Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Maminky, které používáte nádobí zn. Zepter. Jak v tom vařit? Péct? Jako svatební dar jsme dostali tlakový hrnec, super, jsem spokojena. Ale minulý týden jsem dostala pánvičku a nevím, jak na ni.
Píšou, že se dá smažit bez použití tuku. Pánev se má zahřát, ručička termostatu má být v zeleném poli - pak je pánev připravená na smažení. Tak jsem i učinila. Ale minule jsem se na ní pokoušela udělat kuřecí maso nakrájené na kousky - okamžitě se spálilo. Nyní jsem chtěla první osmažit cibulku a sotva jsem jí tam dala, tak byla na uhel. ![]()
Tak poradíte jak na ni, abych tam teda fakt nemusela použít olej, když píšou, že se dá smažit bez použití kapky oleje?
(Nyní jsem ji očistila a začala teda znovu s menším množstvím oleje.)
Ahoj, my jsme zepter taky dostali jako dárek, měli jsme k tomu naštěstí i předváděčku..nesmíš tu pánev nechat přehřát…musíš se to naučit vychytat..bez oleje to vážně jde..a to, že se Ti to přichytne ke dnu neni spálené..:) učil nás kontrolovat zda je pánev rozžhavená kapkou vody, jakmile se Ti rozeběhnou kuličky po dně, tak je žhavá..je lepší to tam dát dřív a pak až si hlídat teplotu na termostatu..chce to jen vychytat..:)
No, já to měla fakt černé jako uhel…
Tak, když teda píšou - už jsem to konečně zase našla: Zahřejte prázdnou nádobu tak, aby ukazatel kontroly teploty směřoval ke středu zeleného pole - tak je to už asi moc, jo?
Ty kapky vody se musí rozběhnout, když se teda vypaří, tak je to už přehřátější a musím ji teda nechat trochu vychladnout - jestli to chápu dobře.
Tak snad další pokus bez oleje vyjde. ![]()
Smažíš tak třeba i zeleninu?
já tedy nemám Zepter, ale jiné nádobí, na kterém se dá vařit bez tuku, ale cibulku na tuku dělám stejnak. Jinak tuk opravdu používám minimálně. také dělám test vodou…
A ono bez tuku to nejde - třeba řízky neuděláš ![]()
Řízky jsou nejlepší v oleji..:) Já zeleninu moc nedělám, ale přítel jo..ten jede uplně bez tuku..hrozně se mu to zalíbilo..Hele s tou vodou to poznáš jen, že to je už rozehřáté, žádné odpařování se neděje..:) musíš se to naučit vychytat…dej to tam spíš dřív, ono se to pak dopeče..a hlavně to pak stáhni na uplně nejnižší stupeň..jinak se to spálí..my taky první 3 týdny vše spálili..:)
Pavlynka píše:
my taky první 3 týdny vše spálili..:)
tak nejsem sama
s řízkama souhlasím, jen je nemůžu… mňam
Dík!
Nevím, jak u Zeptru, ale já u méno nádobí spoustu věcí vypínám, jakmile se začnou vařit - brambory, těstoviny, rýži… mám tedy sklokeramiku, šetří to celkem prachy
Mahja píše:Pavlynka píše:
my taky první 3 týdny vše spálili..:)s řízkama souhlasím, jen je nemůžu… mňam
tak nejsem sama
Dík!
Jaktože nemůžeš?
To bych umřela..zrovna v neděli jsem jich dělala kopici..:) jsem si pěkně šmákla..:)
Mahjo v polovině zeleného už to je celkem dost. Většinou stačí na začátku zeleného pole. Připravenou pánev (podle nich) poznáš tak, že když na ni cákneš vodu, tak se udělají kuličky. Jo a cibuli bych teda asi na sucho nedělala. Maso celkem jdem, ale cibule
No my jsme pod ní olej dávali vždycky zepter nezepter ![]()
Mahja píše:Pavlynka píše:
tak nejsem sama
Dík!
No, ja jsem zjistila, ze rizky jsou nejlepsi z trouby… Maso obalit v oleji (trochu) a obalit v strouhance (nebo klasicky trojobal) a polozit na plech s pecicim papirem… A nejsou tolik obalene v tuku, jsou lepsi a krehci… to jen tak na okraj… ![]()
A co se tyka Zepter panve, tak ja si ji koupila, pak jsem ji dala mamce, protoze jsem nemela dost trpelivosti, abych vsechny vychytavky zkousela…
![]()
Ema N. píše:Mahja píše:Pavlynka píše:
tak nejsem sama
Dík!No, ja jsem zjistila, ze rizky jsou nejlepsi z trouby… Maso obalit v oleji (trochu) a obalit v strouhance (nebo klasicky trojobal) a polozit na plech s pecicim papirem… A nejsou tolik obalene v tuku, jsou lepsi a krehci… to jen tak na okraj…
A co se tyka Zepter panve, tak ja si ji koupila, pak jsem ji dala mamce, protoze jsem nemela dost trpelivosti, abych vsechny vychytavky zkousela…![]()
Aha..:) no to někdy možná zkusim..ale já si tu mastnotu užívám..:) nedělám je přeci jen tak často..:)
To je škoda, že jsi jí dala..dají se v tom třeba dělat vepřové kotlety uplně bez tuku a koření a soli a jsou vynikající..pak nám v tom ukazoval i buchty..to musim taky někdy zkusit..:) ale na to bude čas až se špunt narodí..:)
Pavlynka píše:Mahja píše:Jaktože nemůžeš?Pavlynka píše:
tak nejsem sama
Dík!To bych umřela..zrovna v neděli jsem jich dělala kopici..:) jsem si pěkně šmákla..:)
mám bezlepkovou.....
M-a-j-a píše:
Mahjo v polovině zeleného už to je celkem dost. Většinou stačí na začátku zeleného pole. Připravenou pánev (podle nich) poznáš tak, že když na ni cákneš vodu, tak se udělají kuličky. Jo a cibuli bych teda asi na sucho nedělala. Maso celkem jdem, ale cibuleNo my jsme pod ní olej dávali vždycky zepter nezepter