Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Prosím o doporučení nakličovací misky. Dosud jsem nakličovala na obyčejné misce nebo v plastové krabičce s vatou. Nechávám klíčit řeřichu, sójové výhonky a mungo fazole. Dětem ale poslední dobou klíčky zachutnaly, tak bych si chtěla pořídit pořádnou nakličovací misku. Je lepší keramická, nebo plastová, jaká je kvalitní, jaká se vám osvědčila?
Také uvítám rady, jak nejlépe naklíčit hrách. Chtěla jsem zkusit pučálku, ale hrách se mi zkazil, ještě než pořádně naklíčil, netuším proč.
Můžete psát i tipy ke klíčení obecně, nebo třeba jaké klíčky chutnají vašim dětem. Naše děti třeba nejí řeřichu (celkem pochopitelně), tu jíme já a muž, ale mungo a sóju si mlsnou rádi.
Nakličovacích misek jsme vyzkoušeli několik, i ty dražší (za 600.-) a ve všech nám občas nakličované mungo fazole během jediného dne zplesnivěly - i přes dodržení hygieny a pravidelné promývání. Nakonec se mi nejvíc osvědčila klasická skleněná miska se zaklapávacím víčkem (nejlevněji mají v Ikee) + proplachování v nerezovém cedníku a navrácení zpět do dózy. Žádná vata, dát to tam rovnou a párkrát za den promýt a vypláchnout i tu misku. Je to levné a efektivní. Mungo v tom krásně naklíčí a žádné problémy s plesnivěním. Sklo je na tyhle účely lepší než jakýkoliv plast. Mungo děti milují, nic jiného neklíčíme. Naklíčené fazole jsou jedovaté a nebyla jsem si jistá, jak je to s ostatními luštěninami. Snad jestli se dá nakličovat čočka, nevím, nezkoušeli jsme.
Na malá semínka zatím osvědčený postup nemáme, zkusila jsem na to koupit nakličovací misku od Tescomy, ale spokojená s ní moc nejsem.
Da se naklicit snad cokoliv, cocka, hrach, psenice je super, mungo, cizrna…
A jinak ja naklicuju v obyc nizky plastovy mise, dam do misy, proplachnu, zaliju studenou vodou a necham den dva. Pak to uz jen nechavam bez vody klicit pri pokojovy teplote, dvakrat trikrat denne proplachuju a kdyz je klicku tak akorat tak zacnu ujidat a pak to soupnu do lednicky.
Já teda klíčím v obyčejné skleněné nádobě - nechám nejdřív cca 24 namočené a pak vodu vyleju a nechám tak, jen jednou denně propláchnu vodou. A nic nezplesnivělo.