Na co mám nárok?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
na co mám nárok
nedostanu ani korunu bydlím u rodičů a tam se pocítají všechny výdělky takže do 2,4 násobku životního minima se nevejdem nebudu mít ani porodný
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A mohu se zeptat ,zda máš nějakou nemocenskou?Já jsem nyní také v PN ,navázala jsme sice hned po RD,ale jelikož jsem chodila vypoháhat zaměstnavateli vypočítali mi nemocenskou z toho ,co jsme odpracovala během RD,jen 1500Kč ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
soft28 píše:
A mohu se zeptat ,zda máš nějakou nemocenskou?Já jsem nyní také v PN ,navázala jsme sice hned po RD,ale jelikož jsem chodila vypoháhat zaměstnavateli vypočítali mi nemocenskou z toho ,co jsme odpracovala během RD,jen 1500Kč ?
Pokud si pracovala na tu původní smlouvu, jen se zkráceným úvazkem, tak je to správně. Ale PPM už budeš mít počítanou z platu před první mateřskou. (předpokládám, že si těhu a staršímu dítku byly 3 roky)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,moc děkuji za info.Mateřskou tedy budu mít normální jako po prvním těhotenství?To je pro mě překvapení,mě právě právnička řekla,že se mi vypočítává ze stejné částky jako nyní nemocenská.No je tedy děs,no řeklai mi i před nemocenskou,že se mi bude počítat z předchozího průměru před mateřskou.Já jsme z toho tedy jelen,ptala jsme se na OSSZ na oblastním inspektorátu práce,tak mi vůbec neodpověděli,že nemají čas a na mail oneopověděli,tak jsme volala do právní poradny a stejně je to jinak.Kde se tedy dozvím pravdu,abych pak zase nebyla překvapená?Je to tedy jisté a jak je to možné?To bych byla moc ráda. A když bych ukončila PN a šla se nahlásit na úřadu ,tak bych měla tedy jaký průměr?Stejný jako před RD nebo jako nyní v PN?
Moc prosím ještě o info,opravdu nevím,na koho se obrátit.Vše jsme si dopředu zjišťovala a stejně mi poradili špatně,ikdyž jsem řekla,že jsme pracovala u svého zaměstnavatele.No mě by tedy nenapadlo,že to dělají z ročního přijmu,myslela jsem,že je to z platu za hodinu a musí být odpracováno více hodin a ne jako u mě cca 1-2.dny za měsíc. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani,prosím tě ještě bych se zeptatla,když se v tom takto orientuješ,když bych tedy dala výpovědˇ.Tedy podepsala dohodu,tak bych dostala 5 násobek čeho -toho so mám za ten rok 2009 nebo před otěhotněním?Jinak mám chlapečka,kterému byli 3,bohužel mi ještě stěžuje to,že je stále nemocný ,byl zatím jen od září 6× ve školce ,vždy ho tam dám a za 2.dny má horečky
…Tak na mě asi žádný zaměstnavatel s otevřenou náručí nečeká a můžou mě vůbec jako těhotné dát výpovědˇ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
F.I. tak to mě mrzí, holt pro normální lidi je to na prd … nedostanem navíc ni kačku. Sem bádala co bych mohla dostat navíc já, tak možná 500,– na dítě a 600 soc. příplatek … takže to téměř nic neřeší …
Ale pokud máš v rodičích podporu, tak aspoň něco … a od tatínka bys později snad mohla žádat peníze na výbaviku a alimenty na dítko i na sebe. Držím pěsti. ![]()
- Citovat
- Upravit
Na co mám nárok
Ahoj, muzu se zeptat, byla jsem zaměstnaná na dobu určitou do konce roku.Byla jsem do Května na neschopence a jsem na urade práce. Jsem v 6tt, mohu se zeptat mam vubec naky nárok na mateřskou či rodič. příspěvek? Jedná se o druhé dítě. Dík za odpověd
- Citovat
- Upravit
Ahoj! Mám takové dilema.
Chlapa co je napsán v rodném listě a kašle na nás - chtěl se nechat napsat do rodného listu a teď na nás prý kašle. Nejsme jeho starost když není otec.
Mám otázku, zda-li když ho nechám vypsat (jestli to nějak půjde) budu dostávat rodičák? Budu dostávat vůbec něco? Prý ne
ale nevím kde to vzali, jsem matka samoživitelka tak by mě zajímalo jestli se do toho mám pouštět.. když nic neplatí a není schopnej ani donýst potvrzení na příspěvek.. jestli o tom některá něco víte, budu ráda když se ozvete. Děkuji! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Arachna Tak pokud se tam nechal napsat, i když není otec, musí platit. Do určité doby si může požádat o popření otcovství (max 6 měsíců po porodu).
Rodičovský příspěvek budeš dostávat v celkové výši 220.000,–, max. po dobu do 4 let věku dítěte. Zda můžeš vyčerpat peníze rychleji, to záleží na předchozím zaměstnání a výdělku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@slunicko 7776 píše:
Ahoj, muzu se zeptat, byla jsem zaměstnaná na dobu určitou do konce roku.Byla jsem do Května na neschopence a jsem na urade práce. Jsem v 6tt, mohu se zeptat mam vubec naky nárok na mateřskou či rodič. příspěvek? Jedná se o druhé dítě. Dík za odpověd
Na rodičovský příspěvek ano, pokud nemůžeš volit délku přes otce dítka, tak na 4 roky.
Na mateřskou pouze v případě, že bys teď začala pracovat a pracovala až do nástupu na mateřskou. A také záleží na jaký typ smlouvy a jak dlouho jsi pracovala před tím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě mohu, poprosit. Já měla normální prac. smlouvu od května 2012 na dobu určitou do konce roku. Před skončení smlouvy jsem byla na nemocenské. A od poloviny května jsem evidovana na uřadě práce. Za tu dobu jsem žádnou práci nesehnala. Takže na mateřskou asi pravděpodobně nárok mít nebudu? Ještě jednou Děkuji za odpověd
- Citovat
- Upravit
@slunicko 7776 píše:
Ještě mohu, poprosit. Já měla normální prac. smlouvu od května 2012 na dobu určitou do konce roku. Před skončení smlouvy jsem byla na nemocenské. A od poloviny května jsem evidovana na uřadě práce. Za tu dobu jsem žádnou práci nesehnala. Takže na mateřskou asi pravděpodobně nárok mít nebudu? Ještě jednou Děkuji za odpověd
Pokud nenastoupíš do práce, tak ne. Na mateřskou musíš mít za poslední dva roky 270 dní nemocenského pojištění (tzn. u zaměstnance být zaměstnána), což tedy od května do konce roku nevychází. A zároveň musí trvat pracovní poměr (netrvá) nebo se musíš vejít do ochrané lhůty 180 dní od konce prac. poměru a v ní nastoupit na mateřskou (to ale nestihneš, pokud jsi teď v 6 tt, ochranou lhůtu máš cca do konce června). Takže na mateřskou nárok nebude, pouze na rodičák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, děkuju. No, takže ikdyž nastoupím na neschopenku,(rizikové těhotenství),tak prakticky ta ochraná lhuta 180 dní se na to nevztahuje
Jinač Děkuju za vysvětlení a přeji pěkný den.
- Citovat
- Upravit
Ne, nevztahuje. Ta začíná od konce prac. poměru, který ti končil dříve, než neschopenka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit