Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím radu. Syn 10let, na pobytu kuřecí stehno, ji, asi čtvrté sousto u kosti jsem si všimla ze je skoro syrové., krvavé. Vršek bílý byl, pod tím níž uz ne. Všimla jsem si toho na kosti, tudíž od té kosti ten kousek snědl. Stopla jsem ho ale určitě kousek nebo dva mel… zavládla panika, po večeři dostal 2tablety živočišného uhlí. Plánují mu dat i rano… pokračovat nebo pak uz jen probiotika a modlit se? Dekuji velmi za radu
Tvá hysterická reakce je horší pro syna, než že jednorázově snědl nedopečené maso.
Syrové kuřecí je průšvih, může být kontaminované salmonelou nebo campylobacterem, v tuto chvíli asi už nic neuděláš, takže bych se dala asi na to modlení… držím palce, ať je malý v pořádku ![]()
Nic neuděláš. Pokud bylo maso kontaminované, uhlí ani probiotika už to nezachrání. Prostě jen počkat a doufat.
Syn se pravděpodobně takto už víckrát nakazil campylobakterem. Hlavně v létě na brigádách obědvá různé fastfoody s kuřecím. Živočišné uhlí nepomůže. Byla bych ale v klidu. Jde i léčitelnou a při dodržení hygieny v domácnosti nepřenosnou infekci. Těžší a vleklé formy se léčí ATB, ty měl. Nikdo další se od něj nikdy nenakazil.
@1Pears1 dekuji… a vždy přestal tedy doma? Po jaké době mel příznaky od požití a jak dlouho trvaly?