Nedonošené děti - zdraví

Anonymní
8.12.24 11:28

nedonošené děti - zdraví

Chci se zeptat, jak jsou na tom vaše nedonošené děti se zdravím v pozdějším věku. Dcera 8let, s porodní váhou 1600g, narozená ve 33 týdnu má poruchu imunity, nedokáže stále vyslovit několik hlásek (po čtyřech letech na logopedii a při pravidelném cvičení), poruchu pozornosti, astigmatismus (brýle) a teď bude nosit i rovnátka. Jinak je normálně chytrá.
A nevíte, jestli je nějaké sdružení, která pomáhá nedonošeným dětem i když už nejsou miminka? Třeba pořádá setkání, letní tábory a tak.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16991
8.12.24 11:31

Nedoklubko.
Jinak mam dceru 12 let, narozenou 26+0 a az na mirnou poruchu uceni je zdrava (tukam na celo, at to tak i zustane).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.12.24 11:38

@Králičice Jsem na to mrkla a ti pomáhají jenom maminkám v porodnicích a neonatologickým oddělením. Mně šlo o něco pro starší děti. Jinak tvoje dcera je skvělá, že to takhle zvládla :palec:

• Citovat
  • Upravit
3114
8.12.24 11:40

Syn narozen 31+1, 1690g, porod vaginální. Poporodní adaptace vcelku slušná, cca. 3 týdny krmen sondou mým mlékem, pak kojen do 15 měsíců. Teď 4,5 roku, výškou i váhou v normě. Chodit začal až v 1,5 roce, pleny do 3 let, pořád je lehce neohrabaný a trošku hůře artikuluje, ale spíš to poznáme jen my, co ho známe nejlépe. Samozřejmě specifické poruchy se možná projeví později, ale doufám, že ne. Zatím bez alergií, imunita normální jako u školkového dítěte :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11818
8.12.24 11:43

Já narozená asi ve 34tt -35tt cca 2kg žádné problémy které by s tím souvisely nemám. Mám tedy -4 dioptrie na obou ocich ale to s tím nejspíš nesouvisí, to se projevilo až ve QR letech, stejnou oční vadu má i můj otec a i jeho otec měl… v inkubátoru jsem sice byla asi 3 dny ale jen proto že jsem neudržela teplotu, kyslík ani nic podobného jsem prý nepotřebovala (říkala mamka)
Bratránek se narodil někdy ve 32tydnu, ten na to byl dost bledě (intubace, sonda,) měl nějak těsně pod 2 kila. Zdravý velmi chytrý kluk. Teď studuje vysokou (nevím přesně jaký obor) dělal závodně spoustu let florbal, teď spíš posiluje. Rovnátka měl ale on měl nadbytečný jeden přední zub (což má asi geneticky po tatínkovi)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3114
8.12.24 11:45

@Vladusxx hele to je zajímavé, můj nedonošený syn má taky navíc jeden přední zub - má dva řezáky dvojky. Ale jsou drobnější, vůbec to nejde poznat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11818
8.12.24 11:51

@teroonka on měl jedničku a rostla mu tam napříč takže mu ji vytrhli a pak čekali jak budou ty ostatní zuby…jak přesně mu to pak rostli nevím, ale tohle bylo nějak v 7-8letech a rovnátka měl až asi v 16…počítám že čekali jak mu vyrostou všechny zuby a jak se mu tam porovnají… :nevim: ale jak říkám měl to tak i jeho táta a ten ma ty přední zuby hodně křivé…nevím jestli mu ten nadbytečný nechávali nebo trhali…to sem mu zuby teda nepočítala ale má je jakoby do špičky 🤭
Ale koukám ty máš 4,5 letého tak to má mléčné ne? Bratránek to měl až u druhých zubů, mléčné měl normalne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
8.12.24 12:07

Dcera 33+4tt, váha 2230g. Ze začátku to vypadalo, že bude naprosto zdravá. Pak začaly problémy s plícemi a průduškami, několikrát do roka antibiotika, opakovaný zápaly plic. Ve dvou letech po neštovicích šilhání, v první třídě stále špatně mluví, má horší hrubou motoriku, na kole se naučila jezdit až v šesti letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.12.24 12:19

Se zubem zvláštní - totéž. Častá nemocnost, s vyšším věkem bez obtíží. Zajímalo by mě, jestli jste po těžké situaci s nedonošeným děťátkem měly další děti?

• Citovat
  • Upravit
3114
8.12.24 12:30
@Anonymní píše: Více

Tak já už doma měla dvě děti, nedonošený byl až třetí a poslední. Ale nevím, kdyby byl první, zda bych si troufla na další dítě. Bez přehánění říkám, že to bylo jedno z nejnáročnějších období v životě, absolutní bezmoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.12.24 12:33

Ne, už jsem neměla odvahu. A doteď mě dost zaměstnává to první. S donošenými, kojenými a normálně spícími dětmi kamarádek, které i postojí u mámy, neřvou při každém krmení kvůli refluxu a nemusí mít kšíry, aby vydržely v kočárku se to moc nedá srovnat. Navíc i náklady jsou někde jinde. Víckrát bych to asi už nezvládla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.12.24 12:40

Mam dítě narozené až 35+tt. Tak byl to drobek, ale jinak dobrý. Domů jsme šli po 10 dnech. Do 6 let imunita totálně na prd, navíc problém se železem. Ale věkem ok. Prostě normální dítě s normálními ( běžnými ) problémy, které se vyskytují i u donošených dětí ( rovnátka, SPU, VD, brýle). Nebylo to naše první dítě, ale narozené dřív bylo pouze toto dítě.

Já sama jsem v 29 tt za krále ( asi 46 let zpět ) ještě a nakonec dobrý. Zůstalo mi ADHD, ale tak to je drobnost … Tehdy byl prý zázrak, že jsem to vůbec přežila. Naštěstí jsem prý byla holka.
Ze začátku mamince říkali, ať mě dá do ústavu.
S imunitou jsem naštěstí nikdy problém neměla. Ani jako dítě jsem nějak výrazně nestonala.

Příspěvek upraven 08.12.24 v 12:52

• Citovat
  • Upravit
1261
8.12.24 12:51

Můj syn 10 let, narozený 33+4, váha 1260g. Imunitu má skvělou, prakticky není nemocný. Chodí na logopedickou školu, ještě se učí písmena r a ř. Jinak musíme cvičit. Má horší jemnou i hrubou motoriku, ale nic strašného, co by bylo vidět na první pohled. Co se týče inteligence je nejlepší ve třídě a má samé jedničky. Jo a porod byl císařem, měsíc byl v inkubátoru. Jsem na něj moc pyšná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
8.12.24 12:56
@Anonymní píše: Více

Ne, neměla. Ale dcera byla druhá a mě už bylo 38, takže volba nemít další dítě byla jasná. Jak by to bylo, kdybych byla mladší a byla by první, to nemůžu rozhodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.12.24 14:41

Je to pech viď? Taky mám syna 1300 g, 34.týden. 8 let. Brýle, rovnátka budou, to je tedy to nejmenší, logopedie ano, neříká dobře L, zadrhává trochu. Řešíme emoční labilitu s psycholožkou, ve třídě jsou s tímto problémy. Bude dysgrafie možná nějaká další dys, naštěstí paměť má dobrou, učení ok. Je drobnější, má slabší svaly, kulatá záda, tak cvičíme. Je to škoda.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA