Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tý jo asi se budu opakovat, aale já takhle jako dítě měla napíchnutý zlatý naušničky a nejdřív zčervenaly, pak i začaly hnisat, mamina dr říkala, že jsem asi alergická, ale prý ne.No mamka mi je sundala, pak zase nasadila a zhnisaly mi obě dírky, Nechala mi dírky zarůst a nastřelit naušnice jsem si nechala až v 10 letech-chir ocel. A mám svatej klid ![]()
Ale dostala jsem snubák z bílého zlata a taky nemůžu, počkám na platinu ![]()
Ale tohle není alergie na zlato. Jak sem již psala dřív, je to alergie na ty příměsi.. Zlato se používalo dost dlouho ve stomatologii (spolu s chirurgickou ocelí) právě proto, že je antialergické - ovšem tam se používá čisté.. Počet karátů označuje míru „čistoty“ zlata od jiných kovů, na druhou stranu 99% zlato (což je to investiční) by zase ve šperkařství kvůli svým vlastnostem bylo nepoužitelné.
Proto doporučuji buď přejít na chirurgickou ocel, nebo si připlatit a koupit kvalitnější naušnice, z 18karátového zlata.
Jinak, pokud se nepletu, tak Infadolan je kortikoidová mast, ne? Proto tak dobře omezuje alergické projevy.
Tak vám všem moc děkuji za rady… V pondělí zajdu k dr. a taky se jí zeptam na tu alergii na zlato a kdyžtak vyzkoušíme to stříbro nebo chirurgickou ocel… a mysllíte že jí je tam do toho pondělka můžu nechat? myslim si že jí to až tak neomezuje, rozhodně kuli tomu nebrečí, jen třeba po koupaní si to tam párkrát promne…
@kroketka13 Stříbrem si nepomůžeš, a jak už jsem vysvětlila, není to alergie na zlato, ale na ty příměsy, které 14karátové, které jste koupili, obsahuje. Když už, tak ta ocel jí ouška zklidní.
Není dobré to tam nechávat - co s alergikem na pyly udělá, když bude setrvávat na kvetoucí louce… Zatím to malou jen svědí, čím dál víc.. později to začne mokvat.
Aha, tak hned ráno jí je vyndám, jsem kousek od ČB tak bych mohla zajet koupit nové z chirurgické ocely… Myslíš, že je teda můžu ihned nasadit bez konzultace s dr.?
@kroketka13 Já bych se s ní domluvila - dírka ti do dvou dnů stejně nezaroste, a ať zbytečně neutrácíš za další naušnice.. Oni to umí vytestovat - udělají takové fleky na zádíčkách či jinde na kůži a podle toho, jak zareaguje, zjistí, zda a na co je alergická, ale to nedělá pediatrička, to dělá alergolog, ke kterému ti dá poukaz..
Nicméně, jestli takhle reaguje už malé mimi, tak buď opravdu hodně opatrná s veškerými kovy, i s umělými hmotami.. - přeci jen, holčičky jsou parádnice a ono pak v deseti, dvanácti nemoci nosit nejrůznější tretky, je docela limitující pro mladou parádnici
A na 18karátové zlato si brigádně asi nevydělá
- tak ať se to moc nerozjede.. ![]()
Děkuji moc za rady… o takovýhle alergii sem neměla ani tušení… doktorka mi k tomu řekla že je to z těch naušnic a že by jí to mělo zmizet a zatím to mam mazat tím infadolanem. Hned ráno jí to určitě vyndám, je fakt že za ty naušnice za to nestojí aby trpěla… Snad pak budeme moct mít tu chirurgickou ocel.. a ještě jednou díky za rady, jsem na emiminu nová a fakt se mi tahle stránka líbí
.
Ale nám to nemizí ani tím mazáním infadolanem a to už jí to mažu asi 14 dni a žádnou změnu k lepšímu nepozoruji, spíš naopak… ![]()
Tak sem jí dnes zlaté naušnice vyndala a vypujčila si od švagrové chirurgickou ocel, dala je do lihu a po koupání nasadila, doufám že se jí to teda zlepší… a zítra s ní skočim k dr… s tou ocelí nic skazit nemůžu, ne?
Mělo by to být ok. Hlavně uvidíš ráno, zda to nějak ustoupilo..