Nástup do práce po 3 letech
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nástup do práce po 3 letech
Ahoj maminky,
jak je to s nástupem do práce po rodičáku. Od kdy se jakoby počítá. Já z práce na mateřskou odcházela v polovině července 2011 a dcerka se mi narodila v 21. srpna 2011. Do kdy mi tedy zaměstnavatel drží místo?
U zaměstnavalete jsem to zatím neřešila, doufám, že se zadaří a nebudu se vracet
díky za info
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verca1989 a po ní, jak dlouho drží zaměstnavatel místo.
A jak dlouho v případě, že navazuje další mateřská ![]()
- Citovat
- Upravit
Zaměstnavatel je povinen, držet ti místo do 3 let věku dítěte, takže po 3.narozeninách by ses měla do práce vrátit, samozřejmě kontaktovat ho a nějak se domluvit o něco dřív.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Marcajs @Verca1989 takže pak je rozumnější se na chvíli do práce vrátit a pak zase být doma do 3. let věku druhého dítěte.
Ale nezastávám názor, dělat jen to, co je nejrozumnější.
- Citovat
- Upravit
Já přecházela z rodičáku na mateřskou, jsem doma cca 5 let a 8 měsíců. Zaměstnání mě zaměstnavatel dle zákona drží do 3 let věku druhého dítěte ( ještě 14 dní).Mateřská se mě počítala stejně jako u prvního dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Larr píše:
@Marcajs @Verca1989 takže pak je rozumnější se na chvíli do práce vrátit a pak zase být doma do 3. let věku druhého dítěte.
Ale nezastávám názor, dělat jen to, co je nejrozumnější.
Taky můžeš dostat padáka a nemusíš najít práci. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když navážeš rovmou na druhou mateřskou, musí ti držet místo do třech let staršího děcka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Brambůrka10 to je blbost ne, vždycky musí držet místo do 3. narozenin nejmaldšího dítěte zaměstnankyně, kdyby měla 10 dětí po 3 letech, čistě hypoteticky, vždycky nastoupila na mateřkou před 3. narozeninami předcházejícího dítěte, tak jí musí držet místo klidně 30 let
pokud má samozřejmě smlouvu na dobu neurčitou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Larr nebyla mě se mladší dcera narodila, když starší byly 2 roky a 8 měsíců. A na starší jsem měla 3 - letý rodičák. tak ten jsem nevybrala celý, tenkrát to nešlo. A jak jsem měla nárok na mateřskou( počítala se mě z platu co jsem měla odděláno před první dcerou) tak jsem zrušila rodičák na starší a brala mateřskou a pak znova rodičák už na mladší. Sice jsme mladší neplánovali, ale na konec jsem byla ráda jak to dopadlo. Místo mě musí tedy hlídat do 3 let mladší, ale výpověď pak stejně mohu dostat. ![]()
Švagrová chtěla po prvním jít do práce. Měla se zaměstnavatelem domluvené, že ji vezme. Dostala výpověď nemohla najít rok práci. každý ji říkal, že bude určitě mít druhé
.Pak teprve otěhotněla. Tam je to nějaký blbý s mateřskou, myslím, že na ni není nárok, když člověk před tím nepracuje.To by ti poradili zkušenější. Délka rodičáku se už dnes dá zvolit i přes manžela( pokud má odpovídající příjem), ale jinak automaticky 4 roky a pro všechny 220 000kč.
Příspěvek upraven 28.09.13 v 16:26
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@slavuska1 píše:
@Brambůrka10 to je blbost ne, vždycky musí držet místo do 3. narozenin nejmaldšího dítěte zaměstnankyně, kdyby měla 10 dětí po 3 letech, čistě hypoteticky, vždycky nastoupila na mateřkou před 3. narozeninami předcházejícího dítěte, tak jí musí držet místo klidně 30 letpokud má samozřejmě smlouvu na dobu neurčitou
ano ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak pokud by ti druhé dítě vyšlo tak, že bys ho porodila, když první bude mít už 3 roky tak zaměstnavatel tě propustit nemůže. Už budeš těhotná a zákonem chráněná. Ale může tě nutit nastoupit třeba na měsíc do práce.
Dám příklad: starší má 21. srpna 3 roky, druhé dítě se má narodit v prosinci( nemáš rizikové těhotenství).Od 22. srpna tě může zaměstnavatel nutit chodit do práce než budeš mít nárok na mateřskou cca 8- 6 týdnů před porodem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit