Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
tak mamky, ten můj chlapeček 3,5m mi v poslední době nechce vůbec večer usínat ve svojí postýlce. zkoušela jsem být trpělivá a prostě ho tam nějak uspat, ale nedaří se. vždycky to skončí pláčem a tak musím dolů do chodby a dát ho do kočáru. mám strach, že v té postýlce vůbec nebude chtít spát i v noci, když už si ho přinesu na noční kojení. třeba včera v noci jsme bojovali od půl 2 do půl 4. vždycky na chilku byl klid, pak se začal vrtět, prostě nespal. jak ho pěkně v té postýlce na večer uspat? ještě dodám, že spí na bříšku a přes den jedině v kočáru…
Jojo, my jsme taky ze začátku zkoušeli postýlku, opakovaně se probouzel tak jako vám:-) bylo to už docela náročné, tak jsme ho vzali k nám do postele a když si tam lehnu s ním, usne většinou hned spolu se mnou nebo zhruba do desíti minut a spinká pěkně až do dalšího krmení. Prostě mládě potřebuje být u mámy, no ![]()
tak k sobě do postele si ho učit nechci. chci ho naučit pěkně večer spinkat ve svojí postýlce. a pořád se nedaří
nejhorší je, že si člověk na něco zvykne a myslí si, že je to v pohodě a najednou to miminko úplně otočí a zase se zvyká na něco jiného ..
přeju hodně zdaru
ono to chce jen vydržet, což se nám nepovedlo. Četla jsem, že někdy pomůže dát mu do postýlky něco, cos měla na sobě, aby tě cítil ![]()
Pro dítě není přirozené spát samo v postýlce. Některým to nevadí, některé se hlásí. Náš malej odmítal postýlku již v šestinedělí… Řvát jsem ho nenechala, jen bych ho týrala, takže do 13ti měsíců spal s námi a pak dostal pokojíček s postelí bez šprušlí, úplně v pohodě tam začal spát a k ránu si k nám přijde dospat.
Nepřijde ti nelogické to prohlášení - naučit si ho na postel? Vždyť on má snahu naučit to tebe ![]()
Tričko, plyšák, noční světlo, kolotoč, hudba, vysavač, pokládání do potýlky až po usnutí a spol. byly u nás k ničemu. Domazlujeme (dodnes!) dvoudenní odloučení po porodu, tak to hodně beru z tohoto úhlu pohledu. Jinde může být situace výrazně odlišná. Každé dítě je jiné.
prostě první večerní usínání aby bylo v postýlce a ne v kočáru. aby věděl, že se jde spinkat, že je noc…
Pokud máte rituály, jako je večerní koupel, klidná hra, masáž, písnička nebo cokoliv, děláš to pravidelně, dodržuješ pořadí a čas atd., ve třech a půl měsících už určitě cítí rozdíl mezi dnem a nocí, resp. večerem. Toho bych se nebála. Já to řešila v tom duchu, že je pro mimino (nej)důležitější pocit bezpečí, než vědomí, že se spí na „většinoulidu“ určeném místě.
ewik pepik píše:
tak k sobě do postele si ho učit nechci. chci ho naučit pěkně večer spinkat ve svojí postýlce. a pořád se nedařínejhorší je, že si člověk na něco zvykne a myslí si, že je to v pohodě a najednou to miminko úplně otočí a zase se zvyká na něco jiného ..
Promiň, tohle mě docela pobavilo - nechceš ho učit spát ve Tvojí posteli, tak ho radši uspáváš v kočáře?? Vem si ho do postele, je malej, potřebuje Tě, syn spal se mnou do půl rok a přechod do postýlky vzal úplně v pohodě a stejně i tak si ho beru každé ráno na „dospání“ k sobě do postele. Vždyť na tom přece nic není, že Tě potřebuje a chce být u Tebe, zkus to, za měsíc ho můžeš dát spát zase samotného, musíš zkoušet. Počkej, jednou Tě bude mrzet, že s Tebou spát nechce, hodně zdaru ![]()
ewik pepik píše:
včera v noci jsme bojovali od půl 2 do půl 4. vždycky na chilku byl klid, pak se začal vrtět, prostě nespal.
A s tebou v posteli by spal? Jestli jo, tak absolutně nechápu. Já mám spánek ráda a popravdě abych 2h v noci tajtrlíkovala, aby mi dítě spalo v postýlce, to bych zkrátka nevydržela.
Malej spí se mnou v posteli, stejně tak se mnou spal starší, který od 9m spí ve své postýlce ve svém pokoji a vůbec mu to neva.
mala spala se mnou v posteli dlooouho…ted spi ve svoji postylce bez problemu…ja bych se spat sama v posteli v pokoji bala i ted dospela..radej se k nekomu tulim…nejspis to bude lidem tak dano od malicka ne?
navic i me bylo moc prijemny ze se muzu celou noc tulit s miminkem ![]()
mikitaa píše:
mala spala se mnou v posteli dlooouho…ted spi ve svoji postylce bez problemu…ja bych se spat sama v posteli v pokoji bala i ted dospela..radej se k nekomu tulim…nejspis to bude lidem tak dano od malicka ne?![]()
navic i me bylo moc prijemny ze se muzu celou noc tulit s miminkem
Ahojky. Synovi je 10 měsíců a od narození spinkal sám ve své postýlce (u nás v ložnici). V devíti měsících si ale začal stoupat a pokaždé když jsem ho položila, že se jde spát, tak si hned stoupnul a řval. Já ale nemám to srdce ho nechat vyřvat, takže si ho vždycky dám k sobě do postele a usínám s ním. Malej se ke mě vždycky otočí a usíná s ručičkama na mém obličeji
A když se ráno probudím, mám vedle sebe dva chlapy
(manžela a malýho). Říkám si, že se ani nenaději a za chvíli už ode mne nebude chtít ani pusu, tak si to musím užít!
jak kdybys popisovala naši malou, spala v postýlce do osmi měsíců, pak chtěla do postele k nám, taky spinkala s ručičkama na mém obličeji, bylo to skvělé. Dneska je jí 5 a čtvrt, a stále spinká s námi, máme tedy kvůli pohodlí tři postele a místo obličeje stačí držet za ruku, ale prý se nemám bát, nikdy mě neopustí
takže já si asi budu užívat až do puberty
![]()
náš malej 4m taky nechce spát sám v postýlce, myslím, že je to opravdu normální u miminek. máme koš, tak ho večer povozíme v koši a on hezky usne a po prvním kojení v noci už zůstává s námi v posteli. vůbec mi to nevadí, že spinká s námi a jsem spíš ráda. jen se bojím SIDS, monitor má jen v koši a v postýlce. k nám do postele samozřejmě dát nejde.