Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Jednoduché – jsi úzkostná a dcera to zdědila po tobě. Tak se budete hroutit obě dvě. Ale troufám si tvrdit, že ty jako dospělá, bys to mohla ustát. Takže snad první volba je jít ke kožnímu.
Mamka pracuje spoustu let na kožním, meli už dost melanomu, ale nikdy ne u tak mladého člověka. Statisticky moc pravděpodobné neni, že by měla melanom. Ovšem dle statistik se diagnóza vyloučit nedá, to je jasný, tak je dobre, že tam jdete. Ta znaménka opravdu hezká nejsou, druhé se mi líbí nejmíň, třetí se mi zdá celkem ok. Určitě by bylo lepší nechat některá preventivně odstranit, i kdyby z vlastní kapsy. Někteří kožaři mívají problém s zadankou na odstraneni, třeba mamce teď nabídl kožař odstranit znaménko za 500,– kč (protože ten její při vystavování zadanek brble), to je nízká částka za klid
Držím pěsti, budu ráda, když dáš vědět, jak jste dopadly, dost mě tato problematika zajímá. Jinak děda měl melanom na hlavě, protože se často vystavoval slunci bez ochrany, objevila ho právě mamka. Vše bylo podchyceno včas, děda pak žil dlouhá léta a zemřel na něco úplně jiného skoro v 90 ![]()
@Kfětoslava píše:
Jednoduché – jsi úzkostná a dcera to zdědila po tobě. Tak se budete hroutit obě dvě. Ale troufám si tvrdit, že ty jako dospělá, bys to mohla ustát. Takže snad první volba je jít ke kožnímu.
A ta zkušenost je kde?
![]()
Ono ta úzkostnost někdy není na škodu a já si zase troufám tvrdit, že i tady může být obava na místě. Někdy se to dá nazvat obezřetností ![]()
@Catalinn píše:
Mamka pracuje spoustu let na kožním, meli už dost melanomu, ale nikdy ne u tak mladého člověka. Statisticky moc pravděpodobné neni, že by měla melanom. Ovšem dle statistik se diagnóza vyloučit nedá, to je jasný, tak je dobre, že tam jdete. Ta znaménka opravdu hezká nejsou, druhé se mi líbí nejmíň, třetí se mi zdá celkem ok. Určitě by bylo lepší nechat některá preventivně odstranit, i kdyby z vlastní kapsy. Někteří kožaři mívají problém s zadankou na odstraneni, třeba mamce teď nabídl kožař odstranit znaménko za 500,– kč (protože ten její při vystavování zadanek brble), to je nízká částka za klidDržím pěsti, budu ráda, když dáš vědět, jak jste dopadly, dost mě tato problematika zajímá. Jinak děda měl melanom na hlavě, protože se často vystavoval slunci bez ochrany, objevila ho právě mamka. Vše bylo podchyceno včas, děda pak žil dlouhá léta a zemřel na něco úplně jiného skoro v 90
Děkuji za odpověd, doufám, že vše bude dobré. Nehrajou mi k tomu prave i ty uzliny. Určitě dám vědět..
@Catalinn píše:
A ta zkušenost je kde?![]()
Ono ta úzkostnost někdy není na škodu a já si zase troufám tvrdit, že i tady může být obava na místě. Někdy se to dá nazvat obezřetností
OK – hroutí se mi dcera, tak já budu googlit a budu se hroutit taky - ano, tudy vede cesta. Já bych šla na to jinudy.
@Kfětoslava píše:
OK – hroutí se mi dcera, tak já budu googlit a budu se hroutit taky - ano, tudy vede cesta. Já bych šla na to jinudy.
Jen jsem se zeptala, jestli nekdo nemate zkusenosti, bojim se o ni. Nedá mi to spát, hlavně to, jak ji to psychicky deptá a ani nechce jíst
S uzlinami spis na krcni a rovnou koukne i do krku. Mozna to jidlo muze zousobene refluxem. Jednou jsem mela pocitcuziho telesa v krku a na krcnim mi rekla, ze to mam poleptany, jak klapka nedovira a udela se jakoby zanet v jicnu, z toho muze mit i uzlinky.
@Anonymní píše:
Jen jsem se zeptala, jestli nekdo nemate zkusenosti, bojim se o ni. Nedá mi to spát, hlavně to, jak ji to psychicky deptá a ani nechce jíst
Já tomu rozumím, ale není cesta ji v tom strachování podporovat. Proto není ani dobré googlit a malovat si ty nejhorší scénáře. Ale naopak ji uklidnit a jít k lékaři. Všude je psáno – pokud se vám nezdá tvar znaménka, jdete ke kožnímu
@Desgreze píše:
S uzlinami spis na krcni a rovnou koukne i do krku. Mozna to jidlo muze zousobene refluxem. Jednou jsem mela pocitcuziho telesa v krku a na krcnim mi rekla, ze to mam poleptany, jak klapka nedovira a udela se jakoby zanet v jicnu, z toho muze mit i uzlinky.
Dětská nás právě poslala z nějakého důvodu na kožní. Bohužel jsem začala googlit a našla ty nejhorší scénáře právě ve spojitosti s ošklyvými znaménky..
Taky jsem párkrát trojčila kvůli znamínkům, nikdy to nic nebylo. Ty vaše znamínka vypadají klidně. Na kožním ti řeknou, jestli je dát raděj pryč nebo ne. Holku se snaž uklidnit. Přijde mi divné, aby byla v 18. takhle vybziklá z nějaké uzlinky. Uvažovala bych v první řadě o terapii, takhle úzkostná by mladá holka být neměla.
@LiduNe píše:
Taky jsem párkrát trojčila kvůli znamínkům, nikdy to nic nebylo. Ty vaše znamínka vypadají klidně. Na kožním ti řeknou, jestli je dát raděj pryč nebo ne. Holku se snaž uklidnit. Přijde mi divné, aby byla v 18. takhle vybziklá z nějaké uzlinky. Uvažovala bych v první řadě o terapii, takhle úzkostná by mladá holka být neměla.
Dcera má právě psychické problémy celkově. A teď má takovéhle zdrav. potíže a nenese to vůbec dobře, snažím se ji uklidňovat, ale mně samotné se ty znaménka taky moc nelíběj.. ale tak jestli podle Vás vypadají klidně tak budu jedině ráda. Sem zvědavá co zítra řekne ten kožní, doufám, že už budou jen a jen dobré zprávy.
Jestli te to uklidni, ja mam maly uzlinky na krku uz par let…asi nekdy po nejaky viroze vylezli a uz jikdy nezalezli jsou cca do 5mm takze vlastne nic…tu teplotu muze mit klidne i z toho jak je nervni….ty znaminka ji nech odstarnit i tak, aspon do budoucna s nima nebude mit starosti….ja si ted nechavala na koznim taky laserem odstranit naprosto neskodny…doktorka rikala jestli nechci usetrit ten litr, ze fakt jsou neskodny…..ale ja je nechala dát pryc proste pro jistotu…jeste v unoru si necham jedno znaminko na noze a mam vsechno pryc☺️ 🤷♀️
@NicolaR7 píše:
Jestli te to uklidni, ja mam maly uzlinky na krku uz par let…asi nekdy po nejaky viroze vylezli a uz jikdy nezalezli jsou cca do 5mm takze vlastne nic…tu teplotu muze mit klidne i z toho jak je nervni….ty znaminka ji nech odstarnit i tak, aspon do budoucna s nima nebude mit starosti….ja si ted nechavala na koznim taky laserem odstranit naprosto neskodny…doktorka rikala jestli nechci usetrit ten litr, ze fakt jsou neskodny…..ale ja je nechala dát pryc proste pro jistotu…jeste v unoru si necham jedno znaminko na noze a mam vsechno pryc☺️ 🤷♀️
Chápu, ale na té klíční kosti mi to přijde divné. Na hlavě ve vlasech má teda větší o dost.. ale žádná není videt, vsechny jdou jen nahmatat i na tom krku. Taky ji říkám, ať se nenervuje, že to jídlo má nejspíš kvůli tomu a že teploty taky mohou byt ze stresu. A myslíte, že ty znaménka budou v pohodě? Chápu, že težko říct, ale z vlastní zkušenosti, jak vypadalo vaše?
Zdravím, dcera 18let má 2 měsíce uzlinku na zátylku, měla občas i teplotu přes 37, jinak má přes 36. Teď objevila, že má uzlinku na krku a klíční kosti. Psychicky se deptá, nejde jí jíst, nemá hlad, chuť k jídlu, občas má prý pocit cizího předmětu v krku. U dětské jsme byli. Dvakrát jí vzali krev, poprvé chudokrevnost a sedimentace. To bylo před měsícem. Výsledky krve ze včera jsou prý naprosto v pořádku. Poslali nás kvůli uzlinám na kožní, kam taky zítra jdeme. Začaly mě znepokojovat její znaménka, nikdy žádný problém nebyl. Bojím se, aby to nebyl melanom.. Zase jsem začala googlit a teď jsem strachy celá bez sebe. Nemáte někdo zkušenosti?