Nástup do práce po 3 letech

118
28.9.13 13:41

Nástup do práce po 3 letech

Ahoj maminky,
jak je to s nástupem do práce po rodičáku. Od kdy se jakoby počítá. Já z práce na mateřskou odcházela v polovině července 2011 a dcerka se mi narodila v 21. srpna 2011. Do kdy mi tedy zaměstnavatel drží místo? :nevim: U zaměstnavalete jsem to zatím neřešila, doufám, že se zadaří a nebudu se vracet :lol: díky za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Larr
28.9.13 13:45

@Marcajs a kam by ses ráda vracela :think:.

• Citovat
  • Upravit
9090
28.9.13 13:46
@Larr píše:
@Marcajs a kam by ses ráda vracela :think:.

předpokládám, že na další mateřskou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Larr
28.9.13 13:48

@Verca1989 a po ní, jak dlouho drží zaměstnavatel místo.
A jak dlouho v případě, že navazuje další mateřská :?:

• Citovat
  • Upravit
118
28.9.13 13:52

Tak tak, chtěli bychom druhé. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
28.9.13 14:02

Zaměstnavatel je povinen, držet ti místo do 3 let věku dítěte, takže po 3.narozeninách by ses měla do práce vrátit, samozřejmě kontaktovat ho a nějak se domluvit o něco dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Larr
28.9.13 14:05

@Marcajs @Verca1989 takže pak je rozumnější se na chvíli do práce vrátit a pak zase být doma do 3. let věku druhého dítěte.
Ale nezastávám názor, dělat jen to, co je nejrozumnější.

• Citovat
  • Upravit
29
10219
28.9.13 14:08

Já přecházela z rodičáku na mateřskou, jsem doma cca 5 let a 8 měsíců. Zaměstnání mě zaměstnavatel dle zákona drží do 3 let věku druhého dítěte ( ještě 14 dní).Mateřská se mě počítala stejně jako u prvního dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
28.9.13 14:09
@Larr píše:
@Marcajs @Verca1989 takže pak je rozumnější se na chvíli do práce vrátit a pak zase být doma do 3. let věku druhého dítěte.
Ale nezastávám názor, dělat jen to, co je nejrozumnější.

Taky můžeš dostat padáka a nemusíš najít práci. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Larr
28.9.13 14:19

@29 a ty jsi tedy byla mezitím v práci nebo ne.

• Citovat
  • Upravit
3478
28.9.13 16:06

Když navážeš rovmou na druhou mateřskou, musí ti držet místo do třech let staršího děcka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
28.9.13 16:11

@Brambůrka10 to je blbost ne, vždycky musí držet místo do 3. narozenin nejmaldšího dítěte zaměstnankyně, kdyby měla 10 dětí po 3 letech, čistě hypoteticky, vždycky nastoupila na mateřkou před 3. narozeninami předcházejícího dítěte, tak jí musí držet místo klidně 30 let :nevim: pokud má samozřejmě smlouvu na dobu neurčitou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
28.9.13 16:23

@Larr nebyla mě se mladší dcera narodila, když starší byly 2 roky a 8 měsíců. A na starší jsem měla 3 - letý rodičák. tak ten jsem nevybrala celý, tenkrát to nešlo. A jak jsem měla nárok na mateřskou( počítala se mě z platu co jsem měla odděláno před první dcerou) tak jsem zrušila rodičák na starší a brala mateřskou a pak znova rodičák už na mladší. Sice jsme mladší neplánovali, ale na konec jsem byla ráda jak to dopadlo. Místo mě musí tedy hlídat do 3 let mladší, ale výpověď pak stejně mohu dostat. :mrgreen:

Švagrová chtěla po prvním jít do práce. Měla se zaměstnavatelem domluvené, že ji vezme. Dostala výpověď nemohla najít rok práci. každý ji říkal, že bude určitě mít druhé :roll:.Pak teprve otěhotněla. Tam je to nějaký blbý s mateřskou, myslím, že na ni není nárok, když člověk před tím nepracuje.To by ti poradili zkušenější. Délka rodičáku se už dnes dá zvolit i přes manžela( pokud má odpovídající příjem), ale jinak automaticky 4 roky a pro všechny 220 000kč.

Příspěvek upraven 28.09.13 v 16:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
28.9.13 16:24
@slavuska1 píše:
@Brambůrka10 to je blbost ne, vždycky musí držet místo do 3. narozenin nejmaldšího dítěte zaměstnankyně, kdyby měla 10 dětí po 3 letech, čistě hypoteticky, vždycky nastoupila na mateřkou před 3. narozeninami předcházejícího dítěte, tak jí musí držet místo klidně 30 let :nevim: pokud má samozřejmě smlouvu na dobu neurčitou :)

ano :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
28.9.13 16:32

Jinak pokud by ti druhé dítě vyšlo tak, že bys ho porodila, když první bude mít už 3 roky tak zaměstnavatel tě propustit nemůže. Už budeš těhotná a zákonem chráněná. Ale může tě nutit nastoupit třeba na měsíc do práce.
Dám příklad: starší má 21. srpna 3 roky, druhé dítě se má narodit v prosinci( nemáš rizikové těhotenství).Od 22. srpna tě může zaměstnavatel nutit chodit do práce než budeš mít nárok na mateřskou cca 8- 6 týdnů před porodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat