Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Hezké odpo,
Včera jsem nešťastně kousla do tvrdého zrníčka v popcornu. Slyšela jsem křupnutí a stolička je tak u 1/4podélně nalomená. Vznikla tam i ostřejší hranka což je nepříjemné při jídle.
Problém je že před 3 roky jsem v té stoličce měla velký zánět, měla jsem o ATB na týden. Mám vyplněné kanálky a dostavěné bíloi plombou. Celkově akce za 6000 Kč.
Ale o to nejde. Myslíte že mě čeká trhání? K zubaři příští týden musím, mohl by hrozit další zánět. Díky moc za postřehy…
To se nedá takhle říct. Uvidíš, co řekne zubař, jak moc je to poškozené
No možná už dnes si měla jít k zubaři. Já přišla o jeden zub letos proto, že amalgám v něm zub rozštípil. Prý to amalgám dělá u hlubokých kazů (ani si nepamatuji, že bych měla s tím zubem problémy). Že je rozštípený, na to přišel zubař a snažil se ho zachránit. Řekl ale, že u tohoto zubu nemá moc možností. Po půlroku jsem o zub přišla.
Píšu Ti ale proto, že ne všechny rozštípnuté zuby skončí špatně. Před rokem jsem měla první rozštípnutý zub, řezák. Zubař mi vyčistil kanálek, vyplnil jej a zub chválabohu drží. Netuším, kdy se mi rozlomil. Taky na to přišel zubař, já neměla ani tucha. Proto si s tím měla jít podle mne už dnes. Choď tedy v pondělí, ne později. Každý den tam může vzniknout zánět.
Nečeká Tě trhání, to až by Tě to začalo bolet a nebyly by další možnosti. Ještě: vyplněné kanálky lze vyčistit. Prý jedenkrát to lze (info od zubaře).
Dodatek: o ten rozštípnutý zub jsem došla proto, že byl nalomen až v kořeni, resp. pod ďásnem. Proto tam nebyly možnosti, jak tomu zabránit.
Podle mě ti v pohodě udělá korunku.. Však kanalky máš zaplněné, takže nevidím důvod trhání.
@Alishia29 ahoj,dr musí udělat rtg, kam je zlomenina, pokud je trhlina na kořen, bohužel se se zubem nic neudělá, musí ven, ale jsou i jiné možnosti, pokud je to v daném případě možně, jako vytáhnout jen půl zubu, ale jak říkám, to je individuální. Tady nastala chyba ta, když se udělaly kanálky, měl být pak zaveden čep, či čepy, kompozitní, aby se zub zpevnil, jelikož mrtvé zuby jsou mnohem křehčí. A také, pokud není dostatek vlastních tkání, určitě korunka. Tady ti nikdo neřekne, jaká je zrovna tvá situace, to musí lékař.
@Gábííí
To byl můj případ: trhlina v kořeni. Řezák byl jiný případ, ten mi zachránili.
To je mrtvý zub a ty jsou křehčí. To je na korunku. Mám bohužel nově taky mrtvou stoličku, prý mám počítat s korunkou co nejdřív, aby to právě nějak blbě neprasklo. Stál mě už teď přes 11 k.
Teda, to nezní vůbec příjemně! 🔨 🦷 Určitě jděte k zubaři co nejdříve, může vám poradit co dál. Snad to nebude na trhání, ale někdy může stačit úprava plomby nebo ošetření kraje. Držím palce! 🍀 🤞
Hezké odpoledne.
Právě jsem se vrátila od pana doktora. Mám štěstí, že je fakt super.
Na té dolní levé šestce to bylo tak, že došlo k ulomení mého zubu, plomba vydržela.
Zub mi opíchl kořenovou anestezii, ulomený fragment mi vytrhnul. Protože byla dáseň v zánětu a hodně krvácela dal tam jakousi prozatimní výpln
V prosinci jdu na další ošetření, kdy mi pod anestezií kus dásně odstraní a dostaví bílou plombou. Tu dáseň musí odříznout, proto protože plomba je pod úrovní dásně. Ale prý to bolet nebude, výkon tak na 45 min.
Vytrženého zubu byl kusanec ale i tak vypadá díky provizorní výplni krásně. Mám vyplachovat heřmánkem a baštit zmrzlinu.
Můj vzkaz určitě se nebojte jít na ošetření, nic to není v porovnání s tím jaký tanec je když do zubu vnikne infekce a třeba o něj potom přijdete. Dnes už to opravdu jde bez bolesti.
@Alishia29 ahoj…takže celý zub bude pouze výplň? A co čep, korunka? O tom nemluvil?
@Gábííí píše: Více
Teď mám místo části, kterou musel odstranit dočasnou výplň
4.12 mi dočasnou výplň odstraní, odstraní i část dásně aby se dostal na úroveň bílé plomby, která je teď schovaná pod tou dásní. No a tu bílou plombu prý potom dostaví.
O korunce mi neříkal nic ani o čepu. Já mám z toho zubu odstraněnou jen tu zlomenou část.
@Alishia29 ale co si pamatuji, tak si říkala, že je to mrtvý zub a jestli ti ho chce pouze dostavit kompozitní vyplní a to takovým způsobem, je to prostě špatně. Musi se tam dat čep na zpevnění zubu, a dále korunka, jinak v budoucnu prostě o zub přijdeš.