Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Negativa s Mirenou
Zakládám znovu, aby toto téma bylo lépe vidět a mohl mi někdo odpovědět. Prosím nepište sem, že jste spokojené a tak. Jen pokud má někdo podobné problémy či pocity. Mě by zajímalo, zda má někdo i nějaká jiná NEGATIVA spojená s Mirenou, ale né jen špinění. Mám ji cca půl roku a od té doby jsem nějaká „roznašená“. Špinění nakonec skoro vymizelo, to je dobrý. Ale nejprve 4× za sebou kvasinka. Pak mi řekl doktor, že mi putuje nějaký zánět v těle. Kvasinka snad pryč a hned na to mě začalo bolet koleno (jsem sportovec), když jsem po měsíci (až po nasazení homeopatik) vyléčila koleno, dostavila se měsíční rýma s kašlem, ale dle doktora jsem zdravá. Nemluvím o tom, že jsem často podrážděná, vyjíždím na děti, protivná sama sobě, na sex chuť taky nic moc. Nejprve jsem si to vůbec nespojovala a zdravý rozum říkal, že to nemůže souviset. Ale pak jsem si někde přečetla podobné případy žen a začala si říkat, že mi ta Mirena asi nesedí. Mám chuť ji vyndat. Má někdo i takové zkušenosti a vymizí to třeba po půl roce…??? Díky
@lenka.chlup když jsem se rozhodovala jestli Mirenu ano nebo ne, tak jsem tu pročítala diskuze a v jedné byly napsané přesně tyto problémy (podrážděnost, žádná chuť na sex, protivnost atd.) Kvůli sexu si paní nechala dát pryč Mirenu a najednou po problému. Zkus si to pohledat, já se díky rozhodla pro nehormonální.
@lenka.chlup
ahoj, já mám mirenu od ledna, nejdřív mě trápilo špinění, 14 denní menstruace, to teď konečně ustalo ale podrážeděnost, náladovost mě taky trápí. Muž i děti mi hrozně lozou na nervy, ale nevím jestli to může souviset…Jestli to začlo až po zavedení mireny nebo to bylo už dřív, nevím.
taky váhám jestli ji nezkusit dát pryč, ale je mi líto těch peněz, a když si nejsem jistá…
![]()
Ahoj, tak mé negativa týkající se Mireny rok po zavedení, špinění po cca 3 měsících vymizelo, jinak se mi děsně zhoršila pleť, takové vodnaté pupínky v oblasti od nosu směrem dolů až po bradu, ale to teda vypadá, že se po roce začíná taky zlepšovat (můj Dr. mi říkal, že cca rok trvá než si organismus zvykne a že se to zlpeší, no snad měl pravdu
), někdy bývám asi dost podrážděná, ale na tom jsem začala pracovat a snad to bude OK, nad vyndáním jsem teda nepřemýšlela, no věřím, že se všechno zlepší a budeme si s Mirenou žít v poklidu ![]()
Zdravim, ja mela Mirenu 5 let. Prvnich par mesicu „to pri sexu pichalo“ pak se to vstrebalo. I diky memu tehdejsimu stylu zivota-mi uplne spadla prsa - plocha jak baterka, v 19 letech mi lidi typovaly 14 let!!! Coz byl docela sok, i telo bylo bez jakych koliv holcicich „vnadu“ podotykam ze kdyz mu bylo 9let lide mi typovali 15,mela jsem docela prsa
a byla jsem takova oplacana, to v prubehu casu co jsem mela Mirenu by mi nikdo neveril - proste hormony nefungovaly, malo chut na sex, obcas zanet- vytok. Vyhoda zadna menstruace, zadne tehotenstvi ale bylo evidentni ze ty hormony nefunguji v tele jak maji. Casto spatne od zaludku. ![]()
Negativa? Přesně, ty co píšeš, měla jsem jí jen chvíli, bojovala jsem s bakteriálními záněty a neustálými kvasinkami, dala jsem jí pryč a už jsem bez problémů. Teď už spoléhám jen na kondomy a spermicidy a od té doby žádný gynekologický zánět nepřišel.
Měla jsem mirenu celých 6 let, možná 6,5 let.
Byla jsem spokojená, menstruace pryč, velká fyzická úleva od vyčerpávajících přesilných krvácení.
ALE…
První dva roky jsem se trápila s kvasinkama. Neustále dokola. I přesto, že mě doktor tvrdil, že v mireně je něco, co naopak vylepšuje prostředí v pochvě, takže nechápe, co furt mám. Už to mě asi podkoplo psychiku i partnerský vztah. Navíc jsem během prvních tří měsíců přibrala 15 kilo, bylo mi řečeno, že je to tím, že jsem se uvolnila od stresu, „abych neotěhotněla“ tak mi chutná… BLBOST.
Pak jsem si prošla kolečko depresí, úzkostí, panických ataků a zpětně ano - prvotnní problémy byly možná v mé protivnosti, která navázala v podstatě na předchozí období těhotenství, kojení a porodů a protivnosti z nesmírné únavy a vyčerpanosti. Byla jsem jeden čas závislá na Neurolu a po nasazení antidepresiv jsem vychrla pod váhu. Poté jsem opět okamžitě nabrala těch 15 kilo, ale to už nemůžu na Mirenu svádět, měla jsem záchvaty vlčího hladu.
Pak se změnil lékař a ten mi okamžitě poradil Mirenu vysadit. Úzkosti a paniky mohla způsobovat i Mirena. Ještě jsem asi půl roku váhala, nechtělo se mi zase do supersilných menstruací, ale když jsem se pak odhodlala k vyndání. Do půl roku jsem byla bez antidepresiv, šťastná a „probuzená“. Zase jsem to já. Asi dva měsíce po vysazení se mi hnula váha dolů. Po vysazení antidepresiv jsem zhubla zatím 6 kg, a věřím, že těch dalších 10 půjde už dolů taky samo.
Navíc, menstruace se mi vrátila pokojně, klidně, třídenní, nemám výkyvy, kromě PMS více či méně výrazného
..
Neříkám že za všechno mohla Mirena, staly se mi v životě ne zrovna hezké věci během těch 6 let ale kdoví, jak by to bylo, kdybych měla psychiku vyrovnanou.
Už bych asi do Mireny nešla, i když komfort bez menstruace byl fajn. Na druhou stranu, tenkrát jsem se zbavovala 7 denní silné menstruace a teď mám silný maximálně jeden den.
Důležitý je, že mi druhý lékař pak říkal, že Mirena není bez vedlejších účinků a právě váha a psychické poruchy jsou nejčastější vedlejší účinky, o kterých se ale moc nemluví - protože je to prostě dobrej kšeft.
Anonymní Karol
Také jsem po zavedení půl roku krvácela, pak sice bez menstruace, ale nonstop záněty, v podstatě tím pádem bez sexu. Ted jsem po vyjmutí a dávám se do pořádku, menstruace je normální, bezbolestná. Záněty ustoupily.
Měla jsem jí dva roky, i kdybychom nechtěli druhé miminko, šla by ven stejně, špinila jsem skoro celý první rok, nebo spíš nevyspitatelně krvácela, třeba dva dni každých 10-14 dní, pocit neustále nafouklého břicha, přitom po 1 porodu sem neměla co hubnout, neb jsem nic nepřibala, šla jsem tedy během 6 nedělí do mínusu, jsem krev a mlíko a tak jsem začala vypadat opravdu dobře. Se zavedením Mireny, šla váha nahoru.
Když jsem konečně přestala špinit, začaly mi padat vlasy a to dost, s porodem už to nemělo nic společného ani s ukončením kojení. Měla jsem dost hroznou pleť, nemám jí výstavní nikdy, ale tohle bylo dost hrozný. Pak mi dokonce začaly na bradě růst tmavé chloupky
a to jsem byla už dokonale otrávená. Gynekoložka mi ji evidentně v prvním půl roce, kdy je nárok na vrácení peněz, vyndat nechtěla, pořád říkala, ať počkám…přitom jsem jí cítila i uvnitř při styku, bylo to nepříjemné a bolestivé. Jsem ráda, že je venku ![]()
Zapomněla jsem na psychiku, byla jsem dost podrážděná a unavená
a pořád jsem měla výtok, bez intimky ani ránu, přitom nikdy dřív jsem to nezažila. Opakované stěry nic nenašli a když, tak je vaginozu. Je to dost peněz najednou, i když z dlouhodobého přepočtu to vychází finančně lépe než prášky. Ale mě to nesedlo a už nikdy víc. Po druhém porodu jsem 21 měsíců bez ničeho, první mentruace asi po roce od porodu a byla hodně silná i ty další, ale teď se to ustálilo. Používáme kondom a nebo pharmatex, podle toho v jaké fázi jsem. ![]()
Ono v tomhle případě, co je lepší. Nitroděložní tělíska způsobují záněty. Antikoncepce orální je svinstvo, který rozhodí organismus a zaplísní tělo ( můj případ) Po vysazení antikoncepce nemám s plísněmi problém. Za mě kondomy a nebo přerušovaný sex, ale musíte mít šikovného chlapa
Jinak kamarádka po tělísku přibrala 20 kilo, jak ho vyndala, už je zpět na své váze.
Holky teda brrrr, já si chci nechat nasadit
Tak nevím, jestli nepůjdu na sterilizaci.
@misa.859 mám nehormonální a s záněty problém nemám. A jak vyhrožovali silou MS, tak je to taky v pohodě. Ano jeden den je ze mně průtokáč, ale s kalíškem v pohodě a další dny už jen slabá ms a pak špinění.
Holky díky, nějak tak si myslím, že to nemůže být náhoda, najednou se takhle roz..dat. Jsem po dvou dětech, vyčerpaná, vysátá, ale jsem jinak člověk, který se z ničeho nehroutí, tak mi to léto, když jsem ječela na děti, přišlo nějaký podezřelý. Když jsem si o ní zjišťovala před zavedením, tak jsem z okolí od holek a na netu našla jen samá pozitiva. Teď když si vyhledám „mirena a? nějaký problém“, tak se mi hned zobrazí nějaký odkaz na negativa s tím spojená. Někdo tu psal, že do půl roku vrací peníze? A za jakých podmínek? Teď kvasinku zrovna nemám. Moc všem děkuji za info, už jsem si přišla vadná.
Aspera: jakou nehormonální máš?
@lenka.chlup Pohledej to s tím půl rokem, psala jsem to já, poradili mi to tu tenkrát holky, který toho dosáhli, problém je, že tvůj doktor musí mít zájem ti podložit, že tvoje problémy s Mirenou souvisí a to se jim nechce, to ti říkám rovnou. Proto i moje doktorka mě pořád přemlouvala, ať si jí ještě nechám, že si to sedne. Prd, nesedlo. Dnes 21 měsíců po druhém porodu nemám nic a je mi blaze, sice sex není tak spontální, ale jinak dobré…
Jen málo doktorů ti narovinu poví, jak to s Mirenou je.moje mamka chodí ke stařičkému pánovi a ten jí řekl, když se s ním radila, proč mi to nesedí a jí jo, když má třetí v pořadí za sebou, že Mirena se na začátku dávala starším ženám, ne v produktivním věku, ne před a mezi dětma a pod. Pro tuto skupinu byla určena, pro mladé, co mají svých hormonů dost, to podle něj moc není. Pak se to v tom těle pere. Jenže byznys je byznys a tak se nakonec začala dávat i mladým a bezdětným apod. a těm to ne vždy sedne.