Nedoslýchavost manžela

98
3.4.13 13:52

Nedoslýchavost manžela

Potřebuji radu nebo, kdo je ochoten se podělit o zkušenost.

Manžel trpí nedoslýchavostí, momentálně má 78% ztrátu sluchu na každém uchu. Do konce března měl práci, kterou si zařídil potom, co mu na Správě soc. zabezpečení přidělili statut „Osoba zdravotně znevýhodněná“. Na základě toho mohl zaměstnavatel na něj pobírat příspěvek 8000 Kč měsíčně jako příspěvěk na mzdové náklady. Toto od letošního roku už nefunguje, OZZ zrušili a jsou jen invalidní důchodci. Paní z Úřadu práce nás poslala, abychom si podali znovu žádost o ČID, že by mu ho mohli možná přiznat. Poslední dvě žádosti nám zamítli z důvodu, že nesplňuje podmínku 33% zhoršené podmínky pro získání práce. To je prý až od 90%!!
Když si znovu představím ten kolotoč, kdy člověk musí oblítat doktory, pak na OSSZ, podat žádost, vše doložit a pak nám zase nějaký 80letý posudkový doktor řekne, že podle tabulek na něj nemá nárok. :,( Je mi smutno.
Zajímalo by mě, jestli někdo nevíte, zda je nějaká reálná šance důchod získat. Manžel teď začal mít opět nějaké splíny a takové divné řeči, že už ho to nebaví, že měl práci a teď zase nemá nic… :,( Uvažuji vážně, že by si měl zajít někde k psychologovi, nebo psychiatrovi, protože si myslím, že to někdy hraničí i s depresí. :,(
Jsme z MS kraje a tady práci nemají zdraví, natož nemocní. Je pouze vyučený, celý život, než přestal slyšet, pracoval jako řidič, tu práci měl vysněnou od mala, miloval ji, jeho otec byl šofér, děda taky…a pak mu jednoho dne řekli, že dojezdil. Bylo to hrozné období… Takže řídit nesmí ano osobní auto v pracovním vztahu, nesmí pracovat ve vlhku, v prachu, samozřejmě v hluku a navíc jeho nedoslýchavost je taková, že jsou prostě lidé, se kterými se nedomluví. Někteří lidé prostě nemluví zřetelně, někteří huhňají, mají slabý hlas, prostě z 10 lidí je třeba 50% šance na domluvu, samozřejmě s naslouchátkem. Bez něj vůbec. A to asi taky není každý zaměstnavatel schopen, nebo spíše ochoten tolerovat. Zaměstnání měl i více, v jednom byl dokonce menší „průser“, protože slyšel něco jiného, než mu dotyčný údajně říkal a byl problém… :(
Já se mu snažím pomoci, co můžu, ale někdy už je toho i na mě moc. Když má své dny, ta negace mě někdy ubíjí… :,(
Pokud zase bude na pracáku dýl, dají mu zatím podporu, ale až ta skončí, zase nedostane nic, protože já vydělávám podle nich dost, máme dvě auta, i když jedno staré. Takže až je prodáme, tak možná by mu něco dali.
Když jsme odcházeli z pracáku, kde čekají taktéž žadatelé o podporu a venku jich stojí houfy ve značkovém oblečení, kouří jednu za druhou a nechají se sem přivést taxíkem, říkám si, že asi bude něco špatně.

Děkuji každému, kdo to dočetl až sem, omlouvám se líbesbríf, ale potřebovala jsem to asi ze sebe i trochu dostat. Je to moc věcí najednou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36556
3.4.13 14:05

To je hrozný :,(
:hug:

A co to zkusit přes média? i když to by mohlo doktory spíš naštvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
3.4.13 14:11

Ahoj, ona práce není ani pro zdravý, natož pro nemocný či jinak znevýhodněný, přesně jak píšeš… A zaměstnavatel - pokud nemá už tu výhodu, kterou měl jako OZZ - radši zaměstná 100% zdravýho než člověka s nějakým onemocněním. Tak to bohužel je a obávám se, že jen tak líp (jestli vůbec někdy) nebude. Co se týče dávek, máme souseda v ČID a ten to má vyloženě nahraný. Je v pohodě, zabíjačky dělá, těžký bedny s jablkama tahá, všechno, ale jakmile má jít k Dr., tak hůlka a pořádně šmatlat a kulhat… A takhle to má snad 15 let. Bohužel, nedomůžeš se ničeho. Tak aspoň držím palce, ať se najde aspoň něco… Jinak přes média to zkusit můžeš, asi by se něco pro manžela našlo v rámci davovýho šílenství a chtíče pomoct, ale já osobně tohle „žebrání“ tak nemám ráda, že bych na tom musela být hodně špatně, abych do něčeho takovýho šla. A to nemyslím nijak špatně, ale v televizi je dnes a denně nějaká reportáž o nemocných či postižených s číslem účtu v závěru… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
3.4.13 14:30
@Seizdra píše:
Jinak přes média to zkusit můžeš, asi by se něco pro manžela našlo v rámci davovýho šílenství a chtíče pomoct, ale já osobně tohle „žebrání“ tak nemám ráda, že bych na tom musela být hodně špatně, abych do něčeho takovýho šla. A to nemyslím nijak špatně, ale v televizi je dnes a denně nějaká reportáž o nemocných či postižených s číslem účtu v závěru… :nevim:

To v žádném případě, nestojím o nějakou publicitu a soucit. Jsou na světě lidé, kteří jsou na tom mnohem hůř…mě jde spíše o to, že manžel 20 let pracoval, nikdy! neměl nemocenskou, já pracuji od školy 11 let, taktéž nikdy nemocenská, odváděli jsme vždy sociální pojištění a pak, když jednou takhle skončíš na dlažbě, tak Ti řeknou, smůla, máme tabulky, a proto, že ještě skoro čtvrtinu slyšíš, se nám do nich nevejdeš…a pokud bys chtěl nějakou dávku…nic…máš ženu, ať Tě živí. A když nebude moct, prodejte co jde a pak přijďte.
Bohužel tyto podmínky nejsou pro všechny občany ČR stejné… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
3.4.13 14:33
@Minch píše:
To v žádném případě, nestojím o nějakou publicitu a soucit. Jsou na světě lidé, kteří jsou na tom mnohem hůř…mě jde spíše o to, že manžel 20 let pracoval, nikdy! neměl nemocenskou, já pracuji od školy 11 let, taktéž nikdy nemocenská, odváděli jsme vždy sociální pojištění a pak, když jednou takhle skončíš na dlažbě, tak Ti řeknou, smůla, máme tabulky, a proto, že ještě skoro čtvrtinu slyšíš, se nám do nich nevejdeš…a pokud bys chtěl nějakou dávku…nic…máš ženu, ať Tě živí. A když nebude moct, prodejte co jde a pak přijďte.
Bohužel tyto podmínky nejsou pro všechny občany ČR stejné… :?

Jj, vím naprosto o čem mluvíš. Ono je to na prd, přesně jak říkáš - celej život cáluješ a pak jsi v průseru ty a stejně se musíš postarata sama. kde jsou peníze z nemocenskýho a další odvody státu? No kde… Tam…
:pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
3.4.13 15:28
:(

Příspěvek upraven 03.04.13 v 15:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
3.4.13 15:28

@Minch
Můj otec má otosklerosu, coz znamena taky postupnou ztratu sluchu. Ne jedno ucho dne sneslyší vůbec, na druhé asi z 15%. Naštěstí se to zhoršovalo postupně a tak zvládl i s handicapem a zlepšujícími se naslouchátky pracovat až do důchodového věku a svou milovanou profesi lékaře vykonávat. Nedokážu si představit, že by jednoho krásného dne dolékařoval, když byl mladší. Taky je nerad mezi cizími, odmítá cokoli vyřizovat, protože to trapné -..prosím, prosím??? Nemohl byste mluvit hlasitěji, pomaleji..víte já špatně slyším.. A ani můj muž neumí mluvit tak, aby mu můj táta rozuměl..on prostě tak huhlá i když se snaží a není zvyklý zvyšovat hlas..no a táta si myslí, že to dělá naschvál.. Prostě není to jednoduché. Vím o čem mluvíš.. Kolik je tvému muži? Asi ti můj příspěvek v ničem moc prakticky nepomůže.. Že je v tomhle státě spousta věcí špatně, víme všichni Ale tvůj muž by si měl uvědomit, že jsou i horší handicapy s nimiž lidé vedou úspěšný a šťastný život. Otosklerosa je dědičná, mám 50% šanci, že se u mně po 40 taky projeví a už mám na ní u sebe podezření Ale kdybych si musela vybrat třeba mezi hluchotou a vozíčkem nebo nějakým zdravotním postižením svých dětí, ještě ráda bych volila tu hluchotu.. Neštěstí a nemoci holt nechodí po horách, a le lidech.
Na závěr mně napadá, určitě existuje nějaké sdružení, spolek lidí s vadami a postižením sluchu. Tam by vám určitě uměli dobře poradit. Zkus pošťourat internet. Obvykle poskytují psychologické, právní, sociální a jiné poradenství pro své ovečky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
3.4.13 16:51

No situace to není každopádně jednoduchá, ale myslím si, že by stálo za zvážení absolvovat znovu to kolečko. I když chápu, že se vám do toho moc nechce.
Zkus kontaktovat Svaz neslyšících a nedoslýchavých v ČR - mají i pobočku v MS kraji http://www.snncr.cz/index.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.13 18:41

Ahoj, zrovna jsem hledala info o OZZ ponevadz od asi 13ti let nedoslycham-nikdo mi neni schopny rict proc. Nejspis jsem prodelala zanet stredniho ucha, nevim.
No, vyucila jsem se prodavackou a par let ji delala, pak jsem byla na Up a pak jsem si nasla praci jako obsluha ČS. Pote jsem sla na Md, ktera mi conevidet skonci a ja mam strach, ze me zpatky nevezmou i presto ze mam prac. pomer na neurcito protoze si vzpominam, ze mi tenkrat sefova rekla, ze kdybych pri nastupu rekla ze neslysim, vyridila by si na me firma prispevek. Jenze ja nikdy zadny potvrzeni o znevyhodneni nemela ani me o tom nikdy neinformovali i presto, ze jsem mela naslouchatka. Uvazovala jsem, ze si ono OZZ vyridim, aby mel zamestnavatel moznost si prispevek vyridit a ted koukam, ze uz to nelze. Nevim jaka je moje porucha v %, ale lekar na ORL mi rekl ze v mem veku (30) je tezka. Vzpominam si, ze pred porodem mi rekl, ze nedokaze rict, co semnou porod udela. Nastesti se mi sluch nezhorsil ale dodnes si zive pamatuju, jak jsem pri vytlacovani prestavala slyset.Pro priklad uvadim, ze jsem-li v kuchyni a mam zavrene dvere do pokoje, neslysim dite plakat.Bez sluchatka neslysim domovni zvonek. Venku mi sluchatko vadi takze me nekolikrat malem srazilo auto…
Premyslela jsem, ze bych teda skusila castecny invalidni duchod, ale nevim, na koho se obratit na pratickou lekarku? A ma to vubec smysl?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.4.13 18:51

Ahoj, přiznání částečného ID záleží na stupni ztráty. Každopádně navštiv foniatrii, nech si vyšetřit sluch a podle míry ztráty požádej ČSSZ o ID.Je okolo toho papírování, ale za pokus to určitě stojí. Mladí lidé, kteří mají vadu vrozenou a mají ji tedy k 18 roku, dostávají ČID, tedy podle stupně úbytku pracovní schopnosti. Znám případ dívky, ztráta dle Fowlera 99 %, jinak asi 97 % na obě uši( praktická hluchota)má 2.st. ID cca 5500 Kč. Jinak starší lidé nad 18 let musí mít něco odpracováno. Rozhodně zabojuj!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex