Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím, máte některá video z porodu, se kterým jste spokojená? Já sama nemám, ale nejlepší kamarádka mě požádala, abych jí jedno natočila (točila jsem jí i svatbu). Bude mít u porodu normálně manžela (totální technický antitalent) a porodnice umožňuje přítomnost dvou osob. Její představy - žádný krvák, ale chtěla by tam mít záběry z ozvů, oddýchávání, tlačení (co by bylo přes čáru bych vystříhala) a pak hlavně bonding. Byla bych tam vyloženě jako „zlatá muška“, nezávislý pozorovatel/kameraman. Samotné se mi ten nápad líbí, půjdu do toho, ale mám trochu obavu o výsledek. Tak by mě zajímalo, jak to máte vy, jestli by vás něco takovýho zaujalo, hlavně jako matku… Sama jsem rodila 3× a jak mě občas mrzí, že ty vzpomínky už nikdy nebudou čerstvé…:)
Mám natočené oba porody a jsem za to moc ráda. U prvního mám i video z první doby porodní a abych pravdu řekla, to není moc na co koukat. Nejhezčí chvíle je bezprostředně před porozením a ty okamžiky po tom. To když si pouštím s odstupem, vždycky se vrátím zpět na sál a cítím tu krásu. Oba porody točil manžel neprofesionálně, ale na obsahu a emocích to nic nemění.
Sama své porody natočené nemám, ale s odstupem to může být zajímavá vzpomínka. Vždyť zrození dítěte je jedna z nejkrásnějších událostí v životě, tedy pokud je vše tak, jak má.
Myslím, že bez úprav by to bylo dost nudné, později možná místy nepříjemné pokoukání. Ale když se to hezky sestříhá, aby tam byly hlavně ty stěžejní okamžiky, sem tam eliminuje zvuk (pokud je třeba), tak to není špatný nápad.