Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak hsil je sice ten nejvyssi stupen, ale porad jsou to predrakovinne zmeny. Takze s nejvetsi pravdepodovnosti udelaji konizaci a ta v drtive vetsine pripadu staci.
A myslis, ze neni mozne, ze by to cytologie “zvelicila”? Mela jsem pred stery zanet
prece to nemuze byt tak zle za rok
jsem z toho porad v soku
Ne, zanet to neudela a za rok se to zhorsit muze, to zas neni tak kratka doba. Nicmene se z bezne cytologie nepozna rozsah, pouze se vi, ze tam tyhle bunky jsou ale ne kde a rozsah. Na to je prave to podrobnejsi vysetreni. Ale uprimne, je to celkem bezna vec a pokud se nezanedba, tak nebyva nebezpecna.
A to při loňském zhoršeném výsledku dělal doktor opakované stěry až po roce?
Já mám atypický nález (ASC-US) pravidelně, jsou to prý jen ty nejlehčí změny, a přesto chodím co půl roku.
Ne, to jsem zanedbala ja. Ja si na vysledky steru nevolala a automaticky jsem myslela, ze je vse v poradku a mam prijit az za rok.
Ac to zni hloupe, ja nevedela, ze se z toho zjistuje tohle, ze si to musim tak hlidat a navic ze to je tak caste, ze by to klidne mohlo potkat i me. Vubec jsem to nevedela. Na blbost se plati
cele dny jsem o tom cetla a malokdo ma az takovy stupen, proto se bojim ![]()
Ale houby, hsil v nejake mire ma skoro kazdy koho poslou na konizaci… Nejhorsi je smrt z vydeseni.
Počkej na výsledky Biopsie. Já měla nejdřív stěr za 2,za 3/4 roku už stejný výsledek, jako ty,5. Biopsie vyšla mezi CIN 2-3,trojka je nejhorší. Doktorka tvrdila předrakovinný stav, můj dnešní gynekolog tvrdí, že dle výsledků to bylo počínající rakovinné bujení. Bylo mi tehdy dvacet (dnes je to deset let). Podstoupila jsem, v té době, rozsáhlou konizaci. Od té doby mám pokoj, cytologie za 1. Před 20 měsíci jsem, sice sekcí, donosila a porodila zdravého syna, těhotenství absolutně bez komplikací i přesto, že čípek je o dost zkrácený tou operací. Ve středu mě čeká druhý císař, tohle těhotenství probíhalo víceméně stejně. I v případě, že by se čípek začal otevírat jsou pořád v těhotenství možnosti, kdy na něm lékař udělá steh a před porodem ho vytáhne. Teď se soustřeď na to ostatní, bude to v pořádku, neboj.
@Anonymní píše:
Ne, to jsem zanedbala ja. Ja si na vysledky steru nevolala a automaticky jsem myslela, ze je vse v poradku a mam prijit az za rok.
Ac to zni hloupe, ja nevedela, ze se z toho zjistuje tohle, ze si to musim tak hlidat a navic ze to je tak caste, ze by to klidne mohlo potkat i me. Vubec jsem to nevedela. Na blbost se platicele dny jsem o tom cetla a malokdo ma az takovy stupen, proto se bojim
Jen se tedy divím, protože každý doktor, kterého znám, volá pacientkám, když je výsledek špatný a ony se neozvou.
jasně, že to není jeho povinnost, ale spíš mě to překvapuje
@Anonymní píše:
Ac to zni hloupe, ja nevedela, ze se z toho zjistuje tohle, ze si to musim tak hlidat a navic ze to je tak caste, ze by to klidne mohlo potkat i me. Vubec jsem to nevedela. Na blbost se platicele dny jsem o tom cetla a malokdo ma az takovy stupen, proto se bojim
Tak muj gynekolog ma na me kontakt a v pripade horsich vysledku me vola..taky jsem to mela podobne, konizace a na kontroly chodim x let po pul roce..
@Aduš8 píše:
Jen se tedy divím, protože každý doktor, kterého znám, volá pacientkám, když je výsledek špatný a ony se neozvou.jasně, že to není jeho povinnost, ale spíš mě to překvapuje
Ono je taky otazkou jak moc to bylo spatny…
@j.a.n.i1 to je pravda, mně volala sestra i když to byla ta dvojka, ale každý doktor na to má asi trochu jiný názor ![]()
Ted kdyz to vyslo na to nejhorsi mi dosla akorat textova zprava, abych se dostavila na konzultaci a kontrolni ster. Sestra v telefonu rekla ve smyslu, ze to je asi jenom nejaky zanet. I presto jsem tam sla. Moje chyba byla, ze jsem si nevolala na vysledky steru, minule leto mi vysla asi 2 se domnivam.
Ptala jsem se ho v ordinaci na te “konzultaci”, kdy mi suse jednou vetou rekl, ze ve sterech je nalez a objedna me na dalsi vysetreni. Kdyz jsem chtela vedet jaky stupen, rekl mi, ze to znaci pouze jako lehke a tezke nalezy a ja mam ten tezky. Vubec mi nerekl a nevysvetlil, co se naslo. V papirech jsem az nasla 5 Hsil a googlila. Mohlo se to podchytit vcas. Nevim, co by bylo, kdybych si odpoved sestry vylozila “to nic neni”… a ignorovala to… je mi z toho fakt do breku ![]()
Tak pokud tě zvou na kontrolní stěr, snad si to nemůžeš vyložit jako,, to nic není ". Jen tak pro nic za nic by ho dělat nechtěli. Z nějakého důvodu pojišťovny ty stěry jednou ročně proplácejí
navíc si nejsem jistá, jak je to se sdělováním informací po telefonu, jestli sestra vůbec nějaké informace podat může. Není v její kompetenci vysvětlovat pacientům, jaké výsledky jim vyšly a co znamenají.
To mas pravdu. Ja tam ale na tuhle zpravu uz volala a sestra mi nerekla vysledek steru, ja uprimne pred mesicem ani nevedela o nejake stupnici. Rekla mi, ze me zvou, protoze tam je asi nejaky zanet. Zanet a stav pred rakovinou je rozdil.
Ja nechci at to ted smeruju a hledam chybu jinde, ja vim, ze hlavni chyba je u me. Jen jsem potrebovala cist, ze nektera takovou fazi mela a dopadlo to dobre ![]()
Ahoj holky,
napadlo me se poradit i tady…
je mi 23 let, na preventivky chodim kazdy rok, cytologie jsem mela mirne zvysenou minule leto a nyni pri preventivce takovy vysledek. Moc se bojim. Lekar mi k tomu nic nerekl. Deti bych v budoucnu chtela. Mel nekdo tak spatny stav? Co si o tom myslite? Jak rozsahle uz mohou byt ty bunky? Za par dni me ceka biopsie.
Budu vdecna za kazdou reakci, zkusenost, radu, uklidneni, cokoliv…
achjo. Dekuji.