Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky. Jdu se poptat, jestli jste některá řešila podobný problém. Můj chlapeček ( 8 týdnů ) poslední dobou na spaní upřednostňuje pouze pravou stranu. Snažím se ho různě polohovat, podkládat, hlavičku ve spánku přetáčet, ale ve finále stejně natočí hlavu napravo. Hlavičku zatím nijak sleženou nemá. Při hraní přicházíme z druhé strany, postýlky jsme podle toho natočili, hračky dali nalevo a nemá s tím problém, dívá se z obou stran. Jakmile ale usne vede jenom pravá strana. Vím, že je třeba to řešit s dr. Ordinuje od pondělí. Spíš mě zajímá, jestli to některé z vás děti dělaly a vyřešilo se to bez rehabilitací. Moc díky.
@Verulda86 Zkoušela si mu dát za hlavu kilovku cukru v plíně aby tu hlavu nemohl otočit do prava?
Ahoj, je to normální. Každé dítě z počátku preferuje jednu stranu. Kolem 2. měsíce by se měl začít srovnávat. Teprve potom, když by byl pořád jednostranný, by to chtělo nějak řešit, ale věřím, že tvůj pediatr si to pohlídá a kdyžtak ti řekne, co a jak je třeba..
![]()
@Soňa Zacharová píše:
@Verulda86 Zkoušela si mu dát za hlavu kilovku cukru v plíně aby tu hlavu nemohl otočit do prava?
Promiň ale to je vtip?
Ná malej ji taky natáčel na jednu stranu a pak ze dne na den ji prostě začal otáčet i na druhou. ( ve spaní samozřejmě, při hře vždy otáčel na obě )
Cukr ne, ale stočený ručník a plíny. Hlavičku měl potom natočenou rovně, protože mu to dál nešlo, ale pořád sebou strašně šil. Spaní je potom děs. Večer jsem ho zkusila nechat spinkat po jeho a po dlouhé době krásně usnul a spal v kuse 6 hodin. To se jinak neděje:-( Hlavičku měl ale bohužel zase napravo.
@Jarr píše:
Promiň ale to je vtip?Ná malej ji taky natáčel na jednu stranu a pak ze dne na den ji prostě začal otáčet i na druhou. ( ve spaní samozřejmě, při hře vždy otáčel na obě )
Vtip to asi není, za nás se to dělalo celkem běžně.
@Jarr To není vtip to se dělá když dítě pořád preferuje jednu stranu mám to od dr apson nemá placatou hlavu.
@Verulda86 píše:
Cukr ne, ale stočený ručník a plíny. Hlavičku měl potom natočenou rovně, protože mu to dál nešlo, ale pořád sebou strašně šil. Spaní je potom děs. Večer jsem ho zkusila nechat spinkat po jeho a po dlouhé době krásně usnul a spal v kuse 6 hodin. To se jinak neděje:-( Hlavičku měl ale bohužel zase napravo.
A nezkoušela si nechat usnout a pak ve spánku přetočit a podložit hlavičku?
@Soňa Zacharová píše:
@Jarr To není vtip to se dělá když dítě pořád preferuje jednu stranu mám to od dr apson nemá placatou hlavu.
Tak se omlouvám..vážně sem myslela že je to k pobavení.. ![]()
Náš je zas „levák“. Taky jsme všechno začali házet na pravou stranu..světlo, hračky, my, nosíme ho na druhý ruce. Doktorka říkala, že pokud ji na tu „špatnou“ stranu dokáže otočit sám, tak by se to mělo srovnat. Horší by bylo, kdyby jí tam otočit nedokázal vůbec a vy mu ji tam lámali s nějakou křečí..
@geilens píše:
Taky sem dávala cukr![]()
Tak sem o tom nevěděla no ![]()
@ivašot. mně bylo řečeno, že při vypodložení hlavy se to dítě stejně vykroutí tak, aby mělo hlavu na straně, která mu víc vyhovuje a je zkroucený, což je samozřejmě špatně. Ale kdo ví ![]()
@Verulda86 u nás hodně fungovalo polohovat na bok, když usne.. to mu ta hlava sama padne na „neoblíbenou“ stranu. Šlo to teda jen přes den, protože v noci spí jenom na zádech..
@Jarr Ve dne si to dokážeš pohlídat ale v noci se dává cukr na srovnání aby ti děti neměli jednu stranu placatou. Proto se dětem střídají boky na spánek. Říkají to v každé porodnici. ![]()
Jo malej taky preferoval jen jednu stranu, mel i jednu stranu vic slehnutou ale casem se to zlepsilo a malej pak otacel na obe strany ![]()