Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Aries6 píše:
No, ale jak? Už má klíče, takze má ústní dohodu uzavřenou…
Ty tady přemýšlíš nad zákony a jim jsou úplně u zadnice. Ten slušný vždy přemýšlí, jak slušně vše řešit a ten neslušný ho převálcuje, protože jemu je slušnost cizí a zákonům se směje. A blbé je, že zákon je na ně krátký a tebe sežere. Nic neradím, ale někdy musí být člověk trochu vynalézavý.
Příspěvek upraven 24.09.23 v 17:30
Je taková naivita v dnešní době vůbec možná?
![]()
Příspěvek upraven 24.09.23 v 18:08
@Kipa22 píše:
Chytit za flígr a vyhodit. Mají tam TB? Mají jak dokázat, žes jim to pronajala? Asi nemají. Takže bych zavolala policii a s jejich pomocí je vykopla na chodník.
Nerozumíš tomu, tak neraď. Policie nic dělat nebude, protože zákony jsou na straně nájemníka.
@Kipa22 píše:
Chytit za flígr a vyhodit. Mají tam TB? Mají jak dokázat, žes jim to pronajala? Asi nemají. Takže bych zavolala policii a s jejich pomocí je vykopla na chodník.
Že mají klíče od bytu, a jsou tam nastěhovaný nestačí? Tohle je na právníka, ne na policii, ta nemůže udělat vůbec nic.
@Janli píše:
Nerozumíš tomu, tak neraď. Policie nic dělat nebude, protože zákony jsou na straně nájemníka.
Policie nic dělat nebude, ale ona by mu měla urychleně poslat SMS, mail i do datové schránky, ať se vystěhuje do konce měsíce, žes mu ten byt půjčila jen na jeden měsíc. On sice bude tvrdit, že to není pravda, ale ty mu řekni, že je, že kdybys mu ho pronajala, že bys s ním udělala smlouvu. A tu nemá. Pokud to nebude chtít pochopit, tak si vyměnit zámek a věci mu strčit třeba do sklepa. Když nemá nic v ruce, tak těžko bude někde dokazovat, že to není pravda.
@Da12 píše:
Policie nic dělat nebude, ale ona by mu měla urychleně poslat SMS, mail i do datové schránky, ať se vystěhuje do konce měsíce, žes mu ten byt půjčila jen na jeden měsíc. On sice bude tvrdit, že to není pravda, ale ty mu řekni, že je, že kdybys mu ho pronajala, že bys s ním udělala smlouvu. A tu nemá. Pokud to nebude chtít pochopit, tak si vyměnit zámek a věci mu strčit třeba do sklepa. Když nemá nic v ruce, tak těžko bude někde dokazovat, že to není pravda.
Napíšou ti, že tomu také nerozumíš, tak ať se sto let tahají po soudech.
@Janli píše:
Pokud smí radit jen ti, co tomu tzv. rozumí, tak ať se tu zavede, že ke každé příslušné otázce smí odpovídat jen kvalifikovaní v oboru a dokládají k tomu okolkované diplomy. Ty jistě odbornice jsi, když mi zakazuješ radit, že?
@Anonymní píše:
Ahoj všem, prosím o zachování anonymity. Máme byt v dobré lokalitě. Po letech odešli nájemci, tak jsme ho zrekonstruovali. Domluvila jsem se se známým na nastěhování jeho s rodinou. Brala jsem ho jako dobrého známého. Zatím nemá smlouvu a je ve zpoždění už s prvním nájem. S manželem nám začínají být divné některé jeho „historky“. Máme, dá se říct, ústní dohodu.
Jak postupovat, když nebudou platit? Jaké máme možnosti?
Pozor na nějaké násilné vystěhování, to není sranda. Řešili jsme něco podobného, resp. složitější případ a vystěhovat sama nikoho nemůžete. Uzavřeli jste ústní dohodu a to už dohoda je. Smlouvu mu klidně podepsat můžete dát s tím, že uvedete, že v případě neplacení nájmu je výpověď 30 dní. Právníci nám radili uzavřít písemnou smlouvu i když nájemník neplatí. Pokud nezaplatí dát výpověď, pokud se nevystěhuje sám, tak dát žádost o vystěhování na soud. Nicméně nic nedělat bez konzultace s právníkem, je to fakt mazec. Pokuta za nezákonné vystěhování může být v řádech desetitisíců. Před pár lety známá platila 30 tis. Kč.
@Kipa22 píše:
Pokud smí radit jen ti, co tomu tzv. rozumí, tak ať se tu zavede, že ke každé příslušné otázce smí odpovídat jen kvalifikovaní v oboru a dokládají k tomu okolkované diplomy. Ty jistě odbornice jsi, když mi zakazuješ radit, že?
Tak si představ, že tvoje rada může skončit pro zakladatelku trestním oznámením. Radit v právních otázkách není jako radit při zpožděné menstruaci. O problematice nájmů toho vím celkem dost, ale jak sis jistě ráčila všimnout, ani já tady konkrétní radu nedávám, protože zrovna tady si nejsem jistá. Radím právníka, který se tím přímo zabývá. Víc si fakt netroufnu, aby si mou, potažmo “hloupou” radu nevzala zakladatelka k srdci a neuškodilo jí to.
Ahoj tak rada z vlastní zkušenosti! Asi za ni budu ukamenovaná, ale vám to dost pravděpodobně ušetří fakt hodně peněz a nervů!
Takže nemají smlouvu super! Žádnou už ani nedávat. Nakráčejte na ně a ať se vystěhují! Klidně ústně pohrozit, že k tomu a tomu datu vypínáte energie. Ústní dohoda se blbě dokazuje a tím spíš pokud ještě nic nezaplatili. Jakmile to dáš k soudu budeš je vystěhovávat klidně několik let. Budete za ně hradit energie. Byt vám úplně zdevastují. Takže vystěhovat bez soudu a ať si oni dokazuji, že jim kdy vznikl nárok bydlet.
@Karinkas píše:
Ahoj tak rada z vlastní zkušenosti! Asi za ni budu ukamenovaná, ale vám to dost pravděpodobně ušetří fakt hodně peněz a nervů!
Takže nemají smlouvu super! Žádnou už ani nedávat. Nakráčejte na ně a ať se vystěhují! Klidně ústně pohrozit, že k tomu a tomu datu vypínáte energie. Ústní dohoda se blbě dokazuje a tím spíš pokud ještě nic nezaplatili. Jakmile to dáš k soudu budeš je vystěhovávat klidně několik let. Budete za ně hradit energie. Byt vám úplně zdevastují. Takže vystěhovat bez soudu a ať si oni dokazuji, že jim kdy vznikl nárok bydlet.
Já si to tedy taky myslím. Ale jak už tu někdo psal poslala bych jim to do té datové schránky že to mají na měsíc. Těžko se jim bez zaplaceného nájmu dokáže opak? Respektive kdyby něco zaplatili bylo by to asi složitější. Ale jak když nezaplatili ani korunu něco prokáží? Zakladatelko, jsou nějací svědci co by mohli dosvědčit že jsi jim to pronajala na dýl?
@Marki1985 píše:
Já si to tedy taky myslím. Ale jak už tu někdo psal poslala bych jim to do té datové schránky že to mají na měsíc. Těžko se jim bez zaplaceného nájmu dokáže opak? Respektive kdyby něco zaplatili bylo by to asi složitější. Ale jak když nezaplatili ani korunu něco prokáží? Zakladatelko, jsou nějací svědci co by mohli dosvědčit že jsi jim to pronajala na dýl?
Ten měsíc je asi fajn řešení. Nicméně netuším jak se v tom případě postupuje. Jako jakmile se začne řešit žaloba tak má stát na to času dost a dost bohužel.
@Karinkas píše:
Ten měsíc je asi fajn řešení. Nicméně netuším jak se v tom případě postupuje. Jako jakmile se začne řešit žaloba tak má stát na to času dost a dost bohužel.
Jako já neříkám že bych tomu nějak rozuměla. Ale když uvažuji logicky, ústní dohoda je platná to beru. Ale když budou obě strany tvrdit něco jiného na základě čeho se prokáže kdo má pravdu? žádná platba, žádná smlouva, žádní svědci. To by v podstatě každý, kdo ke mě příjde na návštěvu mohl tvrdit že má se mnou dohodu že mu to pronajímám? Trochu divné ne?
@Marki1985 píše:
Jako já neříkám že bych tomu nějak rozuměla. Ale když uvažuji logicky, ústní dohoda je platná to beru. Ale když budou obě strany tvrdit něco jiného na základě čeho se prokáže kdo má pravdu? žádná platba, žádná smlouva, žádní svědci. To by v podstatě každý, kdo ke mě příjde na návštěvu mohl tvrdit že má se mnou dohodu že mu to pronajímám? Trochu divné ne?
No neprokáže se to nijak. Takže se postupuje legálně žalobou na neoprávněné užívání nemovitosti. Případně žalobou na vyklizení nemovitosti. Než dojde na soud trvá to. Když soud rozhodne dá většinou lhůtu na vyklizení a to klidně tři měsíce. Když nemovitost neopustí tak exekuční vystěhování. Zase trvá nějakou dobu než na něj dojde. A když potom “nájemník” vytáhne v den D neschopenku tak k žádnému vystěhování nedojde.
Nevím zda to platí dodnes. Ale tak to bylo, když jsme to řešili my.
Proto je za mě lepší zkusit to jinak. Aby to k soudu vůbec nemuselo dojít.
Edit - ano v tomto státě by opravu každý kdo má klíče… třeba kamarád, který měl přespat jednu noc mohl tvrdit, že má nárok v nemovitosti bydlet. A legálně by člověk vystěhovával hodně dlouho.
@Marki1985 @Karinkas je hezký, že si tak notujete holky, ale předpokládám, že mezi zakladatelkou a nájemníkem proběhla nějaká písemná konverzace, sms apod. Takže dokazování by zas tak složitý nebylo. Rady jako vystěhování nebo vypnutí energií je trestný čin, v krajním případě až dva roky v base. Takže žádnou partyzánštinu, vše po dohodě nebo po poradě s právníkem a mít ho v zádech. Stačí, aby se nájemník trochu vyznal ve svých právech a zakladatelka je nahraná.