Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Když bylo synovi cca 2 roky, tak přestal jíst maso. A od té doby začal vyřazovat i jiná jídla z jídelníčku, která předtím normálně jedl. Teď v 5 letech je opravdu jen pár jídel, která je ochotný pozřít. Chodí od 3 let do školky, kde skoro nic nejí - jen suché přílohy a pečivo s máslem. Na svačiny mají často různé pomazánky, což znamená, že nejí nic. Protože samotné pečivo mu nedají. Když ho vyzvedávám, je strašně hladový, a pak i unavený. Dostat do něj nějaké bílkoviny je nadlidský úkol, sní jen vajíčko a pije mléko. Jinak luštěniny žádné, sýr nejí, zkoušela jsem i různé vegetariánské výrobky, ale nic. Jet s nim na dovolenou je horor, v restauraci není jídlo, které by pozřel - leda tak samotné těstoviny, ale jak je na nich třeba petrželka či něco jiného „podezřelého“, tak je konec.Je pak furt hladový, kňourá, je unavený. A místo normálního jídla se dožaduje sladkostí, což nedostane, tak je zase mrzutý. A tak to jde furt dokola. Už je to na palici. Ptala jsem se ho, kdy začne jíst maso. Prý až bude předškolák. Teď je předškolák a už přešel na odpověď - nikdy.
Z ovoce sní jen jablko a to ještě oloupané, když ho neoloupu, tak ho nejí nebo se s ním daví.
Když už jsem byla na něj hodně naštvaná a něco mu nutila, tak ho z toho akorát natahovalo na blití. Ani v klidu a po dobrém jsem s ním nic nesvedla. Žádné dohody neplatí - když to sníš, tak dostaneš… efekt 0.
Jí jen mrkev, vařenou brokolici, vajíčko, květák a přílohy - brambory, těstoviny, občas rýži, bramborový knedlík a svíčkovou omáčku bez masa a bílý jogurt (ovocné nejí vůbec, max. vanilkový). No a sladká jídla by mohl, ale nesmí to být nic s ovocem nebo marmeládou - takže samotné palačinky, buchtičky s krémem apod. Zkoušela jsem maso i tajně pomixovat třeba do květákových placiček - poznal to, a pak už nic nejedl.
Má starší sestru, která jí naprosto všechno a už od školky ji každý chválil, jak pěkně jí.
Jinak je chytrý, ve školce ho taky chválí, tedy až na to jídlo, to si s ním nikdo neví rady. A já už taky ne.
Neměl by někdo nějakou radu?
Radu ani zkušenost nemám, jen bych ve školce poprosila, aby mu dali to suché pečivo, přeci nemůže být celý den bez jídla. Navíc to platíte
@Temaho píše:
Radu ani zkušenost nemám, jen bych ve školce poprosila, aby mu dali to suché pečivo, přeci nemůže být celý den bez jídla. Navíc to platíte
Jenže, když to dají jemu, tak si bude vymrčovat půl školky. Jinak bych ho nechala. MUDr. mi říkala, že zdravé dítě hlady neumře(dcera je na jídlo taky lajdák).
Ugh, a ja si myslela, ze mam vybirave dite, ale pujdu mu zulibat ruce, az se probudi.
Nezkouselas treba udelat jidlo tak, aby vypadalo jako obrazek? Je toho plny pinterest a spousta lidi tvrdi, ze to na jejich vybirave ratolesti pomaha (ikdyz chapu, ze je to spousta prace s nejistym vysledkem navic).
S tema sladkostma me napadlo, jednou mi kamaradka rikala, ze jako male se sestrou chtely porad jist cokoladu, tak rodice jim zacali davat cokoladu k snidani, obedu, svacine, veceri…zatimco sobe varili normalni jidlo. Pry to trvalo tak dva dny, nez prosily o cokoliv jineho nez cokoladu…nevim, mozna by to s nejakyma upravama zabralo?
A jinak teda kdyz neji maso, ma dost zeleza? To by bylo dobre pohlidat (ano, bohuzel odberem krve), anemie neni zrovna idealni stav (plus zelezite kapky jsou dost nechutne, tak treba by ho to namotivovalo jist trochu pestreji?)
Přesně takhle jsem to měla s mým synem. Jedl jen rohlíky s máslem, žádné maso, zeleninu vůbec a z ovoce jen banány. Ve školce taky jen suchou přílohu, jakmile byla politá omáčkou, tak mi řekl že to jíst nebude, že je infikovaná
Doma omáčky jedl, ale bez masa a musela jsem je cedit. Asi v první třídě začal jíst obalované kuřecí řízky a po roce i vepřové. Teď je mu dvanáct let. Omáčky musím pořád cedit nebo mixovat. Když to neudělám tak je schopný se pozvracet.
Hele a vy ty svačiny platíte? bych si vydupala, ať mu to suchý pečivo dávaj! přece nemůže být půl dne hladem. Jinak teda radu nemám. A když jí svíčkovou, tak jinou omáčkh zkusit?
Chapu, ze kazdy muze mit par jidel, ktere mu nechutnaji, ale tohle uz je typicky priklad rozmazlenosti v jidle. Kde jste to nechali zajit daleko…rada? Dokud by nesnedl co ma nandano nic jineho by nedostal a zacala bych zrovna těmi jidly, ktere driv jedl, tam mas jistotu, ze to neni jidlo, ktere mu opravdu nechutna. Hlad je nejlepsi kuchar, zadne ditedobrovolne. Hlady opravdu jeste nesešlo…
![]()
@ver82 píše:
Přesně takhle jsem to měla s mým synem. Jedl jen rohlíky s máslem, žádné maso, zeleninu vůbec a z ovoce jen banány. Ve školce taky jen suchou přílohu, jakmile byla politá omáčkou, tak mi řekl že to jíst nebude, že je infikovanáDoma omáčky jedl, ale bez masa a musela jsem je cedit. Asi v první třídě začal jíst obalované kuřecí řízky a po roce i vepřové. Teď je mu dvanáct let. Omáčky musím pořád cedit nebo mixovat. Když to neudělám tak je schopný se pozvracet.
Je velký. Začala bych ho učit vařit. Měl by vědět, co dá jídlo práce a to už od vymyšlení toho, co se bude jíst až po umytí nádobí po obědě. Nemusel by být u každého jídla, ale u toho jeho určitě. Pokud si vybíravý člověk umí sám uvařit, nebude v dospělosti obtěžovat ostatní svými libůstkami.
Pokud sni cisty vyvar a omacku jen s prilohou, tak bych mu vubec maso necpala. Hlavne nepriznavej s ceho se dela vyvar.
Vybirat rostlinne jidla, ktere obsahuji bilkoviny a je. Jogurt, smetanova zmrzlina, tu muzes i udelat. Pomazanku lusteninovou udelat. Skoda, ze neji jinak lusteniny. To by pomohlo.
Skolka, je to tezke predstav si 110 deti napr. a kazde bude mit jiny pozadavek. Nerealne. Jedine co, tak bych mu domluvila, ze pomazanku si seskrabe s toho peciva (to u nas deckam, ktere neji pomazanky umoznuji). A ty mu vysvetli, ze kdyz to seskrabnou, nic tam neni a muze jest.
@šotolka Ja byla jako dite takova. Dokonce si pamatuju, kdyz jsem na cca 2,5 letech prestala maso jist. Pamatuju si na ten incident, ktery to nastartoval. Ja nejedla ani polovinu z toho, co ji tvuj syn. Mama rika, ze jako mala jsem asi fotosyntezovala, jinak si to nedokaze vysvetlit.
Samo se to spravilo na cca 11 letech, kdyz jsem zacala rust a dostala jsem apetit. Dnes jim maso, i lusteniny, jedine co mi zustalo je odpor k mlecnym vyrobkum.
Ja bych radila nenutit, jenom mu vypestujes z toho neurozu. I mne natahovalo na daveni, kdyz mne nekdo nutil neco snist a jenom me to vic utvrdilo v tom, ze to jist nebudu.
Já bych neřekla, že je vegetarián, nejí ani zeleninu, ovoce. Je vybíravý. Zkusila bych metodu nandat jídlo, chceš, nechceš sebrat nebude nic.
Naše dcera neni úplně vybíravá, spíš se pohnípe a běží si hrát, takže jsem taky udělala, že když odejde od stolu tak jídlo uklízim a už ho nedostane. A světe div se teď sedí a sní celou porci, nebo než je sytá.
@miluver píše:
Chapu, ze kazdy muze mit par jidel, ktere mu nechutnaji, ale tohle uz je typicky priklad rozmazlenosti v jidle. Kde jste to nechali zajit daleko…rada? Dokud by nesnedl co ma nandano nic jineho by nedostal a zacala bych zrovna těmi jidly, ktere driv jedl, tam mas jistotu, ze to neni jidlo, ktere mu opravdu nechutna. Hlad je nejlepsi kuchar, zadne ditedobrovolne. Hlady opravdu jeste nesešlo…![]()
Hele me blila a chovala se dcera od pul roku, jak vegetarian, do pusy nedala ani nic mlecneho a kdyz jo, tak se
. Preslo ji to az nekdy v 5r.+- (ma cerstve 6r.). Radeji snedla ledovy salat nez by kousla do masa. A rozhodne rozmazlena opravdu neni. My jsme nevysilovali, neprudili, ze musi a uz ji to preslo. Varila jsem vyvary casto polevky ona jedla vzdycky, to ji nevadilo. Ale beda kousek masa, aby v tom vyvaru plaval. I ve skolce vyjedla prilohu a vse okolo, vzdy jde prvni po zelenine a maso nechala. Pomazanky mela obdobi, kdy si to nechala seskrabnout pryc. Ted uz ji bez odskrabovani. Maso uz ji, ale jsou masa, ktere rekne to nechci, proste to pres krk nedostane. Ja to mam same veprove maso mi smrdi, nesnim ho (to decka nevi), varim ho, ale nesnim, ze se mi navaluje. Dcera ho sni jen mlete. Nebudu ji nutit.
I dospeli reknou, ze neco nemusi, nemaji to radi. Proc by nemohli decka.
Tak jako některé z vás i sestra mého přítele říkala, že jsme si synáčka rozmazlili a že by mu ukázala a do tejdne by jedl všechno. No a ejhle, porodila si vlastního „ňuňánka“ a ten nesní nic kromě suché přílohy a suchých rohlíků. Ono to bude asi nejspíš o něčem jiném. Krásně se poučuje když člověk nemá tu zkušenost.