Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nehormonalni telisko:
Základní mechanismus účinku nitroděložních tělísek spočívá v tom, že v děloze působí jako cizí těleso, čímž přitahují množství bílých krvinek a ty se vrhají na spermie. Tento efekt je ještě zvýšen měděným drátkem; uvolňovaná měď má toxický vliv na spermie a brání jim v cestě pohlavním ústrojím. Nitroděložní tělíska tedy nevyvolávají časný potrat, pouze brání spermiím, aby se dostaly k vajíčku, čímž zamezí oplodnění.
Hormonalni telisko:
Mechanismus účinku kombinuje působení gestagenní antikoncepce a nitroděložního tělíska, které působí v děloze jako cizí těleso a brání pohybu spermií. To ovšem platí jen pro spermie, které překonají bariéru v hrdle děložním (což je naprosté minimum spermií). Hormon obsažený v tělísku zahušťuje hlen hrdla děložního, který se stává vazkým a pro spermie neprostupným. Hormonální nitroděložní systém také brání nárůstu děložní sliznice. Všechny tyto skutečnosti mají za výsledek jedno jediné - velmi vysokou spolehlivost hormonálního nitroděložního tělíska. V žádném případě však nitroděložní hormonální systém nezpůsobuje potrat – spermie se k vajíčku vůbec nedostanou. Protože hormonální nitroděložní systémy kombinují dvojí antikoncepční účinek a navíc vylučují chybu při užívání, patří k nejspolehlivějším metodám vůbec.
Zdroj www.antikoncepce.cz
Moc děkuji za upřesnění, já právě narazila na tohle..ale už mi bylo divné že píšou že nehormonalní je dražší, což je blbost…
Tělísko jsem měla nehormonalni a dělalo mi to v těle neplechu.
lepší je antikoncepce, nebo si počítej plodné a neplodné dny, stejně časem plánujete další ![]()
@Midliva píše:
Tělísko jsem měla nehormonalni a dělalo mi to v těle neplechu.lepší je antikoncepce, nebo si počítej plodné a neplodné dny, stejně časem plánujete další
Po pilulkách jsem vždy přibrala jak prase
počítání plodných dní moc nevěřím a hlavně další chceme až tak za 2-3 roky, dřív nee
tak já to nehormonalni tělísko zkusím a při nejhorším se vyndá.. stojí prý 1000,– tak uvidíme
Já jsem měla nehormonální, vydržela jsem 4 roky a pak muselo ven. Záněty atd jsem neměla, ale měla jsem silnou a dlouhou MS. Tak jako stylem, že kalíšek a vložka mě to pokryly tak na dvě hodiny. To byl masakr. Pak jsem šla do hormonálního. Sice se mi vrátili v době MS migrény, ale ms skoro nemám. Většinou jen slabé špinění, které není třeba řešit asi vložkou, jen ho vidím na papíře.
Ano, měla sem nehormonální tělísko, dávané na 5 let. Za celou dobu žádné zdravotní potíže, MS hezky pravidelná (jeden den vždy silnější). Po 4 letech sem s ním otěhotněla, vytáhlo se. Teď má dítě 2,5 roku a čekám na MS, abych si mohla nechat dát zase tělísko. Při kojení sem brala Lamyu a teďka mám zatím Mistru ![]()
@Stará známá píše:
Nehormonalni telisko:
Základní mechanismus účinku nitroděložních tělísek spočívá v tom, že v děloze působí jako cizí těleso, čímž přitahují množství bílých krvinek a ty se vrhají na spermie. Tento efekt je ještě zvýšen měděným drátkem; uvolňovaná měď má toxický vliv na spermie a brání jim v cestě pohlavním ústrojím. Nitroděložní tělíska tedy nevyvolávají časný potrat, pouze brání spermiím, aby se dostaly k vajíčku, čímž zamezí oplodnění.
Hormonalni telisko:
Mechanismus účinku kombinuje působení gestagenní antikoncepce a nitroděložního tělíska, které působí v děloze jako cizí těleso a brání pohybu spermií. To ovšem platí jen pro spermie, které překonají bariéru v hrdle děložním (což je naprosté minimum spermií). Hormon obsažený v tělísku zahušťuje hlen hrdla děložního, který se stává vazkým a pro spermie neprostupným. Hormonální nitroděložní systém také brání nárůstu děložní sliznice. Všechny tyto skutečnosti mají za výsledek jedno jediné - velmi vysokou spolehlivost hormonálního nitroděložního tělíska. V žádném případě však nitroděložní hormonální systém nezpůsobuje potrat – spermie se k vajíčku vůbec nedostanou. Protože hormonální nitroděložní systémy kombinují dvojí antikoncepční účinek a navíc vylučují chybu při užívání, patří k nejspolehlivějším metodám vůbec.Zdroj www.antikoncepce.cz
Můžu se ještě prosím zeptat kde v tom článku to je napsaný? Já ráno klikla na ten odkaz a našla tam tohle, tak já nevím, každý říká něco jiného ![]()
@Anonymní píše:
Můžu se ještě prosím zeptat kde v tom článku to je napsaný? Já ráno klikla na ten odkaz a našla tam tohle, tak já nevím, každý říká něco jiného
@Stará známá píše:
https://www.antikoncepce.cz/…ozni-teliskohttps://www.antikoncepce.cz/…-bez-hormonu
Děkuji
ale fakt na každé stránce píšou něco jiného, čert aby se v tom vyznal
![]()
Já mám nehormonální tělísko 2 roky, první půl rok jsem měla fakt silnou menstruaci to bylo otravný z tohoto důvodu uvažuji jestli za 3 roky budu v tom pokračovat nebo ne (pokud při zavedení dalšího - nového, nastoupí zase tak silná menstruace tak už nechci, ještě jsem se na gynde neptala zda má mudr zkušenosti, že bych byla s tím jako na začátku). Jinak nemám žádný problém, těhotenství nebylo, žádné jiné problémy také ne a při sexu nevadí, ani jeden z nás o něm nevíme, ale nechávala jsem si teda rovnou zkrátit drátek na minimum
Ahoj holky, máte některá zkušenost s nehormonalním tělískem? Jsem pár měsíců po porodu a uvažuju nad ním..Ale teď jsem se dočetla, že působí zánět a hlavně pokud se podaří oplodnit vajíčko, tak se nebude mít kde uchytit a zahyne? Jedno dítě by jsme ještě chtěli časem a tohle mi přijde dost krutý..já vím že o tom ani vědět nebudu, jestli se to vajíčko oplodnilo nebo ne, ale žít s tím? Já právě myslela že tohle je jen u hormonálních tělísek, že se vajíčko neuchytí..