Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj. Chtěla jsem se zeptat, zda někdo řeší nedostatečnou funkci slinivky, jaké byly projevy a případná řešení. Je mi 50+ a už pár měsíců mě trápí špatné trávení, nejprve jsem tomu nevěnovala moc pozornost, bývalo to odpoledne, bylo mi vždy těžko od žaludku, ale to jsem si říkala, že je to asi po kávě. Pak mi začalo být ale špatně už od rána a celý den, po každém jídle, nejhorší je to 1 - 3 hodiny po jídle. Je mi těžko od žaludku a nutí mě to pořád říhat, ale nijak se mi neuleví. Pořád mám pocit bolesti břicha. Kávu jsem pít přestala (fňuk), snažím se jíst zdravě, dlouhodobě nejím moc tučné a smažené vůbec ne.
Při vyšetření z krve jsem měla mírně zvýšenou hodnotu slinivky, dostala jsem Kinito, bolesti trochu polevily a nevolnosti byly o trochu snesitelnější. Po kontrolním odběru po 14 dnech už mám všechny hodnoty v pořádku a UTZ břicha naprosto v pořádku, žádné žlučníkové kameny ani zánět, prostě nic. Což je tedy dobře, ale vlastně zas nevím, proč je mi tak špatně.
Nyní mám užívat Kreon 10 000 a uvidí se, co dál. Když tak mě Dr. pošle na gastroskopii, ach jo.
Po Kreonu už mi není tak zle, včera večer mi konečně nebylo těžko, byl to skvělý pocit. Ale zase mě po něm hrozně bolí žaludek (častý nežádoucí účinek podle příbalového letáku). ![]()
Nedávno jsem měla hnusnou chřipku a zhubla jsem dvě kila, která bych ráda nabrala zpět, ale když mi je tak špatně, ani se mi nechce jíst, i když chuť na jídlo mám. Fakt nevím už co s tím. Chtěla bych, aby mi bylo zase dobře. Té gastroskopii se nakonec asi nevyhnu, i když bych ráda.
Ještě doplňuji, že ještě před tím, než jse šla Dr., jsem myslela, že mám reflux a koupila jsem si Nolpazu, která mi ani moc nepomohla, jen jsem se po ní celá osypala. ![]()
Zkuste jít na to gastro vyšetření, myslím že se to jmenuje endosonografie.. známý na tom byl. Zjistili mu chronický zánět slinivky.. poznali to až pohledem na tkáň tý slinivky, testy měl myslím v pořádku. Dělají to v analgosedaci, takže se to dá snést.
Dostal doporučení na dietu. Léky asi také nějaké, ale ty mu nedělaly dobře. Jinak si chválil čaje od pana Jukla, na žlučník a slinivku, andeliku a pelyněk.. že ty mu dělají nejlíp.
Ještě doplním, že bere po jídle enzymy na podporu trávení.. jak ta slinivka nefunguje dobře. Má napsané od doktora a pak nějaké přírodní. (název teda nevím)
@cartera děkuji za odpověď. Já mám právě od lékařky taky enzymy na podporu trávení, je to ten Kreon. Ale nějaké výrazné zlepšení nevidím, takže příští týden zajdu k lékařce a ta mě asi už pošle na gastro. Už se s tím tak nějak smiřuju, i když z toho mám obavy.