna z dcer je atopik, astmatik atd. Průběh neštovic měla spíš mírný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
28.12.24 13:23
@veria píše: Více

na tetanus a další věci se taky přeočkovává, v čem je problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
620
28.12.24 13:29
@teroonka píše: Více

Tak to si myslím, že je úplně správný postup v dané situaci. Dcera je taky přinesla ze školky a v pondělí ráno jsem volala a hlásila co máme. Já tedy vždy hlásím i jaká to je nemoc.
Samozřejmě nenechávám dítě hned preventivně doma když se na dveřích třídy objeví papír s “nemocí týdne”. Už tam letos viselo všechno od neštovic, přes všechny číselné nemoci po roupy a vši :zed: ale taky to třeba sdělím kámoškám a nechodím do herny u nemocí s potenciálně delší inkubační dobou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5936
28.12.24 13:44

Já jsem u dětí nikdy neřešila neštovice, až je dostali tak je měli, ale teď jsem docela na vážkách, dcera 4 roky má vzácnou neurovývojovou vadu a bere lék na epileptické záchvaty a doktorka právě zmiňovala očkování, nevím co by bylo lepší, dřív jsem o tom nikdy nepřemýšlela, jestli můžou neštovice poškodit něco v mozku nebo nemají na tu neurovývojovou vadu žádný vliv. Já se očkovaní navíc nebráním ale i tak nevím co by v této situaci bylo lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
28.12.24 13:53
@mamule42 píše: Více

Očkuj. Moje dítě mělo po předčasným porodu drobný neurologický název, ač mělo lehký průběh neštovic, tak to mozek zasáhlo, spustilo to neurologicky podmíněný šilhání a ani po pěti letech se to nepovedlo vyřešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí