Nácvik výslovnosti R – nějaké tipy?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.10.25 16:43

Nácvik výslovnosti R

Mám syna 5,5 roku. Už se několik měsíců každý den moříme s výslovností R. Máme spoustu úkolů z logopedie, kde se R nahrazuje D a snažíme se jazyk rozkmitat prstem nebo dřívkem. Ale pořád u nás loste doblá tláva. Mě už z toho normálně cuká oko :roll: Nemáte nějaké typy, jak to ještě podpořit? Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3036
22.10.25 17:23

S dcerou jsme to trénovaly jako vzteklé a byla rezistentní, musela k tomu teprve dozrát, což znamenalo, že ještě do 1. třídy nastupovala bez R a Ř. Rychle to naskočilo, do října tehdy. Dělejte maximum, trénujte, ale někdy to prostě neuspíšíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4195
22.10.25 17:39

Máte zkontrolovanou uzdičku pod jazykem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4195
22.10.25 17:41

A umí ten jazyk dost rozvibrovat? Synovi to přes D taky nešlo, stříhali jsme uzdičku a za pár týdnů už to uměl, trvalo to dostat do běžné řeči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1832
22.10.25 17:53

Místo D zkuste TD, je to lepší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8630
22.10.25 18:16

My jsme se synem vyzkoušeli snad vsechny možné i nemožné metody a nakonec se to podařilo az po asi 2,5 letech poctivého tréningu… s dcerou ted trénujeme taky uz vic jak rok. Uz to umí vyslovit, ale jen izolované, v řeči to zatim nepoužívá. To nedela ani syn. Takze kdyz jsme to konečně přestali trénovat, tak ted to zas uvádíme do bezne řeči. Hráblo mi uz dávno. Takze pokud trénujeme jen par měsíců, tak bud úplně v klidu. My na logo bydlíme uz šestým rokem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25098
22.10.25 18:21
@ALIPELI píše: Více

Tohle jsem chtěla napsat taky, ale je to blbost :D Ono to je nahrazování, že místo r dáš d… to t už tam je :D
Nebo já to znám tak, že se říká tdní, Tdnava, tdáva… atd. Ne, že by se místo roste řeklo tdoste… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8630
22.10.25 18:29

@Aries6 nahrazování funguje taky ze misto R dáš D, ale ne jen u slov, ktera maji to R po T. Takže nejen tdnka, ale i pdincezna, koduna apod. Trénuje se to samozřejmě hlavne na těch td, dd, pd, bd… samotné td se využívá pri nácviku beze slov, ze dite říká jen to td, pripadne tdn. Dd, ddn. Až to tam skoci, jde se na slova. Ale samozřejmě těch metod existuje milion a každé dite se to nauci jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.25 18:29

Jako… Dcera je na logopedii od čtyř let, teď ji bude devět a r neřekne. Používáme i rotavibrátor, jeli jsme přes Td nky, znám snad všechny logo říkanky co existujou a nic. Přiznám se, že po pěti letech už to vzdávám. Logopedka mi přijde schopná, má i doktorát.

• Citovat
  • Upravit
7906
22.10.25 18:30
@Anonymní píše: Více

A má ten jazyk dost posílený? My jsme s nejstarším trénovali r taky přes rok. Ale logopedka tvrdila, že má ten jazyk prostě líný a slabý, proto mu to nejde. Tak jsme do zblbnutí dělali cviky na posílení jazyka, až asi po půl roce jsme vůbec začali s vyvozenim té hlášky jako takové.
Ani když děláte takové to cvičení, jak se říká tdá tdá tdá se zakloněnou hlavou, tak ani tam mu to tam nenaskakuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.25 18:36
@ALIPELI píše: Více

Ftdanta btdanku btdání, od gólu ji chtdání…
Pamatuju se, že na logopedii to dcera říkala dobře, ale ve škole ne, že prej, kdyby začala mluvit normálně, tak se jí spolužáci budou smát. Zabrala až slíbená kytara.

• Citovat
  • Upravit
25098
22.10.25 18:39
@Midaku píše: Více

Aha, tak to slyším poprvé. Smysl to dává, jen se mi zdá hrozně krkolomný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.25 18:54

U nás to souviselo s jemnou motorikou. Má uvolněnou ruku? Jdou mu ty různé předškolácké uvolňovací cviky? Dcera všechno uměla, brzy mluvila, všechna písmenka říkala dřív, než je obvyklé a na R a Ř zásek a nic. Zároveň neměla dobrou jemnou motoriku. Jak si uvolnila ruku, tak v podstatě samo naskočilo R a Ř.

Resp. začali jsme chodit na logopedii, stihli jsme prvních pár hodin, pak byla celkem dlouhá pauza v návštěvách kvůli Covidu a karanténám a po pauze už jen šla ukázat, že to umí. Na grafomotorice jsme byly jen jednou, dostaly jsme rady s tím, že vývoj je OK, tužku drží dobře, cvičení dělá v zásadě dobře a pokud bude během předškoláctví trénovat, bude připravená na první třídu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.10.25 19:58
@Anonymní píše: Více

Tužku drží dobře a děláme různá cvičení v sešitě pro předškoláky. Podle mého názoru mi to jde dobře, ale jestli má uvolněnou ruku… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.10.25 20:39

Po všech možných cvičeních a trénování jsem řekla před dítětem srát na to a ona to zopakovala, takže jsme začali říkat do zblbnutí srát a s*re a najednou to šlo, protože to bylo,,zakázané,, slovo a tak to bylo vtipné :nevim:
Anonym kvůli případným puritánkám :nevim: :oops:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí