Nekvalifikovaný učitel
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Tak vy si ve sborovně můžete říkat, co chcete. Rozhoduje ředitel. Pokud bude schopný si obhájit toho správce sítě, tak nic neuděláte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše: Více
Děkuji za radu, kdybychom o tom rozhodovali ve sborovně, ptát se nebudu, ne? Samozřejmě, že vím, že ředitel je nad námi (to si myslím, že je z textu zřejmé), ale nad ním je zase zřizovatel. Ředitel si nemůže dělat, co chce. Proto se ptám zde. Zákon o pedagogických pracovnících znám, ale často se může najít nějaká klička.
- Citovat
- Upravit
Ano. Měl by odejít nekvalifikovaný, pak smlouvy na dobu určitou. Jen moc nechápu proč dali Cj/ Aj do třetí třídy? Toho si mají hýčkat na druhém stupni! Aprobovaného angličtině abys na základce lupou hledal!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás bude nejspíš odchazet jedna, co má smlouvu na rok a navíc se neosvědčila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@truelly píše: Více
Máme dva aprobované angličtináře, více jich není potřeba, máme 145 žáků. Naopak pro první stupeň se sháněli učitelé celé pololetí. Jedno místo obsadila absolventka Učitelství pro první stupeň, druhé místo vyřešili takto. Mně také pořád dávají na první stupeň, ač mám vystudované učitelství pro druhý stupeň. Bylo to tak i na předešlé škole.
- Citovat
- Upravit
Měl by odejít. Taky jsem zatím nekvalifikovaná. Teda jsem v procesu, že kvalifikaci půjdu doplnit. Jsem kvalifikovaná na jiné uč. zaměření, než dělám. Učitelský úvazek mám doplnění k jinému úvazku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně jde právě o tu posloupnost. Chápu, že smlouvy neprodlouží. Ale pokud by se dotyčný znovu ucházel o místo, může ho ředitel odmítnout s tím, že má plný stav, i když v tom „plném stavu“ je nekvalifikovaný učitel?
- Citovat
- Upravit
@Kelsey píše: Více
Bohužel u nás se hraje na známosti. Je to kamarád bývalého ředitele, který je nyní zástupcem. Ale zajímá mě, jestli si ho mohou obhájit. Protože krátit úvazky si nikdo nechce nechat a propustit kvalifikovaného učitele také ne. Já také nejsem ještě plně kvalifikovaná (chybí mi obhájit DP, k obhajobě byla doporučena, tak snad to vyjde a v červnu budu kvalifikovaná. Ale dotyčný nemá ani vysokou školu, má pouze maturitu z gymnázia. Za pět let si vzdělání nedodělal.
- Citovat
- Upravit
Tohle už presahuje hranice běžného drbání a přijde i to extrémně nevkusné.
Ano, odejít by měl nejspíš nekvalifikovaný, ale není to Vaše věc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď mají školy šanci zbavit se nekvalifikovaných. Někde se ovšem modlí, aby šel někdo do důchodu nebo na mateřskou. Ovšem chudáci letošní absolventi. Těžce budou shánět místo minimálně v některých regionech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sany80s píše: Více
To, že je nekvalifikovaný není žádné drbání, to je fakt. O průběhu hodin jsem napsala, že tu informaci máme od asistentek, tudíž to jako fakt brát nemůžeme. To, že se ve sborovně bavíme o příštím roku, nepovažuji za příšerné drbání. Je to téma, které rezonuje.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Není snad někde dáno, že jako nekvalifikovany musí začít do 2 let studovat VŠ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také jim to nezávidím. Já tu situaci nemám úplně růžovou. (Měla jsem částečně nahradit tohoto nekvalifikovaného učitele, který dostal výpověď, ale po změně vedení se vrátil (výpověď se anulovala) a já jsem ráda za částečný úvazek. Možná budu mít plný, pokud kolegyně, která jezdí na dva dny, na 9 hodin, odejde do důchodu. Tedy v důchodu už je 6 let, ale na pár hodin chodí. Snad se situace zlepší.
Ale letošní absolventi jsou na tom o poznání hůř. V červnu byl učitelů nedostatek, v listopadu už jich bylo moc.
Chápu, že si školy takového učitele nechají, pokud se jedná o odborníka z praxe, ale v tomto případě si myslím, že se o odborníkovi z praxe hovořit nedá. Měla jsem kolegyní z nepedagogické vysoké školy, dodělala si pedagogické minimum a je výborná učitelka, takže je šmahem neodsuzuji. Ale je škoda, když se škola zbaví kvalifikovaných učitelů. Snad to u nás nenastane.
Nechci, aby to působilo, že jsem nějak zapšklá, to nejsem, jen nechci, aby na současné situaci byli bití řádně vystudování učitelé. Ale to jen zbožné přání.
- Citovat
- Upravit
Ahoj, mám takový dotaz do pléna, který je určený převážně učitelům.
Od příštího školní roku se nám sníží PHmax. Bylo nám oznámeno, že všem seberou nějaké hodiny. Kromě jednoho budou příští rok všichni učitelé plně kvalifikováni. Já a další dva učitelé máme smlouvu na dobu určitou (do 31. 8.), jsme tu první rok. Vypadá to, že mě se zbavovat nechtějí (chválí mě, hodně se angažuji i mimo vzdělávání).
Zatím to vypadá, že pokud by někomu neprodloužili smlouvu, byl by to kolega, který má aprobaci ČJ/AJ, ale byl přijat jako třídní třetího ročníku. Panuje názor, že třídu kázeňsky nezvládá (bohužel je to vidět i na školních akcích), možná proto je „na ráně“.
Kolegům se samozřejmě nelíbí, že by měli mít nižší úvazky.
Ale jeden z učitelů není kvalifikovaný. Má pouze maturitu z gymnázia. Učí pátým rokem a nemá hotového ani bakaláře. Učí INF, TV, PČ a je správce sítě. Možná má nějaký kurz (to netuším). Bohužel ani výuka informatiky neprobíhá kvalitně. (Ale víme to pouze od asistentek, takže jsou to informace z druhé ruky.) Ale je pravda, že ho často v jeho hodinách vídám na chodbě, jak telefonuje (rozvrh učebny IT znám, také tam někdy s žáky chodím). Loni dostal v červnu výpověď, ale změnil se ředitel a letos znovu učí, nic se nezměnilo.
Je jasné, že jako první jsou odejiti takoví, které nemusí vedení propouštět, tzn. mají smlouvu na dobu určitou. Ale pokud by dotyčný znovu projevil zájem o místo, může ho ředitel odmítnout, když nemá celý učitelský sbor kvalifikovaný?
Vím, že ředitel by argumentoval tím, že nemá nikoho jiného, kdo by učil INF a spravoval síť (správce sítě u nás znamená vytvářet e-mailové schránky nově příchozím, instalovat programy apod., skutečný správce sítě je externí). V případě nouze bych výuku INF dokázala převzat s kolegyní (poměrně se v nové informatice orientují a nemám problém učit se novým věcem, případně bych si i dodělala vzdělání), ale jen v případě potřeby, nehrneme se do toho za každou cenu.
Ve sborovně panuje názor, že první by měl odejít nekvalifikovaný učitel, ale může to být i jinak?
Děkuji za názory, zkušenosti a rady.
Anonym z důvodu citlivých informací o kolezích.