Na co bych měla nárok?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Na co bych měla nárok?
Dobrý den, prosím o rady a názory zkušenějších.
V měsíci květnu jsem úspěšně ukončila vysokoškolské studium a ihned nastoupila na HPP. Plánovala jsem si minimálně rok odpracovat, pokračovat v dálkovém studiu a poté uvažovat o dítěti, ale ze zdravotních důvodů mi bylo doporučeno první dítě dále neodkládat. Můj partner je dlouhodobě zaměstnaný na HPP, já dosud byla pouze na DPP. Chci se zeptat, pokud bych tedy v nejbližší době otěhotněla, na co bych mohla mít nárok? Měla bych to nahlásit dopředu v zaměstnání? Děkuji za všechny příspěvky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Být tebou bych pracovala aspoň 3-4 měsíce, aby to pak v případném těhotenství, než bys nastoupila na mateřskou dovolenou, dalo těch 280 dní a měla jsi nárok na mateřskou. Je to lepší, budeš mít víc peněz. Jak se to počítá z DPP, to nevím.
V práci dopředu nic nehlaš, to je zbytečné, stejně nevíš, za jak dlouho se zadaří, aby zbytečně neměli „důvod“ propustit tě ve zkušební době.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nic nehlas, jeste ani nejsi tehotna
Takze by ti krasne vysel narok na rodicovsky prispevek i materskou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se právě přiznám, že tomu vůbec nerozumím. Proto se tak hloupě ptám. Ano, samozřejmě těhotná nejsem a třeba ani dlouho nemusím být, ale co když a nebo bych šla třeba na rizikové nebo nevím co ještě, tak mi to připadá takové nefér. Zase je pravda, že zkušební dobu mám a to by mě zřejmě hned vyhodili. Na mateřskou se chodí několik týdnů před porodem, že? a rodičák má pak každá, ale nemůže si určovat délku, jestli to dobře chápu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Cokoliv oznamuj až po zkušební době
- pak už tě jako těhotnou (pokud otěhotníš) nevyhodí
- nesmí - doba studia se započítává, takže jediné co bys měla vydržet než oznámíš, že jsi případně těhotná, je zkušební doba
- rodičák má každý, ale takhle bys měla nárok na PPM (mateřskou) potom bys nastoupila na rodičák - volit můžeš výšku podle svého případně přítelova platu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže když jsem studovala, nemusím mít odpracováno, pokud do nějaké doby otěhotním? a měla by mi náležet mateřská?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano doba studia se započítává, jen musíš být v době nástupu na MD zaměstnaná a nebo být v ochraNNÉ LHŮTĚ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to bych měla být, pokud jsem řádně ukončila studium a nastoupila do zaměstnání? nemusím mít tedy odpracováno nutně 270 dní
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, mám otázku… Zjistila jsem, že jsem těhotná, ale k 31.5.2014 jsem ukončila po pěti letech HPP dohodou. Podle těhotenské kalkulačky jsem v 5tt. Chci se zeptat, jestli budu mít nárok na mateřskou, nebo jak to vlastně funguje…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucjeje budes mit narok na rodicovsky prispevek, s materskou se nevejdes do ochranne lhuty 180 dni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A budu si moct zvolit i variantu na jak dlouho, nebo automaticky dostanu tu nejdelší variantu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit