Nejvýhodnější penzijko
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nejvýhodnější penzijko
Ahojky, s manželem chceme změnit penzijko, jsme u český spořitelny a je to dost nevýhodný, chceme přejít jinam…poradíte mi z vlastní zkušenosti, která instituce nabízí výhodné penzijko? Díky moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Penzijka jsou všude na přibližně stejný kopyto, takže s tím si zrovna lámeš hlavu zbytečně..A pozor s jeho vypovídáním, vypovíš-li dřív než 5 let od jeho založení, platíš pokutu!
- Citovat
- Upravit
@redbulka jj to vím…no jde o to že chceme kompletně skončit se spořitelnou, takže chceme převést všechny produkty, co u ní máme, tak řešíme, kam ho přendat, tj vše
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to všude stejný, ty tabulky, kolik posíláš ty a kolik ti dá stát si najdeš na netu, lze najít i srovnání. Ale je to stejné. Manžel ho má u ČSOB já u České pojišťovny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co je dost nevýhodné? Penzijko jako produkt nějak moc výhodné není už z principu.
Jestli myslíte „staré penzijko“, tak při garanci přinejhorším nuly (zhodnocení) ani nějak super výnosné být nemůže. Ve hře je tak „pouze“ státní příspěvek (všude stejné) a případně příspěvek zaměstnavatele.
Vám vadí nízké zhodnocení, nebo co? Protože- pokud je jako jediný důvod to, že se chcete odtrhnout od „Spořky“, tak to v rámci fin. trhu není úplně důležité…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Otazka je, co je dnes, myslim konkretne unor 2016 vyhodne. Vsechny fondy a akciove trhy se totalne propadly…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No vidíte, myslel jsem si, že totálně vypadá úplně jinak.
http://finance.yahoo.com/echarts?…{range
http://finance.yahoo.com/echarts?…{range
PS: Kolísavost je na finančních trzích naprosto normální věc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znova říkám, že „penzijko“ (to původní) má velmi omezený risk a to znamená, že i případné zisky jsou omezeny.
Velké pohyby na trzích jsou běžné. Pokud se investuje na měsíční bázi, tak to obecně až tak nevadí, protože se nakupuje stále a tím se při poklesu nakupuje více „jednotek“ a vylepšuje cena. Problém to může být u jednorázového nákupu za větší částku, protože je pak skoro nemožné trefit ten správný okamžik.
Od penzijka se ale nedá čekat zhodnocení třeba 6% p. a. (průměrně za delší dobu).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Chiřdlová Já jsem také u Spořky a mám to staré penzijko. Je to taková ruská ruleta. Uvidím, co se stane. Zatím posílám pár korun a až se doplazím k padesátce, tak to třeba nějak využiju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spořka neměla úplně super výsledky, ale nic trgického. Penzijko má jednu výhodu- není úplně jednoduché z toho dostat peníze i s zhodnocením. A pro spoustu lidí je to dobře, jinak by do toho šahali pomalu při každé příležitosti…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jen pár čísel: Státní příspěvek se podílí na zhodnocení dosti různě, protože záleží na době, která chybí do konce. Pokud je to 40 let, vytvoří státní příspěvek sám o sobě výnos 1%, pokud vám do konce bude chybět deset let, tak je to zhruba 4%a pokud pět, tak jsme někde skoro na 8%.
To bylo jen tak pro úvahu. K výše uvedenému. Jestli se jedná skutečně o penzijko, tedy transformovaný fond, pak je nutné ho nejprve převést v rámci Penzijní společnosti ČS na účastnický fond a pak teprve převést tento fond do jiné PS. Tímto přechodem zanikne např. nárok na výsluhovou penzi, která umožňovala výběr až poloviny prostředků. Pokud tedy někdo počítá s tím, že by chtěl čerpat dříve, než v důchodu nebo má blízko této době, nemusí pro něho přechod na účastnický fond tou správnou změnou.
K výběru. Jelikož fondy jako takové nemají takřka žádnou historii, podle historických výnosů lze těžko něco úplně klíčovat.
Nicméně, pokud chcete něco posuzovat, nejprve je třeba vědět, jakým způsobem se nakládá v účastnických fondech s Vašimi prostředky (pokud tedy máte skutečně původní penzijní připojištění), pak znát svůj investiční profil a pak se teprve ptát, co je na trhu. Pokud bychom s drželi nejlepšího výkonu v dynamických fondech, tak Globální akciový fond CONSEQ PS. Tím ale neříkám, že bude nejlepší. Nejlepší byl v r. 2019 se zhodnocením 19,53% další rok měl myslím kolem 12%. Za loňský rok je na tom nejlépe dynamický ČSOB - 7,66%, naopak Conseq nejlepší výkon nezopakoval, kdo začal např. letos v lednu, tak je ve ztrátě, což ale vůbec nic neznamená, hodnota penzijní jednotky od založení je k 10.2.2016 - 1,2042
Takže chcete-li měnit, nejdřív trochu studujte nebo si někoho najděte, kdo Vám s tím poradí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit