Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mamologická poradna, je-li u vás.
Nechat si udělat sono+ mamo vyšetření.
Trvat na odběru krve a odebrání vzorku tkáně.
Předchozí větu podtrhávám!
Krev a vzorek. Ať je jistota. Obecně vzato, nepatří to tam a mělo by se to vyndat. Čím dřív, tím líp.
Držím palce.
@EEKK Jak nepatří? Víš, co to je? Nevíš. Taky to muže být uzlina v podpaží, a normální boulicky mléčné žlázy. Už by to poznat měl. Mamograf nic moc u tak mladého děvčete neukáže.
Zavolej na gyndu, dr. tě objedná co nejdřív, vyšetří a napíše statim žádanku ma vyšetření na mamologii, které ti udělají bez objednání ještě týž den.
Nejčastěji je to fibroadenom - nezhoubny nádor.
Hlavně klid a držím palce
Ahoj,
s ovulací to souviset opravdu může.
Myslím, ta bolestivost i zduření v prsu. Po MS, by to mělo být zase v normálu.
Ale, pokud chceš mít jistotu, jdi k lékaři. Žádanku na SONO ti vystaví jak praktik, tak i gynekolog.
@EEKK píše:
Krev a vzorek. Ať je jistota. Obecně vzato, nepatří to tam a mělo by se to vyndat. Čím dřív, tím líp.
Držím palce.
To je blbost. V prsech jsou běžně cysty, které ti fakt doktor na přání nevyndá. Na sonu pozná, zda jde o nádor nebo cystu
Gynekologie, žádanka, ultrazvuk v mamocentru.
Tam jsou odborníci, neškodné věci (kterých je většina) jednoduše poznají, pokud se jim to jakkoliv nezdá, doporučí další postup.
Vím, o čem mluvím. Vaše teoretické poznatky využijte, až se to bude týkat vás. Neraďte to druhým. A je taky dobře zakladatelko poradit se jinde. Je to tvoje zdravi. Nenech se ukolébat doktorem…nic to není, budeme to sledovat. Doktor s úplným klidem udělá každý půlrok mamograf a ultrazvuk a řekne kontrola za půl roku. Jeho tělo to neodnese, když se něco podělá. Pořádně vyšetřit znamená taky vzít krev a vzorek. Když už ne to vyndat.
@EEKK píše:
Vím, o čem mluvím. Vaše teoretické poznatky využijte, až se to bude týkat vás. Neraďte to druhým. A je taky dobře zakladatelko poradit se jinde. Je to tvoje zdravi. Nenech se ukolébat doktorem…nic to není, budeme to sledovat. Doktor s úplným klidem udělá každý půlrok mamograf a ultrazvuk a řekne kontrola za půl roku. Jeho tělo to neodnese, když se něco podělá. Pořádně vyšetřit znamená taky vzít krev a vzorek. Když už ne to vyndat.
Z toho co píšeš, vyplývá, že máš zřejmě svoji osobní zkušenost a ta je nepřenosná.
Je to tak.
Ten, kdo, sám nezažil určité zdravotní problémy a onemocnění, má pouze objektivní pohled i názor.
I já jsem se tu setkala s nepochopením a zlehčováním zdrav. komplikací, které mohou případně nastat.
Týkalo se, konkrétně streptokokové angíny s ATB a jejím celkovém podceněním.
Kde, byl u někoho důležitější pobyt u moře, výlet dítěte atp.
Zkrátka, ten, kdo je zdravý a nemá žádnou osobní špatnou zkušenost, se nebojí hazardovat se svým zdravím ani zdravím svých nejbližších.
@EEKK píše:
Držím palce.
To jsou nesmysly.
V první řadě musí za gynekologem nebo praktikem, aby jí napsal žádanku a nemusela vyšetření platit. Pak ji teprve vyšetří na mamologii odborník a ten rozhodne, jestli je nutné další vyšetření. Preventivně si nechat řezat do prsů, nedejbože odebírat uzliny, je hloupost a žena si pak nese zbytečný trvalý následky. Jak ty můžeš vědět, že to tam nepatří? Nedělej předčasný závěry.
@Anonymní píše:
Dnes ráno jsem cítila bolest v prsu. Nahmatla jsem si tam asi 3 vetsi bulky a 2 z toho celkem dost boli. Mam bulku v podpazi, kterou jsem si zkontrolovala a je tak 4× zvetsena. Ma tak 1 cm.
Taky ale mi zacala dnes ovulace a cetla jsem, ze to tak nekdy pres ovulaci byva. Je mi 20, nevim kam s tim. K obvodnimu nebo gynekolog? dekuji za odpovedi
Za kontrolu nic nedáš, můžeš jít přes praktika který tě stejně odešle za gynekologem a ten poprípade na sono prsu nebo mamografii.. případně můžeš přeskočit praktika a podívá se na to i gyndar.. bulky dokážou vyděsit ale často je to tuková záležitost.. samozřejmě za prevenci nic nedáš..
@Černá Madonna Samozřejmě každého ovlivňuje jeho zkušenost. Já mám prostě tuto. Je nesmysl hnát takové děvče na mamograf, kde to nic neukáže, prso má ještě jiný vzhled. Krev a biopsie? Nač? Pokud to není nezbytné.
Doporučuji jít na biopsii a ikdyz to bude nezhoubne, nechat to vyříznout.
@inkakřivák píše:
@Černá Madonna Samozřejmě každého ovlivňuje jeho zkušenost. Já mám prostě tuto. Je nesmysl hnát takové děvče na mamograf, kde to nic neukáže, prso má ještě jiný vzhled. Krev a biopsie? Nač? Pokud to není nezbytné.
Já jsem jí doporučovala pouze, nechat si vystavit žádanku na SONO.
O dalším postupu na základě tohoto vyš. rozhodne lékař.
Já si tak představuju, jak přijde dvacetiletá holka do mamologického centra, vydupává si kromě ultrazvuku i mamograf (který je v tomhle věku většinou nevhodný) a poté, co doktor zkonstatuje zcela jednoznačně něco neškodného, pokouší se vydupat chirurgické odstranění, že jsou jí jeho dvacetileté zkušenosti ukradené, protože na internetu psali, že to tam nepatří. To by byla půlka mladých holek rozřezaná. Mně fibroadenom sledují už dlouhé roky (paradoxně je tak umístěný, že ho sama nenahmatám), je tam, nemění se, prý velmi častý nález. Známé ho doporučili odstranit, byl hodně velký, špatně umístěný a kvůli němu nešlo zobrazit nemalou část prsa. Dalších několik menších tam nechali, jinak by měla prsa jako cedník.
A to teda, by bylo jasno, rozhodně jakýkoliv nález v prsu, který se holce nezdá, doporučuji nechat zkontrolovat odborníkem, ani nízký věk není zárukou, že to nemůže být nic špatného.
Dnes ráno jsem cítila bolest v prsu. Nahmatla jsem si tam asi 3 vetsi bulky a 2 z toho celkem dost boli. Mam bulku v podpazi, kterou jsem si zkontrolovala a je tak 4× zvetsena. Ma tak 1 cm.
Taky ale mi zacala dnes ovulace a cetla jsem, ze to tak nekdy pres ovulaci byva. Je mi 20, nevim kam s tim. K obvodnimu nebo gynekolog? dekuji za odpovedi