Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky, prosím o uvedení na pravou míru…
Ségra má holčinu, které budou v prosinci 3 roky. Má práci, ale malou jí do školky nevzali, protože ještě 3 let věku nedosáhla. Teď si žádá, aby jí malou vzali od ledna, ale ředitelka školek tady ve městě jí nechce vzít… Přitom děti maminek, které jsou na MD nebo RD s mladším dítětem vzali. Nevíte náhodou, jak je to uvedeno v zákoníku, jestli, když bude mít smlouvu, tak by měla mít přednostní právo, aby jí dcerku vzali? Vůbec to nemůžeme nikde najít a s ředitelkou není řeč ![]()
Prosím o radu, díky! ![]()
Pokud jsem slyšela dobře, tak přednost mají jen děti předskolního věku, malé ne… ![]()
ošetřeno to určitě neni, maximálně v kritériích, podle kterých školka děti přijímá
Nicméně - ona školka neni ale pro děti pracujících rodičů. Je pro děti, pro předškolní vzdělávání ![]()
může jít s malou na zápis příští rok a doufat ,že ji od září vezmou .Nebo ted obvolávat školky v okolí jestli se někdo neostěhoval a nemají místo .
popř. soukromá (nebijte mě, je to varianta, sama to budu řešit, pokud se místo ve školce neuvolní)…nebo soukromé hlídání…dneska je to těžký
Tady je to právě tak, že jedna paní ředitelka má skoro všechny školky v okolí a zbývající 2, které nemá pod palcem ona, tak mají plno
Už je z toho zoufalá… Zatím hlídám malou já, ale je to pro mně docela náročný, když mám ještě 2 děti ![]()
Chodí tam s žádostí týden co týden, ale už si tu žádost ani nevezmou, tak jsme jen chtěli vědět, jestli to není nějak ošetřené - jak tak koukám, tak není, tak to bude mít fakt radost
![]()
A jak to funguje u předškolních dětí? Ty vzít musí, pokud je místo nebo ne?
no já nevim, jestli to je někde v zákonu, ale v kritériích obvykle mají předškolní děti skutečně přednost před ostatními
Ale např. u nás údajně nevzali předškolní dítko, dokud si tu nevyřídí trvalý pobyt.
A pokud vznikne větší poptávka předškoláků než je míst volných (přijaté dítě je přijaté, kvůli předškolákovi ho nevyhoděj), tak maj asi smůlu - a pak bych šla asi na obec a vyřeší to? Nevím nevím…nemusela jsem zatím řešit, tak jsem docela ráda.
Třeba u nás to předškolní dítě, pokud si nevyřídí trvalej pobyt do konce února, tak se nejspíš stane, že přijmou přednostně moje 3leté dítě - TP tu máme
Školka má ze zákona povinnost přijmout dítě k předškolnímu vzdělávání. Tyto děti mají absolutní přednost přede všemi. Ostatní děti jsou přijímány podle vnitřních kriterií školky, která si stanovuje ředitelka školky. Nárok nemá žádné dítě kromě předškolních ze zákona na nic.
Kriteria bývají různá… Někde je hlavním kriteriem věk dítěte, někde to, zda matka pracuje, atd.
Z.
Ahojky,mému synovi budou v prosinci 3roky. Také ho doškolky nevzali a nevezmou. V práci jsem ukončila pracovní poměr a budu doufat,že v září ho vezmou a že já najdu nějakou práci. ![]()
Hellik.T píše:
Ahojky,mému synovi budou v prosinci 3roky. Také ho doškolky nevzali a nevezmou. V práci jsem ukončila pracovní poměr a budu doufat,že v září ho vezmou a že já najdu nějakou práci.
ovšem pokud na přihlášku po tobě nebudou chtít potvrzení z práce ,že pracuješ
protože přednost mají pracující matky.
Nevezmou ti dítě do školky pokud nemáš potvrzení ,že pracuješ ,nemůžeš si najít práci pokud nemáš dítě ve školce -občas mi to přijde jak HLAVA XXII
o tom vím,že to tak je…je to postavené na palici…proto doufám,že něco najdu. ![]()
U nás je stejný „bordel“, kluka mi vzali až poslední rok před 1.třídou, totéž u dcery!!! Bylo mi řečeno, že jsem pěstounka, doma mám ještě další děcka, tak ať se věnuju všem a nezabírám místa ve školce.
Stěžovala jsem si i na odboru školství ve městě, zbytečně. Zjistila jsem, že tam má naše paní ředitelka funkci
Zákonný nárok na školku NENÍ!!!
U zápisu byl letos v květnu manžel, tak vykládal… paní, která měla v září nastoupit do práce (dítě 3 roky), děcko NEVZALI. A naší známé, která nastupuje do práce až v únoru 2011, děcko (2,5 roku) vzali s tím, že ho má teď doma, ale školku si platit musí už od září…jako že mu drží místo. HNUS! Osobně si myslím, že peníze jdou někam jinam, protože když vidím, na čem vždy dostanu potvrzení o zaplacení školky… žádné razítko, žádná hlavička tiskopisu…nic. Jen strojem udělaná linka a na ní prupiskou ručně napsané jméno a částka, nic víc.
Co si o tom myslet ![]()
Co vím, tak povinná je akorát předškolní docházka, tzn., musí vzít dítko do školky od pěti let. Jinak povinni nejsou (bohužel), záleží na okolnostech..atd. ![]()
Já sama to budu brzo řešit, ale jelikož čekám druhé a vím, že je míst do školek málo, myslím si, že dají přednost maminkám co nastupují do zaměstnání…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.