Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosím o radu. Dcera 8 let měla před měsícem spálu a brala Ospen, který dostala na pohotovosti. Od té doby jí zlobí krční mandle, které jsou poznat pouhým okem i z venku na krku. Pár dní jí to nateče a v noci silně chrápe. Pak je pár dní klid a opět znova. Tak chladím krk, dostává jitrocelový sirup. Jak jí pomoct aby už mandle - uzliny takto nebyli? Já mám obavy aby se něco nezanedbalo. Děkuji předem za radu.
Pediatr bere pouze na objednání. Po dobrání atb je vse pry v poradku. Jenže mě se to nezdá. Nikdy to neměla
Ozivuju, máte někdo zkušenost? Fakt se mi v době epidemie nechce vláčet kluka po orl
nic, vůbec nic mu není, jen má velikostně krční uzlinu jak pecku od švestky. Před 10 dny dostal atb jakože streptokok.
@Bubla Bůčková
Může to být v rámci léčené infekce, taky mohlo jít o mononukleózu. Pokud doužíval ATB, tak uzlinu jen sledovat, u dětí zůstávají zvětšené (tedy „v pohotovosti“) delší dobu.
@Doctus píše:
@Bubla Bůčková
Může to být v rámci léčené infekce, taky mohlo jít o mononukleózu. Pokud doužíval ATB, tak uzlinu jen sledovat, u dětí zůstávají zvětšené (tedy „v pohotovosti“) delší dobu.
Jo taky jsem koukala na mono, ale tam v podstatě léčba stejně není a nesedí mi tam, že nebyly horečky, bolest v krku, nechutenství ani únava.
@Bubla Bůčková píše:
Ozivuju, máte někdo zkušenost? Fakt se mi v době epidemie nechce vláčet kluka po orlnic, vůbec nic mu není, jen má velikostně krční uzlinu jak pecku od švestky. Před 10 dny dostal atb jakože streptokok.
Syn zrovna nedávno měl krční uzliny dost zvětšené, jako že když se na něj člověk podíval zepředu, viděl koule. Ale nebyl nemocný, nekašlal, nesmrkal, naprosto nic..od září nebyl nemocný a tohle bylo nějak v půlce listopadu. A čekalo ho očkování v 5 letech. Samozřejmě se očkování odsunulo, udělalo se vyšetření krve na krevní obraz, na různé nemoci, výtěr z krku…po 14 dnech konečně výsledky a nic nezjistili. Že v krku měl zbytek hemophila, ale tělo se asi popralo s nemocí bez jakýchkoli příznaků. Teď už je nemá zvětšené, jen když se na krk sáhne, tak je člověk lehce nahmatá. Takže pokud mu nic není, asi bych ho nikam netahala ![]()