Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosím o radu, malému bylo ve středu šest týdnů. Poslední týden je to neodložitelné miminko, jen se vzbudí a pláče, že by ho něco bolelo mi nepřijde. Pláče minutu po krmení, pláče na bříšku, když leží sám na posteli… Občas pláče i když se chová. Ale jde mi o to, že když se celý den chová a spí na rukou, jestli se tím nějak nezabrzdí jeho vývoj? Je pravda že je trošku asymetrický, trošku se stáčí a zakláni hlavu, ale to jsou prý skoro všechny novorozenci a postupně jim ta asymetrie mizí. Nezvládá to už ani v kočárku, takže u nás jede jen nošení a venku nosítko.. všude čtu jak novorozenci jenom spí ale ten náš teda jenom řve..
je na umělém mléku, 90 ml po dvou hodinách, více nedá protože má reflux a blije je i po té 90. Jsem už vyřízená.
Moje miminko taky bylo první 2 měsíce nosici, i když musím říct, že v kočárku spinkalo krasne, jinak se chtěla dost nosit, nebo být u prsa. Je to úplně v pořádku, je ji půl roku a je úplně jinaci.
A tím, že jsem ji pořád nosila se určitě vyvoj nezpomalil…v 5 mesicich už seděla a v 6 mesicich leze
akorat bych ji co nejcasteji, i kdyz na par vterin zkousela davat na brisko
jinak asi 2 měsíce zpátky přišla na chuť nositku, takže teď když jdeme ven, třeba i na 4 hodiny jedeme jen nositko a úplně v pohode
@Mamastelinkyasamika a dat mu min mlika? 90ml mi pije nektery jidla i skoro pul rocni dite. Taky s refluxem. Davas neco na prdiky? Zkousela si priladne menit UM?
Kazdopadne jsme prvni 4 mesice taky jen nosili, byla neodlozitelna. Na zemi si hrala jen, kdyz sem s ni sedela.
@Mamastelinkyasamika určitě to chce řešit tu asymetrii. Ono než se někam objednáte, tak to bude trvat a můžete tam být problém a proto je miminko tak neodložitelné. Já jsem prostě zastánce toho na tu fyzioterapii jít i snad preventivně. Dobré zkušenosti mám i s osteodynamikou. Jinak je vlastně normální, že chce být miminko u tebe. Není to divné. Opravdu velká část dětí to tak má. Jen my se musíme naučit, že holt najednou nezvládneme vše a je na nás to dítě závislé. Časem bude líp ![]()
Ten reflux se dá řešit i tejpem na té fyzioterapii. Nošení je super a je to o zvyku
když by se nic neměnilo, tak bych zkusila přechod na mléko pro děti s alergií na bílkovinu kravského mléka.
@Mamastelinkyasamika nezabrzdí. Máš tulivé miminko
, které tě chce, nebo ho dej manželovi, když se vrátí z práce, ať se můžeš vyspat/dospat.
Asymetrie se řeší s fyzioterapeutkou, dr.ti musí dát žádanku, nebo aspoň ukázat jaké cviky máte dělat.
Spravnym nosenim se vyvoj naopak akceleruje, miminko i pasivne trenuje svaly (v nositku), a aktivne nosenim ve spravnych polohach v rukach. Samozrejme davej i na brisko, to taky rve?
Muze mit klidne nejaky problem, blokadu, ktomu by ale spis poradili jini, to nase deti nemely. Asymetrii meli oba kluci, ale jim se zrovna srovnala sama - ale fyzio urcite vyhledej, kvalitni!
Souhlasím s nošením. Je naprosto v pořádku, že miminko chce být nošeno, jsou tak evolučně nastavení. Jen my v západní civilizaci děti odkládáme, abychom mohli pracovat. To by lidi v domorodých kmenech lovců a sběračů v životě nenapadlo, protože by to dítě mohlo něco zabít.
Můj šestitýdenní kluk taky hodně brečí, ale u nás je to nadýmáním a bolestmi při vyprazdňování. Nepozoruješ, že by ho trápily prdíky nebo se mu špatně kakalo?
Jeden tip: když už nic nezabírá, zkus se s miminkem v náručí prudce otočit kolem do kola. Několikrát, docela rychle. Na našeho to alespoň chvilkově zabírá.
@KutilkaKata diky za zmineni domorodych kmenu, ja si to nejak netroufla
a taky, ze africani, kteri jsou vyhradne noseni od narozeni kdo vi jak dlouho, maji velke mnozstvi svalove hmoty. Nas starsi byl hodne noseny v nositku cca od 2,5mesicu, nema gram tuku, samy sval a slacha, mladsi noseny od 3 tydnu, zacal v 6 mesicich sedet, lezt i obchazet nabytek
Starsi je trochu predcasne narozeny, tak tam ty mesice trosku litaji, ale taky zacal brzo…
Mám ted 5 tydeniho chlapečka a je to u nás podobné, noci máme Teda krásné to se budí jen jednou, ale přes den je to už horší, po jídle vydrží asi tak 10 minut v klidu a pak place, musíme nosit a jde z ruky do ruky, občas se zabaví chvíli na zemi a po chivlkach dáváme na bříško. To jsou ti kluci, nás první syn první tři měsíce proplakal, kluci víc trpí na bolení briska. Co se týká krmení taky jsme na UM, vypije 90 a když spí dyl davam už i 120. Ono to přejde chce to jen pevné nervy a říkat si že to není napořád. 🙂