Nárok na vdovský důchod

8151
7.7.13 21:14

nárok na vdovský důchod

Holky mám takový dotaz spíše ze zvědavosti. Mám teď v okolí takový případ, jsou to známý naší rodiny. Oba dost pijou, o děti přišli už před roky jsou v DD, ona měla před časem asi blbou opici a pobodala ho, teď sedí za pokus o vraždu a on zemřel (z jiného důvodu). Myslíte že když se nestihli rozvést má ona po něm teď nárok na vdovský důchod? Přestože pil tak si dokázal až na posledních pár měsíců udržet dobře placenou práci, takže důchod by určitě měla pěkný, už pár dní o tom s rodinou debatujem, jestli může mít nárok na důchod i manžela která se pokusila manžela zabít a sedí za to v base, jestli to má vůbec nějaký vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7211
7.7.13 21:23

Já si myslím že má. Nebude se řešit že sedí, trestní rejstřík se neposuzuje.

Jinak nevím kolik jí je ale jestli pod 50 (ted nevím přesně) tak by ho měla stejně jenom na rok.

Jinak je fajn (fajn v uvozovkách) pokud se stále nevzdali právně dětí, oni by potom měli nárok na sirotčí což by jim v odchodu z DD v dospělosti mohlo dost pomoc ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
7.7.13 21:26

@Becky00 no děti důchod mít budou, sociálka jim je sebrala ale právně volné nejsou. Zaráží mě že ho může mít žena která se pokusila manžela zabít, to by ho jako měla i kdyby se jí ta vražda povedla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7211
7.7.13 21:27

@anickadomnik kdyby ho zabila ona tak by ho určitě neměla. Ale takhle si myslím že má stejně v tr. rejstříku jenom pokus o vraždu nebo tak něco a tam se jména neuvádí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
7.7.13 21:29

@Becky00 takže kdyby ho zabila tak ne ale když přežil a tudíž z toho je právně jen pokus o vraždu tak ano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
7.7.13 21:44

Pokud by ho zabila, nárok samozřejmě nemá, ale pokud se pokusila a úmrtí nebylo v souvislosti s oným pokusem, nárok na vdovský důchod má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
7.7.13 21:46

@Ester13 @Becky00 hele ale to by jí ho mohli stáhnout aby z něj platila příspěvky na děti ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
7.7.13 21:48
@anickadomnik píše:
@Ester13 @Becky00 hele ale to by jí ho mohli stáhnout aby z něj platila příspěvky na děti ne?

Ano, sáhnout na to exekučně lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
7.7.13 21:53

@Ester13 tak aspoň by to bylo užitečné kdyby to dostaly holky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13073
7.7.13 22:03

.

Příspěvek upraven 02.02.14 v 19:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13073
7.7.13 22:05
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
7.7.13 22:07
@tamata píše:
Tak já nevim, teď jsem se na to ptala a prý i když by manžela zabila, tak má nárok na vdovský důchod :think: Jdu pohledat po netu, protože mi to přijde zajímavý :lol:
Prý jak to není vyloženě uvedeno v zákoně, tak žádnej úředníček nemá nárok ten důchod odebrat :think:

nemá

§ 50 odst.6 z. o důchodovém pojištění Nárok na vdovský důchod zaniká dnem právní moci rozhodnutí soudu o tom, že vdova úmyslně způsobila smrt manžela jako pachatelka, spolupachatelka nebo účastnice trestného činu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
7.7.13 22:09

@tamata na těch novinkách píšou že pokud bude pravomocně odsouzena tak jí ho odeberou, no každopádně je to masakr když vezmu jaký je asi vdovský důchod po chlapovi který měl 30 let nadprůměrné výdělky tak aby holka v base neměla víc než bachaří plat, každopádně pokud by jí na něj hodily exekuci tak by aspoň něco dostali děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13073
7.7.13 22:12
@mag píše:
nemá§ 50 odst.6 z. o důchodovém pojištění Nárok na vdovský důchod zaniká dnem právní moci rozhodnutí soudu o tom, že vdova úmyslně způsobila smrt manžela jako pachatelka, spolupachatelka nebo účastnice trestného činu.

Jo jo, už jsem si to našla na těch novinkách… takže holky, nikoho nezabíjejte, nic nebude :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3065
7.7.13 23:14
@mag píše:
nemá§ 50 odst.6 z. o důchodovém pojištění Nárok na vdovský důchod zaniká dnem právní moci rozhodnutí soudu o tom, že vdova úmyslně způsobila smrt manžela jako pachatelka, spolupachatelka nebo účastnice trestného činu.

nemá, ale až dnem nabytí právní moci rozsudku, jelikož v našem „právním“ státě lze prodlužovat soudní jednání na neurřito a úřad důchod vyřídí a vyplatí většinou do cca 4-5ti měsíců…je relativně možné, že jej bude pobírat a to i hodně dlouho.
V tomto případě, pokud pokus o vraždu přežil a zemřel z jiných důvodů, na vdovský důchod nárok má a dostane ho a pobírat ho bude až do té doby než děti dokončí studia, pokud do té doby jí vznikne nárok na starobní důchod tak jí už zůstane, pokud jí vznikne myslím do 5ti let tak jí bude obnoven, ale to už přesně nedokážu specifikovat. To už je spíš dotaz na OSSZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat