Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, toto by mne také velmi zajímalo. Proto bych se ráda k dotazu připojila zda mohu. Jsem tu nová, nevím jak to tu ještě chodí tak se radši ptám
Děkuji.
Požádat si může o cokoliv, ale pochybuju, že takovou dobu po rozvodu, když s exmanželem nemá dítě mladší 2 let, něco dostane.
Jedine, co by manzel mel a asi plati jsou alimenty na sve dite. Takovou dobu po rozvodu uz na sebe nic nedostane. tedy od vaseho muze.
Platit by ji mel ten jeji frajer, co ji udelal to druhe dite, pokud ma mene nez dva roky, tak on je hlavni, kdo by mel platit.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat, manžel již byl jednou rozvedený a se svou ex mají dítě. Jsou rozvedeni asi 3,5 roku a my jsme manželé tři roky (seznámili jsme se jak už spolu nežili a měli před rozvodem a poměrně brzy se vzali).
Ex si našla partnera, se kterým má další dítě. V době kdy ona už to druhé dítě měla a žila se s tím svým partnerem, já zrovna čekala naše, měla jsem chvilku před porodem přišlo od soudu, že žádá, aby na ní manžel platil výživné a uvedla, že je sám. Mě jako manželku a to že čekám naše dítě popřela, ale jakmile to soud zjistil tak jí to zastavil. Prý to po ní chtěla ženská na sociálce, kde taky popřela, že má partnera a to dítě nemá s manželem. Nevím co to měla za úřednici, že jí to prošlo. Nicméně teď se nedávno s tím chlapem rozešla a je sama s dvouma dětma. Pobírá rodičák a sociální dávky. Rodina jí finančně podporovat nebude, sociálka taky není nic moc tak kdo jiný zbývá jako zdroj financí, než její bývalý manžel. Manžel si vydělá v průměru od těch 17 tisíc a já mám mateřskou, takže po zaplacení nákladů na bydlení a služeb a alimentů máme pro sebe tak 10 až 11 tisíc. Má právo si nárokovat nějaké finance na sebe? Nemyslím teď zvýšení alimentů, ale znovu to výživné na sebe, přispívání na bydlení či živobytí atd.? Protože třeba jeden náš rodinný známý musí své bývalé manželce každý měsíc přispívat několik tisíc ač už spolu více jak deset let nejsou a každý má své nové rodiny, on se oženil a ona ne, ale žije s přítelem a mají dítě. A právě, že u manžela je to to samé, ženatý a další dítě a ex další dítě, ale nevdala se.
Tvůj manžel má ke své Ex ze zákona „vyživovací“ povinnost. Ta jednoznačně zanikne pokud se vdá. Do té doby bude mít nad sebou tohohle strašáka. Případné placení musí rozhodnout soud. Známej se stím potýkal taky. ![]()
@Fofrník píše:
Tvůj manžel má ke své Ex ze zákona „vyživovací“ povinnost. Ta jednoznačně zanikne pokud se vdá. Do té doby bude mít nad sebou tohohle strašáka. Případné placení musí rozhodnout soud. Známej se stím potýkal taky.
No jo dalsi super vyhoda manzelstvi.
hele zensky uprimne, to vazne nevidite, jak je manzelstvi nevyhodny pro muze??
Nebo to vite, ale delate blbe? ![]()
@JayLee píše:
Ja si myslim, ze nárok na něco ma kor když ji někdo poradi kdo v tom umi chodit nebo nejaka dobra urednice co a jak ma kde zažádat a jak co udelat, tak urcite něco vydynda od tvého manžela
No ja myslim, ze v tomhle pripade asi ne, to by musela mit hodne stesti. Ten chlapek vydela docela malo, ma novou rodinu, ta jeho ex to nove dite mela s nekym jinym, takze at to zada po nem. ![]()
No snad ne. pokud jo, tak by to bylo totálně postavený na hlavu
kolik platí manžel alimenty na to první dítko?
@Scarabeuss píše:
No jo dalsi super vyhoda manzelstvi.hele zensky uprimne, to vazne nevidite, jak je manzelstvi nevyhodny pro muze??
Nebo to vite, ale delate blbe?
Stejně nevýhodné jako pro ženu. Tu vyživovací povinnost má stejně tak exmanželka k exmanželovi jako exmanžel k exmanželce.
@magratka píše:
Stejně nevýhodné jako pro ženu. Tu vyživovací povinnost má stejně tak exmanželka k exmanželovi jako exmanžel k exmanželce.
jezis, vazne pouzijes tenhle nesmysl??
Kolik zenskych plati vyzivovaci povinnost svemu ex??
Nebo kolik zenskych plati alimenty(jsem slysel, ze zensky jsou daleko horsi neplatici alimentu nez muzi, kdyz nemaj to dite v peci, ale muzi to vetsinou nechaj byt a netahaj exky k soudu)
@magratka píše:
Dovedes si predstavit, ze chlapek pujde k soudu a rekne, ze nemuze sehnat praci a ze se ma spatne at ho zivi ex?? Co myslis, ze by mu rekli. Ale opacne zenska sanci ma, zenska se casto povazuje za chudinku, kterou je treba branit. ![]()
@Scarabeuss píše:
jezis, vazne pouzijes tenhle nesmysl??Kolik zenskych plati vyzivovaci povinnost svemu ex??
Nebo kolik zenskych plati alimenty(jsem slysel, ze zensky jsou daleko horsi neplatici alimentu nez muzi, kdyz nemaj to dite v peci, ale muzi to vetsinou nechaj byt a netahaj exky k soudu) [/citJestli to nebude spíš tím, že když už ženská přijde o dětia měla by na ně platit alimenty, bude to zřejmě takový člověk, u ketrýho se to dá jaksi předpokládat…
@Scarabeuss Kdysi jsem viděla reportáž, byli snad několik desítek let po rozvodu v důchodovém věku a jeho ze sociálky poslali za ní, že k němu má vyživovací povinnost. Bohužel to nemůžu nikde dohledat. Uznávám, že reálně bude více exmanželek pobírajících výživné než exmanželů. Ale nemůžeš obecně tvrdit, že je nevýhodné pro muže.
Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat, manžel již byl jednou rozvedený a se svou ex mají dítě. Jsou rozvedeni asi 3,5 roku a my jsme manželé tři roky (seznámili jsme se jak už spolu nežili a měli před rozvodem a poměrně brzy se vzali).
Ex si našla partnera, se kterým má další dítě. V době kdy ona už to druhé dítě měla a žila se s tím svým partnerem, já zrovna čekala naše, měla jsem chvilku před porodem přišlo od soudu, že žádá, aby na ní manžel platil výživné a uvedla, že je sám. Mě jako manželku a to že čekám naše dítě popřela, ale jakmile to soud zjistil tak jí to zastavil. Prý to po ní chtěla ženská na sociálce, kde taky popřela, že má partnera a to dítě nemá s manželem. Nevím co to měla za úřednici, že jí to prošlo. Nicméně teď se nedávno s tím chlapem rozešla a je sama s dvouma dětma. Pobírá rodičák a sociální dávky. Rodina jí finančně podporovat nebude, sociálka taky není nic moc tak kdo jiný zbývá jako zdroj financí, než její bývalý manžel. Manžel si vydělá v průměru od těch 17 tisíc a já mám mateřskou, takže po zaplacení nákladů na bydlení a služeb a alimentů máme pro sebe tak 10 až 11 tisíc. Má právo si nárokovat nějaké finance na sebe? Nemyslím teď zvýšení alimentů, ale znovu to výživné na sebe, přispívání na bydlení či živobytí atd.? Protože třeba jeden náš rodinný známý musí své bývalé manželce každý měsíc přispívat několik tisíc ač už spolu více jak deset let nejsou a každý má své nové rodiny, on se oženil a ona ne, ale žije s přítelem a mají dítě. A právě, že u manžela je to to samé, ženatý a další dítě a ex další dítě, ale nevdala se.