Neco pro ortopedy - dětský pohyb

Anonymní
11.8.24 11:11

Neco pro ortopedy - dětský pohyb

Ahoj, poprosim o pochopení a ujištění.
Zítra se chystám na 5 dnů se synem (5 let) poprvé do Tater. Synek je trénován, miluje pohyb i skály, ale manželovi se to nelíbí. Sice věří, že to zvládne, ale boji se, že si může tím šlapáním poškodit kyčle, šlachy a nevím co všechno.
Nebudu s ním chodit žádné řetězy, žádné obrovské převýšení, no možná Skalnaté pleso, to uvidím. Hlavně Popradské pleso, vodopád Skok, nějaký ten den dáme oddechovy den - dětská herna, muzeum, hřiště. Kde se bude dát, tam půjdeme lanovkou. Syn kvalitní turistické boty má. A trénovaný je, chodím s ním běžné i 15 km. Jen manžel má vítr ve vlasech, že co když se mu něco zničí, ale vím, že lidé tam s dětmi v tomto věku chodí. Dokonce i horský průvodce už řekl, že vedl na Gerlach 5 letyho chlapce, ale tam my nejdeme zas :lol: jen pro upřesnění.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16429
11.8.24 11:17

Nepises nahodou neco jako tento clanek?
https://www.idnes.cz/…em-sveta_hig

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.8.24 11:22

Ne, zadny článek v plánu nemám, nepíšu a nebudu psát. Normálně se ptám
Prosím vyjadřovat se jen k věci.

• Citovat
  • Upravit
16429
11.8.24 11:24
@Anonymní píše: Více

To je k veci. Jsou tam odpovedi na tve otazky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
11.8.24 11:35

Nema spis manzel vitr z toho, ze tam jedete bez nej, tak hleda zaminky, aby sis to rozmyslela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1127
11.8.24 11:38

My brali děti do hor od malička. V Tatrách byly poprvé ve věku 6 a 9 let. Ušly z Hrebienku na Terryho chatu a přes Priecne sedlo na Zbojnickou a zase dolů. Což je přes 17 km a asi 1150 vyskovych nahoru. Taky okruh kolem Soliska přes Bystrou lávku. Taky jsme s nimi prolezli celý Slovenský ráj. Já bych se toho nebála, ale je potřeba počítat s tím, že jsou to opravdu velké hory a může přijít bouřka nebo se změnit počasí. My tahali v batohu plno oblečení, dost jídla i vody apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.8.24 11:40
@Fee-bee píše: Více

To ani ne, nešel by tam, ale Tatry trochu zná a boji se, že se něco stane s jeho kyclema, že to sice zvládne, ale…
Já Tatry znám velmi dobře, byla jsem tam několik let v lázních, bydlela blízko a jezdívala každé léto, někdy i zima. Vyznam se tam daleko víc než manzel. On tam byl jednou, i to davno. A půjdu jen trasy, které jsem šla nespočetné krát, takže nebudu vystavovat žádnému velkému riziku. Riziko je tu vždy, ale život je jedno velké riziko. To bych musela sedět celý život doma, abych nepodstoupila riziko. A ani tam nejsem chráněna.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.8.24 11:44
@Hojuza píše: Více

Opravdu dali Priecne sedlo? To jsou kamzíky :lol: sikulky. Tam my raději nepůjdeme, jsou to první Tatry pro syna, tak začnu zlehka a budu to sledovat. Vim, že tam se změní počasí hned. Já tam ráno zažila mlhu, pak nádherné počasí, pak sněhovou vichřici a zase slunečno. V jeden den tohle všechno. Jídlo, pití a náhradní oblečení mít budeme, pojištění i na zásah horské služby máme. My máme kamaráda, který chodil lyžovat a v krosne měl 9 měsíční dceru, to vzdy manžel upadá do mdlob. To je zas druhý extrém.

• Citovat
  • Upravit
3681
11.8.24 11:44

A co by se mu jako melo s kyclema stat? V peti letech jsme uz s prckama podnikali 15-20km tury uplne bezne. Predpokladam, ze ho nenechas jit v crocsech, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4339
11.8.24 11:47

A těch 15 km ujde s převýšením v horách, nebo někde po rovince??
Tatry jsou náročné, ty chodníky jsou hodně kamenité, vysoké kameny, kde jsem občas měla dělat i já jako dospělá.
Na to Skalnaté pleso chceš jít pěšky přes Hriebienok??
V pěti je podle mě na túry v Tatrách ještě malý.
My syna poprvé ne větší horskou turistiku vzali do Krkonoš v necelých pěti. Dali jsme dvě větší túry +-15 km..
A to byly trasy bez velkého převýšení, které jsme už sami jako bezdětní šli a věděli jsme co nás po cestě čeká ( hory jsou ale nevyzpytatelné)
V těch Tatrách musíš s sebou táhnout jídlo, pití na celý den. Těch chat je tam minimum.. nemůžeš se spoléhat, že se někde po cestě najís…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4339
11.8.24 11:48

Byla jsi někdy na nějaké túře v Tatrách??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
11.8.24 11:53

@Menton V Tatrach ne, ale Krkonose, Jizerky, Krusky… To se nepocita? Zakladatelka psala, ze bude volit jednodussi trasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4339
11.8.24 11:53

Já že v Tatrách půjdeš ty jako dospělá a plus pětileté dítě sami??
Hmm, co když se mu něco stane, vyvrtané si kotník, už nebude moct, to ho uneses zpátky do civilizace??.to bych si teda netroufala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4339
11.8.24 11:56

Tak Tatry jsou tak. o tři level dál než jakékoli české hory…
Tady se podívej na fotky, po jakých chodnících se chodí a na netu toho bude rozhodně víc. Trasu Hriebienok/ Skalnaté pleso jsem.sla a měla jsem dělat já jako dospělá… velké převýšení a ty kamenné chodníky plus vysoké stupy na " schodech" to jsme tam byli na podzim a nebylo horko…
 https://www.krauzovinacestach.cz/…so-hrebienok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.8.24 11:57
@Menton píše: Více

Tak byl uz i na Šumavě 2×. Nemá problém i do kopce. Skalnaté pleso lanovkou nahoru, pěšky dolů, nebo na Hrebienok lanovka, pak pěšky a určitě lanovka dolů.
Na Popradském plese jsou chaty dvě, na cestě na Skalnate je Bílková chata, Rainerová útulna, Zamkovského chata, Skalnata chata. Na vodopád Skok teda žádná, ale to je hodinku a půl tam a zpět.
A právě malý má rád skály, čím horsi terén tím líp. Šla jsem s ním přes Kozí hřbety do Tichého údolí. Byla tam cesta i pro kočárky a kola, rovinka a cesta přes skály a opravdu makačka..co myslíš, kterou si vybral? Nechala jsem ho rozhodnout se podle sebe.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí

Juno Fix