Nechce mi povolit trvalé bydliště

Anonymní
14.9.23 14:53

Nechce mi povolit trvalé bydliště

Ahoj holky, nevím, co mám dělat, ale dostala jsem se teď do docela prekérní situace. Už několik let bydlíme v pronájmu u soukromníka (tedy, že se nejedná o realitku). Letos mi končí občanka a jelikož máme dobré vztahy s majitelem, tak mi přišlo fér se ho zeptat, jestli si nemohu změnit trvalé bydliště na byt, kde teď bydlíme. Řekl mi, že ne, že z bytu neodvádí daň za pronájem a takhle by mu na to přišli a musel by ji platit. Byt pronajímá jen dočasně (víme o tom), drží ho pro svou dceru. Chápu, že takhle ušetří několik tisíc, ale na druhou stranu, nemůžeme mít trvalé bydliště na úřadě. Vím, že v zákoně je jasně dané, že pronajímatel mi je povinen umožnit a schválit trvalé bydliště, nicméně máme spolu dobré vztahy a já nechci dělat něco proti jeho vůli nebo za jeho zády, a už vůbec mi nebude příjemné se ohánět zákony. Jak byste situaci řešili? Díky moc!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35798
14.9.23 15:00
@Anonymní píše:
Ahoj holky, nevím, co mám dělat, ale dostala jsem se teď do docela prekérní situace. Už několik let bydlíme v pronájmu u soukromníka (tedy, že se nejedná o realitku). Letos mi končí občanka a jelikož máme dobré vztahy s majitelem, tak mi přišlo fér se ho zeptat, jestli si nemohu změnit trvalé bydliště na byt, kde teď bydlíme. Řekl mi, že ne, že z bytu neodvádí daň za pronájem a takhle by mu na to přišli a musel by ji platit. Byt pronajímá jen dočasně (víme o tom), drží ho pro svou dceru. Chápu, že takhle ušetří několik tisíc, ale na druhou stranu, nemůžeme mít trvalé bydliště na úřadě. Vím, že v zákoně je jasně dané, že pronajímatel mi je povinen umožnit a schválit trvalé bydliště, nicméně máme spolu dobré vztahy a já nechci dělat něco proti jeho vůli nebo za jeho zády, a už vůbec mi nebude příjemné se ohánět zákony. Jak byste situaci řešili? Díky moc!

Na urade můžeš mít trvalé bydliště. Spousta lidí ho má.
On ti nemusí schvalovat nic, stačí vzít smlouvu a jít na úřad. Otázka jestli nějakou máš když to pronajímá na cerno a jestli vás pak nevyrazi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
14.9.23 15:09

Ptát se ho nemusis, pokud mas smlouvu, tak se tam můžeš přihlásit i bez jeho souhlasu. Nicméně bych počítala ze vás pak vyhodi, když z toho nechce nic odvádět. Ale na úřadě mít TP můžeš normálně, nebo si ho nech tam kde ho mas teď :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
14.9.23 15:11

Pokud nevytáhnete na úřadě nájemní smlouvu, ale majitel tam dojde s vámi, aby Vám pobyt potvrdil svým podpisem, tak by se nikdo nemusel dozvědět, že jste nájemníci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
14.9.23 15:13

Já takhle před lety podepisovala trvalý pobyt synovci, aby mohl do školky v místě našeho bydliště, ale jinak u nás vůbec nebydleli. Měli barák rozestavěný, na který ještě nemohli hlásit pobyt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
14.9.23 15:16

Kecá nesmysly. Finanční úřad opravdu nekontroluje, kde má kdo trvalý bydliště. No, buď zkousneš, že budeš mít trvalý pobyt na úřadě nebo si najdeš jiný byt.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.9.23 15:23

Nájemní smlouvu máme, jsme v ní uvedeni oba s manželem. Trvalé bydliště máme u rodičů manžela, mají dvougenerační barák, a když jsme se vzali, dali jsme tam bydleli, ale nedělalo to dobrotu, tak jsme se odstěhovali do bytu. Jenže tchán teď zemřel a tchyně sama barák neutáhne, takže ho bude nejspíš prodávat a jelikož mi končí občanka a syn má jít od příštího roku do školky, tak nám přijde logičtější mít trvalé bydliště na místě, kde bydlíme.

Příspěvek upraven 14.09.23 v 16:11

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.9.23 15:24
@Jolynka píše:
Pokud nevytáhnete na úřadě nájemní smlouvu, ale majitel tam dojde s vámi, aby Vám pobyt potvrdil svým podpisem, tak by se nikdo nemusel dozvědět, že jste nájemníci.

On mi řekl, že je i časově vytížený a nemá čas lítat někde po úřadech.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.9.23 15:29
@Janli píše:
Kecá nesmysly. Finanční úřad opravdu nekontroluje, kde má kdo trvalý bydliště. No, buď zkousneš, že budeš mít trvalý pobyt na úřadě nebo si najdeš jiný byt.

Vždyť on neříkal nic o finančáku a kontrole bydliště.

• Citovat
  • Upravit
15838
14.9.23 15:31
@Anonymní píše:
Nájemní smlouvu máme, jsme v ní uvedeni oba s manželem. Trvalé bydliště máme u rodičů přítele, mají dvougenerační barák, a když jsme se vzali, dali jsme tam bydleli, ale nedělalo to dobrotu, tak jsme se odstěhovali do bytu. Jenže tchán teď zemřel a tchyně sama barák neutáhne, takže ho bude nejspíš prodávat a jelikož mi končí občanka a syn má jít od příštího roku do školky, tak nám přijde logičtější mít trvalé bydliště na místě, kde bydlíme.
@Anonymní píše:
On mi řekl, že je i časově vytížený a nemá čas lítat někde po úřadech.

On je to především idiot. Z principu ti nemůže zakázat trvalý pobyt na adrese, kde jsi v nájmu. Normálně si zajdi na úřad oznámit změnu adresy trvalého pobytu, s sebou vezmi smlouvu. Jeho k tomu vůbec nepotřebuješ, on nikam chodit nemusí. A skoro si říkám, jestli by nestálo takového magora rovnou nahlásit, že nepřiznává své příjmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
14.9.23 15:41
@Anonymní píše:
Vždyť on neříkal nic o finančáku a kontrole bydliště.

No a jak by asi váš trvalý pobyt ovlivnil jeho neplacení daní?

• Citovat
  • Upravit
MartinL45
14.9.23 15:57
@Anonymní píše:
Nájemní smlouvu máme, jsme v ní uvedeni oba s manželem. Trvalé bydliště máme u rodičů přítele, mají dvougenerační barák, a když jsme se vzali, dali jsme tam bydleli, ale nedělalo to dobrotu, tak jsme se odstěhovali do bytu. Jenže tchán teď zemřel a tchyně sama barák neutáhne, takže ho bude nejspíš prodávat a jelikož mi končí občanka a syn má jít od příštího roku do školky, tak nám přijde logičtější mít trvalé bydliště na místě, kde bydlíme.

Vezměte občanku, nájemní smlouvu a jděte si udělat trvalý pobyt. Souhlas pronajímatele k tomu nepotřebujete.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.9.23 16:10
@Janli píše:
No a jak by asi váš trvalý pobyt ovlivnil jeho neplacení daní?

Protože je v nájemní smlouvě uvedený jako pronajímatel a mohlo by se stát, že by si ho prolustrovali a zjistili, že byt pronajímá, ale neodvádí.

Jinak holky, já vím, že jeho souhlas nepotřebuji, mu potom dojde jen vyrozumění, ale nechci ho přivést do nějakého maléru.

• Citovat
  • Upravit
9750
14.9.23 16:13

Představa, že jednotlivé úřady pod státní správou jsou propojené a tím, že vy si zapíšete trvalé bydliště finančáku vyskočí, že pronajímatel neplatí daň je hodně naivní :mrgreen:
Dovedu si to předstvit na malém městě, kde Máňa z městského úřad dá echo Jaruně z finančáku, že k Homolkovi (který jí strašně štve) se napsali nějací cizí lidé, tak ať to na FÚ proklepnou, jestli z toho Homolka, pacholek jeden, platí daně :mrgreen:

Ale jinak chápu a soucítím. Sháněli jsme nájem pro osobu blízkou a to, jak se majitelé cukají napsat trvalý pobyt, je až neuvěřitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinL45
14.9.23 16:22
@Anonymní píše:
Protože je v nájemní smlouvě uvedený jako pronajímatel a mohlo by se stát, že by si ho prolustrovali a zjistili, že byt pronajímá, ale neodvádí.Jinak holky, já vím, že jeho souhlas nepotřebuji, mu potom dojde jen vyrozumění, ale nechci ho přivést do nějakého maléru.

Vy ho do maléru nepřivedete. Do maléru se přivede on sám…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max