Lze vybrat rodičovský příspěvek najednou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
rodičovský příspěvek na jednou?
Jde vybrat rodičák najednou???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ne maximální měsíční částka je 11400 a to musí mít bud matka nebo otec příjmy, nějaký násobek tuším minimální mzdy. takže najednou určitě ne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, maximum je 11500 mesicne pri splneni vyse predchoziho prijmu nebo prijmu partnera.
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky, trošku se sem vloudím se svým dotazem, už rok pracuji na dohodu, ted už snad konečně dostanu smlouvu, snažíme se o mimi a zajímá mě jestli bych měla nárok na mateřskou a jak by se mě počítal pak rodičák? Těm paragrafům moc nerozumím, ale pochytila jsem něco, že bych si to mohla zvolit přes otce dítěte? Ten už pracuje u jedné firmy snad 8 let. Díky za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mirka6 Rodičák se nijak nepočítá. Prostě si vybereš částku podle počtu měsíců, které chceš rodičák pobírat. Maximum je 11 500 měsíčně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tiger-lily jj to vím, že je 220 000 a to si rozdělíš, spíš mě jde o tu mateřskou jak bych to měla když pracuji, ale stále jsem vedená na ÚP, na tu bych nárok asi podle mě neměla ne? Jsem asi natvrdlá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mirka6 píše:
Ahoj holky, trošku se sem vloudím se svým dotazem, už rok pracuji na dohodu, ted už snad konečně dostanu smlouvu, snažíme se o mimi a zajímá mě jestli bych měla nárok na mateřskou a jak by se mě počítal pak rodičák? Těm paragrafům moc nerozumím, ale pochytila jsem něco, že bych si to mohla zvolit přes otce dítěte? Ten už pracuje u jedné firmy snad 8 let. Díky za odpovědi.
Nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství = mateřskou) budeš mít, když splníš 2 podmínky:
- za poslední 2 roky být aspoň 270 dní nemocensky pojištěná (to můžeš i z dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti)
- v okamžiku nástupu na mateřskou být zaměstananá
Když budeš zaměstnaná a nebudeš mít těch 270 dní, půjdeš na nemocenskou do 6 týdnů po porodu a pak na rodičák.
Pokud zaměstananá nebudeš, dostaneš rovnou rodičák.
Příspěvek upraven 06.07.13 v 16:47
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mirka6 Ne na tu bys nárok neměla a přes otce si ji vzít nemůžeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mirka6 Abys měla nárok na mateřskou musíš mít odpracováno myslím 270dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mirka6 Tak to nevím. Zkus pohledat v diskuzích, je jich tu na tohle téma hodně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@Mirka6 Ne na tu bys nárok neměla a přes otce si ji vzít nemůžeš.
I otec může jít na mateřskou, ovšem až od 6 týdnů věku dítěte. Jen nevím, jestli tohle je to, co @Mirka6 chce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mmorgana to jsem nevěděla, že se to pojištění počítá i z té dohody
tak díky za rady i vám holky @Tiger-lily @dari74 @j.a.n.i1 zkusím pohledat i jinde. Radši si to zjištuji už ted at se podle toho můžu zařídit, i když si mimi přeji, tak nechci skončit těhu a bez nároku na peníze-nemyslím rodičák, ten dostane každý, ale stát se během těhu může cokoliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kar57 píše:
Jde vybrat rodičák najednou???
Nijak, najednou ho nevybereš. a ještě že tak
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit