Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
To je blbý, no. Jako urcite je možný i za dve návštěvy vyloučit nemoc, ale nezdá se mi, ze s tebou neřešila, jakým způsobem ho testuje, nemate nic ve zprávě apod. Ja si taky nepamatuju názvy testů, ale psycholozka mi říkala, co a jak s nim bude delat, ve zprávě jsou názvy testů, jeho vysledky, co to znamená atd. Kazdpadne do nautisu se dostaneš fakt za dva roky, takze klidne ho tam objednej a proste čekejte, co bude. Nicmene on ani ten papír nic nezmění, to spíte bude porad stejný. Doma víte, jak se k němu chovat, a pro školu da papíry poradna, na to diagnoza neni potreba. Takze ja bych se za tim tak nehnala. Stejne ten papír nicemu realne nepomuze.
@Midaku ta jedna byla fakt blbka, protože u ni byla později kamarádka s holkou, co měla v té době podezření selektivní mutismus a paní psycholožka jí řekla, že jak jako ji má vyšetřit, když nemluví a až si ji vychová a bude schopná mluvit, tak mají přijít znovu, do té doby to nema cenu.
Jo, na takovou jsem taky narazila. U syna, co mel velký problem s porozumenim, že prý rozumi, jen nechce poslouchat. Mam ho lip vychovat… no uz jsme tam nikdy nešli.
@Midaku píše: Více
Tak já slyšela od odborníka, že teď už se ví, že povahu člověka neurčuje míra toho, nakolik je člověk extrovert, introvert apod., že to se říkalo dříve. Že teď už víme, že povahu určuje míra různých odchylek typu pas atd. Tak mi to dává smysl, že prostě každý máme trochu něco. A pokud by se každý nechal odborně vyšetřit, tak každému aspoň něco minimálního najdou.
@Midaku píše: Více
Tak takovýhle případi by snad neměli praxi vůbec vykonávat. Jsem ráda, že my jsme narazili na schopnou psycholožku, které rozhodně nevadilo, že dítě nemluví, a v pohodě s ním dokázala pracovat i tak.
@Agnes86 to ano, ale on je rozdil mit jeden nejaky znak PAS, coz v pohode můžeme nazývat povahou a neni to potreba řešit. Kazdy jsme nejaky a souhlasím s tim, ze šikovný psycholog by našel něco uplne na kazdem. Ale kdyz se ti tech znaků sejde tolik, ze nejsi schopna běžného fungování, nebo te to bezne fungování stojí ohromně úsilí, spoustu maskování a každodenní přetížení, tak uz to povahou nazvat nemůžeš. PAS je soubor různých priznaku projevujicich se v ruzne míře. Nekteri lidé s PAS žijí normální zivot, jini se do nej nikdy nezaradi. Proto je to spektrum, neni to jednotná vec, kterou ma kazdy s tou diagnozou stejne. Pro ty, co zivot zvládají, je ten papír opravdu k nicemu (a to je spousta tech, co se ženou za diagnozou). Ti, co zivot nezvládají, se za ničím honit nemusi, protoze je to tak jasne, ze by to ani ten nejhorší odborník nemohl určit spatne.
@Midaku u nás to jde ve fázích, někdy pohoda a někdy nas všechny stojí neskutečné úsilí, abychom to zvládali.
Nas to úsilí stoji snad 24/7. Tedy ne, v noci spí, ale jinak je to cely den boj. Někdy doslova. To, ze nemate oficiální diagnozu, vam nebrání v tom, abyste se k němu chovali, jako kdyby ji mel. Předpokládám, ze to uz děláte. Můžete klidne pritlacit (obrazkove návody, rozvrhy a plany…). Pokud to bude vyhovovat, je to super. A pokud s podporou bude zvladat školu, tak bych se po diagnoze ani nepidila, protoze takové deti temer vzdy zvládnou v dospelosto bezny život a nejaky diagnozy by jim mohly akorát v budoucnu spis škodit.
@Midaku chováme se k němu, jako by měl diagnózu už dávno, bez toho by to nešlo.
Máme obrázkové návody, plány, rozvrhy.
Právě škola po nás chce další řešení, škola ho poslala k psychoterapeutce, ta doporučila NAUTIS.
Jestli chce reseni skola, tak bych ho jeste nekam objednala, klidne do toho nautisu
. Kolik mu teda presne je? Jedno dite mam take specifictejsi a lepsi se to, ale vek je uz 14r. Samozrejme nase velike nasazeni je nutne. Diagnozu nema. Ve skole ale nikdy problemy nebyly, jen na prvnim stupni se ucitelka zminila, ze je „mimo“ a socialne jinde nez spoluzaci. Doporucovala nam mensa gympl, ze by se tam dite hodilo. Ted je na normalnim 8G a je to lepsi. Silne ritualy, spatny spanek, vybiravost v jidle… resime od narozeni.
Také řešíme vše od narození.
Už mu bude 13 a situace se zhoršuje. Na prvním stupni to šlo, protože měli jednu učitelku, která ho znala a vyhověli si, byly třecí plochy, ale zvládli se domluvit a učitelka měla obrovskou trpělivost.
Letos to vygradovalo na konci roku, kdy s ním pracovala psychoterapeutka a ta nám doporučila to řešit dál. Přes prázdniny se mi to řešit nechtělo, ale prazdniny za chvíli budou končit, proto uvažuju, co dál. I když NAUTIS má čekací dobu dlouhou, takže škole to moc nepomůže.
No, určitě tam „něco“ bude. A je v podstatě úplně jedno, jak se to pojmenuje.
Do Nautisu bych ho klidně objednala. Můžeš to kdykoliv zrušit (postoupit termín jinému). Píšeš, že s dítětem odjakživa pracujete specificky, určitě potřebuje odbornou péči. Takže já bych ho objednala a zároveň intenzivně hledala psychologa, který s ním bude pracovat, protože s nastupujícími hormony můžete mít brzy pěkné peklíčko.
@Anonymní píše: VíceŠkola nema oprávnění deti posílat vubec nikam, muze max doporučit rodicum.. psychoterapeuti casto nejsou zadní odborníci, nemají patřičné vzdělání, ale samozřejmě jsou i vyjimky. PPP muze pro školu napsat doporučení i bez diagnozy, muze napsat i AP, zalezi, co dite zvládá a nezvlada, ne co ma v papirech. Samozrejme kdyz to v tech papirech ma, je cely proces jednodušší, ale neni to nezbytnou podmínkou. Druhej stupeň je zahul, nas to ceka ted a jsem na to fakt zvědavá..
@Midaku proto mi doporučili tu druhou psycholožku, že je pečlivá, ale dopadlo to stejně jako u té první.
Na Nautis nas odkázala psychoterapeutka, ke které docházel kvůli úzkostným projevům.