Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, co myslíte?
Mám holčičku,5měsíců. Od malička hodně uplakaná. O hračky se maličko začala zajímat kolem 3.5 měsíců. Vydržela u hrazdičky nejdřív 5min, pak občas 15 a někdy i 35-40min. Občas jsem musela přijít, chvilku si hrát taky, ale pohoda. No a od té doby, co se točí na břicho je to katastrofa. Neudělám nic. Na zádech je 10 sekund, hned jde na břicho a hned řve. A to podotýkám, že si hračku do ruky na břiše chytí, šustí si s knížkou, ale občas max 5-10min a to je vše. Někdy ani to nedělá a jen tam řve.
Myslíte, že řve protože je prostě uřvaná už od malička a nebo si na tom břiše neumí ještě pořádně hrát a zlepší se to?
Celé dny ji jen otáčím, ale to pak ječí protože na zádech je to asi už nuda.
Plus mě zajímá, jak dlouho vydrželi vaše děti v tomto věku na břiše než se jim to přestalo líbit?
Díky za rady ![]()
Blby vek, kdy se uz hybe, ale jeste nesedi.
Na krizovky jsem mela Manduccu, bez toho ani ranu.
Normální jev, vidí svět teď z jiné perspektivy a musí si zvyknout. To že si lapne knížku a chvíli si s ní šustí, třeba 5 minut je dobře.
Ono ji asi bude vadit, že se zatím neumí přemístit a je z toho protivná.
ono taky držet tu těžkou hlavu, když leží na břiše je dřina ![]()
Jako dospělí nesmíme jejich vnímání světa hodnotit našim pohledem.
![]()
Pozor, dítě má být co nejvíc na břiše. Je to velmi důležité pro další vývoj. Ikdyž dcera mi na břiše zpočátku taky řvala, než se pořádně zpevnila…tak jsem dbala na to, aby častokrát za den chvíli na tom břiše byla…
Syn taky od doby co se sám pretaci na břicho tak je ujeceny, zhoršilo se to tím, že třeba nedosáhne na hračku a jak se snaží posouvat, tak místo dopředu se posouvá do zadu.
ještě nenašel systém a opravdu dost jeci. Ani bych nerekla že je to pláč, nebo vztek. Proste vydává zvuky ale dost nahlas, no jsem ráda, že nemáme sousey.
nic s tím však neudělám. Občas ho dám zpět na záda, ale v sekunde je zase na břichu ![]()
Klasika. Neznám dítě, co by na bříšku ze začátku nebrečelo. Zlepší se to až se naučí se přetáčet zpět. Já jsem taky v tomhle období nedělala nic jiného, než vracela dceru na záda.
A budou ještě horší období ![]()
Nejhorsi bylo, jak už se uměl otočit na břicho, ale neuměl se otočit zpátky na zada
ale je to jen přechodné, záhy se začal otáčet kolem dokola a pak i posouvat, a pak i na ta zada zpět, takže měl dost jiné zábavy. Ale to prvni období, když uměl jen na břicho, to byl mazec, porad jsem ho musela otáčet zpátky na zada nebo mu podávat hračky, které odstrkal ze svého dosahu ![]()