Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Předem se omlouvám za – možná – nesmyslné téma, pročítala jsem stávající témata, ale nikde nenalezla odpověď vyloženě na mou otázku, opravdu předem omluva!!
Netušíte, jaká je pravděpodobnost nákazy nachlazení?
Vím, že se ptám asi hloupě…..ale kdo nezažil dítě věčně na hromádce, tak těžko pochopí…
Já sama jsem asi od čtvrtka nachlazená – to se mi už léta nestalo
, fakt že ne (beru preventan, citrovital, echinaceu atd..) – no, prostě stalo se, jinak jsem dost odolná (naštěstí…). Rýma a včera mě totálně dostalo pálení „v trubici“, takže i kašlu, teplotu samozřejmě nemám. Normálně se léčím kapkami, vincentkou atd….
Ale zajímá mě, jaká je možnost, že jsem takhle blbě nakazila synka (6,5 let)?? ![]()
Je to tak, že nachlazení je nejvíce nakažlivé v prvních 2 nebo 3 dnech a pak už je to jedno, protože to z člověka „jde všechno ven“?? (někde jsem to tak četla…).
Synek chodí normálně do školky, není nijak izolovaný, ale prostě vrtá mi hlavou, jestli do pár dnů nelehne se něčím taky (dost trpíval na průdušky, 40tky horečky apod. – prostě jsme si fakt „užívali
)…chodím samozřejmě do práce, hlídání nulové…
.
@Gerberka neřeš to tolik. Šance je tam vždy, ale pravděpodobnost Ti nikdo neřekne. To já spíš teď chytám každou rýmičku od kluka
ale hlavně proto, že on je hrozný mazel a pořád na mě visí ![]()
@Gerberka Tak pokud nebudete vyloženě olizovat stejnou lžičku a pusinkovat se a budete si pořádně mýt ruce, myslím, že větší pravděpodobnost je, že něco přitáhne ze školky. Ode mě snad starší nikdy nic nechytil, zatímco já od něho ty školkové bacily chytám pořád a v mnohem horší podobě než on.
@Gerberka
To je strašně relativní
Jsou dny, kdy se nikdo nenakazí a naopak to průběžně chytáme jeden od druhého. Ale mám vyzkoušeno, že pokud nejstaršího dám do izolace, tak to nikdo nechytneme, pokud se neolizujeme ![]()
Hodně to záleží na odolnosti dítka.
Holky já vím, mně to přesto nedalo, tak jsem se zeptala, snad pochopíte….
Mně nejvíc šlo o to, že jsem si vzpomněla, že prostě rýma, nachlazení atd. je stejně nejvíce nakažlivé v těch prvních dvou, třech dnech, kdy na člověka „něco leze“ a pak, když už chrchle a smrká – tak to prý už ne….ale jen jsem to někde slyšela nebo tak..
@AliTad
Přesně takto jsem dopadala já, když chodil do školky starší syn – já jsem se vrátila do práce, byla jsem věčně na hromadě, chytala jsem prostě absolutně všechno, od září do dubna nachlazená, hlasivky, průdušky….dokonce mi brali na plícním vzorek hlenu, co to může být (žádná bakterie to nebyla) – prostě takto jsem to měla já s prvním synem!!! A ten se obdivuhodně držel, já jsem všechno pochytala snad u nich ve školce v šatně…odolnost na bodu nula.
Pak se to pomalinku zlepšovalo, pak znovu těhotná a druhý synek – ten právě marodil doposud šíleně a já ani ťuk – prostě úplně obráceně….
Jo, holky, když chytne, chytne, já vím
, že nic nenadělám…ale měla jsem za poslední 3 roky tolik ošetřovaček, že se to tu úplně stydím napsat
a i kvůli kolegům se silou vůle snažím, abych už tolik nebyla pryč….vyloženě jsem dala na modlení.
Ale to opravdu pochopí jenom ten, kdo nemá absolutně žádné hlídání – svoji maminku už nemám a tchýně – to je nula od nuly pojde… ![]()
@Gerberka
čím víc se budeš modlit, aby to nechytl, tím spíš to chytí. Já vždy, když chodila do práce, tak jsem doufala, dávala vitamíny a vim já, co vše - v nejhorší možnou dobu domu přitáhl nějaký humus, lehnul, já paragraf. Letos mi to bylo fuk - dělám doma, kluk ještě nemarodil
prostě to beru tak, že jak trochu smrká, začnu mazat psím sádlem, dělám čaj s medem, čekám, jak se rozjede a ono zatím nic
zkus to takhle - tedy tenhle přístup, bude Ti lépe ![]()
@Gerberka
Infekční to je, pokud smrkáš a nemyješ si pečlivě ruce, popř. ochutnáváš jídlo, pití a pod. Pusinkujete se, třeba.
Jestli máš desinfekční gel na ruce, tak se důkladně desinfikuj, minimalizuj kontakt a uvidíš ![]()
Tak já mám zkušenost opačnou, naše děti od dospělých nechynou nic, kdežto já od dětí vždycky. Momentálně má mladší dcera od čtvrtka nějakou virózu a já včera odpoledne 39 horečku a dneska celý den kašlu ![]()
Taky mi přijde, že mám tu imunitu na nic a taky do sebe cpu pořád nějaké vylepšováky, leč výsledek žádný.
Jo a při nachlazení jseš asi infekční celou dobu, nebo určitě po tu dobu, co kašleš, smrkáš vodnatou rýmu ![]()
@martina.se
jo, já se snažím ze všech sil
, ale někdy mi to prostě nedá…on promarodil totálně 3 roky, letos je to o hodně lepší..
holky, já se vyloženě těším na příští rok, až bude ve škole - víte z jakého důvodu?? Pokud si pamatuju od staršího, tak tam se už žádné rýmičky a kašlíky neřešily - tak jak ve školce, fakt, tam už se to tak nebere…prostě kluk chodil normálně i když měl rýmu…samozřejmě když dostal horečku nebo zvracel - zůstal doma, to je jasný. Ale „obyčejné“ nachlazení už nikdo neřeší/neřešil… ![]()
@Gerberka bude líp
můj byl dřív taky pořád na hromadě, teď první rok, kdy ještě neodpadl, což je na oslavu ![]()
@MaJiKa
jo, přesně, souhlasím - jak už jsem psala, já měla imunitu totálně v háji po tom prvním synovi, fakt jak skleníková květinka, když jsem přišla po 3 letech mezi lidi do práce - a trvalo to minimálně 2 sezony, než jsem se dala do kupy -
v naprostém zoufalství jsem začala kupovat grepy a vymačkávat si šťávu z nich - vždycky jsem to měla v ledničce na 2, 3 dny nachystané a každé ráno skleničku jsem vypila - takhle jsem to dělala pak asi 2 roky…no, ono víra tvá tě uzdraví, že jo
…ale on stejnou službu udělá i ten Citrovital - DOPORUČUJU!! ![]()
jo a z toho plícního jsem tenkrát měla kúru BIOSTIM - bylo to na 3 měsíce…
Radši bych počítala s tím, že to chytí taky. Pokud ne, spíš bych to brala jako náhodu, jste v jedné domácnosti, saháte na stejné věci, i kdyby sis ruce mýdlem udrbala, stačí jedno kýchnutí a poprskáš půl místnosti (kapénky letí až do 10m vzdálenosti).
jak máš starého synka??
ten můj chodí už čtvrtý - a poslední - rok do školky, má odklad kvůli té katastrofální nemocnosti - já jsem tomu byla ráda, že má ten rok „navíc“ hlavně aby posílil…ale na druhou stranu fakt je ten, že takové ty obyčejné „rýmky“ a „pokašlávání“ - se už ve škole NEŘEŠÍ ![]()
@Gerberka
Tak to jsem si říkala se starší dcerou taky, je v první třídě, ale zatím nic moc. Samozřejmě jí s rýmou do školy posílám, ale měla chudák od září už několikrát silný kašel a nakonec se z toho vyklubal streptokok, takže se tomu marodění doma stejně nevyhnula ![]()
U nás je nejhorší na nemoci právě tohle období, ten přechod zimy do jara, to mívá starší dcera antibiotika každý rok ![]()
jo, jasně, díky. ![]()
jsem ráda, že jsem si na toto téma promluvila se spřízněnými dušemi ![]()