Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zkušenost osobní ne, já piju hodně, ale moje mamka je totéž, i postavu má podobnou, a taky vypije sotva litr. když jsme byli u moře, tak jsem jí tam musela voddu nosit, to už vypila, aby se nevylila…a tak do sebe dostala aspoň cca 1,5 litru, to normálně nehrozí. neřeší to nijak, je jí 65, a naštěstí je v poměrně dobrý kondici, doktora potřebovala za posledních 10 let jednou(myslím akutně, praktika), když jí skolila vloni na jaře docela hnusná chřipajzna, nebo co to bylo, hrabala se z toho asi měsíc. jinak je jak rybička, s ledvinama naštěstí problémy nemá.
V práci piju normálně jakž takž..ale doma mám podobný problém..během dne tak sklenka vždy zjistím… ![]()
Tak 2-3 litry denně už je přežitek, naopak si tím akorát odkrágluješ ledviny. Jedna sklenka je zase ale málo. Denně minerálky také nejsou úplně v pořádku.
Co si tak zkusit naplnit litrovou láhev vodou, vodou s citrónem, slabším čajem (třeba i zeleným), naředěným džusem - prostě čímkoliv (moc těm minerálkám nefandím) a mít ji u sebe - v práci, doma, na procházku si naplnit třeba jen lahvičku o objemu 250-300 ml a říct si, že to vypiješ během dopoledne nebo do 15 hodiny odpolední. Sem tam si cucnout zvládne každý.
Taky piju málo a četla jsem, že se kolem toho moc nadělá.. Že tři litry jsou zbytečný.. Těžko říct, kde je pravda.. Když si to hlídám, tak třeba litr a půl dám, ale jinak sotva litr, někdy jsem ráda, že zvládnu půl ![]()
Mám podobnou váhu a vypiju něco přes litr denně. V létě více.
Nedokážu si představit nalít do sebe 3 litry, to bych věčně jen chodila čůrat ![]()
Něco napoví i barva moči, když je tmavá a je cítit, tělo by potřebovalo více tekutin.
@Pipet píše:
Mám podobnou váhu a vypiju něco přes litr denně. V létě více.
Nedokážu si představit nalít do sebe 3 litry, to bych věčně jen chodila čůratNěco napoví i barva moči, když je tmavá a je cítit, tělo by potřebovalo více tekutin.
Souhlasím, neřiď se tabulkama, ale tím jakou máš moč.
Pokud nemáš pocit žízně, řekla bych, že ti voda nechybí. Tělo není hloupé a řekne si o to, co mu chybí. 3 litry vody denně pro 50 kg ženskou je přehnaná dávka a spíš než prospěje, uškodí.
2-3 litry denne je ne vypit, ale prijmout tekutin. A to by ses divila, kolik je v jidle vody. Jen takove maso ma az 30% vody. I ten chleba neco vody ma. Takze vypit neni treba rozhodne tolik. Jak pisou holky vyse, zkontroluj si moc. Pokud je tmava, je treba prijem tekutin zvysit.
Já byla dřív schopná za den vypít maximálně 2 hrnky kafe, nic víc
teď jsem se naučila pít víc, hodně piju při a po sportu, ale musím na to myslet, žízeň je pro mě neznámý pojem. Moč je v pořádku, každý to máme asi jinak ![]()
Pocit žízně je ale špatně, má se právě pít, abys pocit žízně vůbec neměla. Minerálky nejsou zdravé, abys je pila každý den, natož slazené. Má se pít převážně jen čistá voda. Mě naštěstí začne pálit močový měchýř, když málo piju, takže mě to donutí. A moc bych to nepodceňovala, doktorka mi říkala, že když člověk málo pije, může z toho dostat později mrtvici, protože se ti neředí krev. A pro ledviny to také není dobré málo pít. I pleť budeš mít horší a dřív budeš mít vrásky.
Tak měj s sebou vždy pet lahev s vodou a postupně upíjej. Jestli ti nechutná samotná voda, tak si do ní kápni citron nebo pomeranč.
Taky moc nepiju. Dokud jsem kojila, tak jsem si to hlídala. Teď se třeba odpoledne přistihnu, že jsem za ten den ještě skoro nic nevypila. Já teda na sobě nedostatek tekutin pociťuju, začne mě zlobit močák, a to je signál, že bych se měla urychleně napít. Nebo mě bolí hlava. Je to těžký. Radu nemám, snad jen uvařit si ráno konvici čaje nebo si do ní nalít vodu a usrkávat během dne
. Dělala jsem to tak při kojení a fungovalo to. Teď už to opět flákám ![]()
Já potřebuju pít furt, ale mám problém do sebe nasoukat čistou vodu. Po nějakém větším výdeji energie při sportu nebo při extrémní žízni to jde, ale v běžném rytmu s tím mám fakt problém ![]()
Ja taky moc nepiju, tak litr za den… Moji rodice se se mnou rozcilovali kvuli nepiti uz od malicka si vzpominam
A vubec mam problemy vypit cistou, neochucenou vodu, br, to ani v lete ne…