Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky, chtěla jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti s nadstandardními/normálními pokoji u Apolináře… doporučení?! 20.ledna mám termín a přemýšlím že bych si připlatila za ten nadstandardní. Děkuji 🙂
Dvakrát jsem ležela na obyčejném a nějak jsem potřebu připlácet neměla.
Těch nadstandardů mají dva druhy, dvojlůžkové a nějaké jednolůžkové.
Normální pokoje jsou na dvou odděleních - v jednom jsou samostatné třílůžáky a záchody/ sprchy společné na chodbě. Na druhém jsou vždy dva třílůžáky, co mají koupelnu mezi sebou dohromady.
Poprvé bylo v porodnici plno, tak se nadstandard nedostal ani na ty, kdo o něj stály (hlásí se při porodu a pak je to dle toho, jak mají volno - pokud ne, tak pořadník, který se někdy ne tak úplně dodržuje).
Podruhé bylo mnohem volněji, takže bych sice nadstandard mít mohla, ale v reálu jsme ležely na třílůžáku dvě a druhý třílůžák, se kterým jsme měly společnou koupelnu, byl úplně prázdný ![]()
Ale někdo nedá na nadstandard dopustit, to musíš sama vědět, jak to máš nastavené.
Já teda rodila u Apolináře už před 16ti lety. Nejprve jsem byla na klasickém pokoji, ale zaplatila jsem si jednolůžák s koupelnou, protože sprchy společné na chodbě byly pořád obsazené a běhala jsem tam několikrát, než jsem se mohla vysprchovat.
Kdybych měla mít pokoj, kde koupelna je pro 2 pokoje společná, tak to je dostačující. Takhle jsem to měla u druhého porodu na Bulovce. Hlavně teda je to hned u pokoje a je slyšet, jestli se tam někdo sprchuje nebo ne.
U toho Apolináře jsem měla pokoj úplně na druhé straně chodby než byly sprchy, takže cesta přes celou chodbu, abych zjistila, že je tam fronta a zase zpět na několik pokusů.
@Leylaa přemyslet muzes, ale je o ne velkej boj a co jsem lezela na nadstandartu, tak vetsina holek zrovna byla spis po cisari a dostala prednost, ale mohla to bejt nahoda
jinak jednoluzko, to je spis sen ![]()
Jinak bych nevahala a priplatila, mas svoje wc a navstevy ti nemusej sedet na verejny chodbe ![]()
Edit. info od PA z predporodniho kurzu bylo, ze jakmile tam prijedes rodit, ihned rikat ze chces nadstandart. Oni si to pisou do nejakyho poradniku. Ja byla na JIP a dve jsme se teda dostaly, ale zbytek ne.
Jo to je taky pravda, ty návštěvy. Manžel byl na nadstandardu normálně za mnou, takže pohoda, soukromí.
Jinak to byly davy na chodbě o návštěvních hodinách.
Ono na jednolůžáku mají návštěvy na pokoj dozajista ohromnou výhodu. Na dvojlůžáku - teď nevím, mám pocit, že vyžadovali souhlas druhé spolubydlící? Ono to má zas druhou stranu mince - já si radši za návštěvou vylezla na chodbu, pokud jsem měla jistotu, že na pokoj, kde jsem já, nepoleze návštěva někoho jiného. Mně se ten zákaz návštěv na pokoji fakt líbil
(samozřejmě za předpokladu jednolůžáku bych je u sebe chtěla)
@ugluk hele a nejsou jednoluzkovy jen dva? Co jsem byla ja, tak v nasem kridle byl jen jeden. Pak bylo druhy kridlo jeste, tak si myslim, ze tam bude druhej. A tak se podle me clovek snad ani neprotlaci. ![]()
Jinak ty navstevy, ano, je to na domluve na pokoji. Jinak my to vetsinou delali tak, ze jedna mela treba navstevu na pokoji a druha si sla i s rodinou sednout na chodbu ke svymu stolu, kde jsme normalne jedli. Ale i tam je na ty chodbe daleko vetsi soukromi a je tak clovek skoro sam oproti klasickym pokojum, kam se dostane kazdej a proudej tam davy ![]()
Teď koukám na stránky Apolináře, jestli už to nějak modernizovali… tak nadstandardní pokoj vypadá takto, hm. Nutno teda říct, že tu tisícovku na noc už to stojí minimálně deset let, dneska už to nic strašného není. Ale výhoda oproti třílůžáku bude hlavně v té soukromé koupelně.
@ugluk na ty fotce to vypada dost strasne. Realne to bylo daleko vic prostornejsi a v cele, to tu neni videt byly prebalovaky, umyvadlo na koupani mimin. Ale jak pises, ja ho brala hlavne kvuli wc na pokoji, to pro me byla priorita. A po cisari jsem za to byla neslutecne vdecna.
a ta tisicovka je jak prd, navic myslim ze mi jednu noc i proplatila pojistovna ![]()
Poprve jsem nadstandard chtela, a nebyl. Ale pak jsem byla rada, ze je nas na pokoji vic, docela jsme se tam nasmaly. Sprchy na chodbe byl ale vopruz, to jo.
@DandátkoP je nadstandardní oddělení, kde je šest dvojlůžáků a jeden jednolůžák.
A pak, tuším, oddělení P15, kde jsou klasické třílůžáky a pak k tomu přifařili dva jednolůžkové nadstandardy (chodbu to má společnou).
A jinak ne, ani na těch standardních odděleních se na chodbu nedostane každej, jen pacientky, doktoři a sestry, co tam mají co dělat (čili jako u nadstandardů). Návštěvy k normálním pokojům chodí ještě na tu chodbu před nimi. Takže se mi ani tam nemůže stát, že sedím na chodbě u oběda v županu a noční košili a kolem mě couraj cizí manželé a kamarádi ![]()
@DandátkoP jo, oni mají na webu 3D kameru, lze si to otáčet. Vybavení nadstandardu je shodný s těmi standardními pokoji, vypadá to tam stejně (akorát teda tři postele, ale zas větší prostor, no a samozřejmě není soukromá sprcha). Jo, dneska je tisícovka opravdu prd. Já tam poprvé rodila před 11 lety a strávila tam pět nocí, to mi těch peněz bylo líto. Nakonec jsem jako prvorodička chytla na pokoji moc fajn partu zkušených mamin a byla za jejich rady fakt vděčná… a za ušetřených 5000 jsme pak jeli s mimčem po pár měsících na dovolenou, jó, taková to byla doba ![]()
@ugluk ja nevim, ja jeste nez jsem porodila, tak jsem byla na nejaky chodbe kde jsem cekala na kontrolu a tam bylo asi 5 mimin s navstevama a to mi prislo prave tragicky. Nektery zensky sotva chodily. I manzel mi pak rikal jednou, ze hledal wc a ze videl miminka. Takze nejak jsme se tam oba dostali. To na tom nadstandartu nejde, tam je recepce.
Kazdopadne, je to fuk. Dulezita je stejne podle me jen ta toaleta a sprchy. A pak mozva vetsi klid v noci, my byly ve dvou a deti se nam budily ruzne, takze cim vic zenskych na pokoji, tim vetsi ruch. ![]()
@ugluk chapu. Ja lezela jednu noc na jipu, pak dve noci na pokoji, takze jen dvojka a jeste mi litr dala pojistovna, no to bych byla blba ne ![]()
@DandátkoP no to bys byla
To my, které od porodu odkráčely po svých a po tom druhém dokonce za dva a půl dne zcela domů… ![]()
Je to tak, že jsou ty hlavní spojovací chodby před šestinedělím. A z nich vybíhají chodby na oddělení šestinedělí (P1 - nadstandard, P6 a P15 se dvěma nadstandard. pokoji, pokud to nepletu). A z těch chodeb se jde do pokojů. Veřejnost se dostane na ty spojovací chodby, ale nemá důvod tam chodit, nejde-li na návštěvu, ono i ty ordinace jsou ještě před těmi chodbami. Ovšem nerozporuji, že některé maminky s novorozeňaty nevylezou ještě víc ven, ale nemusí, ani kvůli návštěvě. No a ty chodby, ze kterých se jde do pokojů, tak ty už jsou pro veřejnost nepřístupné, na zcela všech odděleních. Což je a) nevýhoda, neb si musím kvůli návštěvě vylézt ven, b) výhoda, neb mi před pokojem necourají cizí návštěvy. Zda platí a) nebo b), záleží na osobním nastavení každé rodičky ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.