Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Chtěla bych názor někoho nestranného. Dcera chodí do první třídy u nás na vesnici. Ve školce byli dvě třídy, a dcera zrovna byla ve třídě kde byla jako předškolák jediná holka, zbytek byli kluci. V druhé třídě školky byly více předškoláci holky. Teď když nastoupili do první třídy, tak se dcera snaží zapojit k ostatním holkám, ale tak nějak už mají holky vybudované vztahy a s dcerou se tam baví pouze jedna, která je trochu mimo ostatní holčičky. Dcera je z ní nadšená, pořád o ní doma mluví, tak jí chtěla pozvat domů aby si spolu hrály. Holčička je napůl Romka. Maminku tak letmo znám, tykáme si, chodily jsme na stejnou základku, ale každá do jiné třídy. Tak jsme se dohodly, že se holky můžou navštěvovat. Dneska byla holčička u nás a já jsem z toho úplně hotová. Nečekala jsem že bude tak nevychovaná a sprostá. Nejsem rasistka, nikdy jsem nebyla. Dokážu se bavit s každým. Ale dneska jsem opravdu byla v šoku. Jsem tak špatná, když jsem si řekla, že nechci aby moje dcera chytla její móresy? Nechci jí zakazovat se s ní kamarádit, ale nechci aby se navštěvovaly doma, aby chodila k nám domů. Přemýšlím jak to dceři vysvětlit, aby to pochopila. Jak jsem ale řekla, zakázat jí, se s ní kamarádit nemám vůbec v plánu
Taky k nám občas přišel kamarád, přišla kamarádka dětí a moc nám nesedí, není po chuti. Ale neměla jsem problém je srovnat. Dát jim výchovnou lekci. Náš dům, naše pravidla. Např. jednou si v zápalu hry na schovávanou někdo vlezl k nám do šatny. Tak to ne. Šatna je zakázané území. Vysvětila jsem. Víc se nestalo.
Nastavit jasná pravidla. Nebát se i cizímu dítěti vysvětlit něco.
Normálně ji to říct a vysvětlit, že si nepřeješ aby k vám chodila domů, ale to asi nepomůže určitě ta holčička je sprostá i ve škole takže to slyší i tvoje holčička, muj syn má víc ve třídě sprostých dětí ale ví že tyhle slova jsou špatná a že je nemá opakovat, nebo se chovat jako ostatní drzé děti, ![]()
My jsme zatím ze všech kolektivu zvaly domu jen ty slušné od vzdělaných rodičů…nyní vybíráme základku a začneme chodit na různá setkání předškoláků, ať se s těmi kolektivy trochu seznámíme…ale z tohodle mám noční můry, ale doufám, že u nás ve škole budou vychované děti
ve sportu jsou různé, ale tam je možnost výběru a všechny je nezvedne domu…
Nejsi rasistka, ale neopomeneš zmínit etnikum.
Co by se na celé situaci změnilo, kdybys zmínku o etniku vynechala?
Jakou hraje roli v příběhu?
A jdi se projít po mostu Karla.
@annlady píše: Více
Samozřejmě vím, že nevychované dokážou být všechny děti. To že je holčička napůl Romka mi právě vůbec nevadilo. Kdyby mi to vadilo tak bych ani nedovolila aby přišla k nám domů. Ale chování holčičky nebylo normální zlobení… Zmínila jsem etnikum proto, aby si lidé mohli představit jaké typické „móresy“ holčička má. Opravdu rasistka nejsem. Jen nechci aby mi dcera doma hulákala „Dyk more“ a různý sprosťárny.
@Anonymní píše: Více
Co slušné od nevzdělaných rodičů? Jak zjišťujete vzdělání rodičů před návštěvou dítěte doma?
Já se vždycky vymezím proti konkrétnímu chování. Když někoho nechci doma, řeknu narovinu proč - „nelíbilo se mi, že se choval tak a tak, nevěřím mu, že se nebude chovat podobně a nechci ho ve svém osobním prostoru“ - syn to vždycky pochopil. Zároveň ho na tom učím, že má právo nahlas komunikovat své potřeby a hranice a že se nemusí bavit vždycky s každým. Jsou to cenné lekce. Přála bych si, aby moje matka mi v dětství takové dala místo, aby se každému falešně chtěla zalíbit a pak doma na mě štěkala, že to tak nechtěla.
Nezlob se, ale to moc nechápu. Zakázat kamarádství jí sice nechceš, ale podle mě, s tím nic nenaděláš, když jsou to spolužačky a mají se rády. ![]()
Takže v osobním kontaktu budou stejně. A tím, že jí zakážeš, aby si spolu hrály nebo se navštěvovaly, přece ničeho nedosáhneš. ![]()
Navíc si myslím, že to co zmiňuješ, není problémem jen určité etnické skupiny. ![]()
Někdy se takhle na ulici zaposlouchej do slovníku jiných dětí a opravdu o puberťáky nejde. Jsou i mnohem mladší. ![]()
A myslíš, že když jsou BFF, tak ve škole od ní moresy nepochytí?
když se ti nelíbí, že mluví sprostě, tak jí to řekni! Nebo se bojíš, že ti dá její mamkanapůlromka pěstí do obličeje? ![]()
Já mám VŠ, takže asi vzdělaná a manžel jen ucnak. Podnika a diky němu se máme moc hezky. Byl u nás synuv kamarád a jeho oba rodiče jsou lékaři. Sice nebyl sprostý ale co mohl naschval vysypal nebo vylil. Manžel nevěděl co s ním. Mě tohle slepé uvažování, že děti vzdelanych rodičů přijde primitivní. Já učím syna, že od každého se může něco naučit i když třeba to, že takhle je to špatně a nelíbí se mu jeho chování. Já jsem dost povrchní, ale naučila jsem se lidem dávat šanci a občas jsem mile překvapená, co se od nich naučím
@Černá Madonna je mi jasný, že se kamarádit budou. Jsou spolu ve škole a v družině. Ale dneska jsem opravdu byla v šoku jak se u nás doma chovala. Nedokážu si představit, že by dcera takové chování odkoukala a taky se tak chovala. Naši sousedi jsou taky Romové. Jejich dcera je o rok starší než naše dcera a kolikrát si spolu hrály na zahradě. Ale její chování je úplně jiné. Vedu dceru k tomu, aby se bavila s každým, aby nedělala rozdíly. Dcera má jistý zdravotní hendicep, kvůli kterému je trochu jiná než ostatní. A tak jí vedu k tomu, aby nedělala rozdíly a bavila se s každým. Proto jsem opravdu dneska byla v šoku…
@jajina35 píše: Více
Kdyz jsem tento příspěvek četla vybavila jsem si moje dětství😅v přesně té samé situaci jsem se ocitla ja jako dítě.(byla jsem v pozici Vaši dcery) pamatuju si jak rodiče mi zakázali se sni bavit a aby k nám chodila protože se báli ze chytím její moresy nakonec kdyz byla u nas ji moje mamka i její mamce vysvětlila jak se chovat co se ji líbí a nelíbí a ze to musí dodržovat pokud si chce chodit k nám domu hrát. Nakonec se to povedlo jsme kamarádky do dnes a naše mamky k sobe chodí na kafe 😁nedokážu si představit co by bylo kdyby mi ji rodiče zakázali nebo se nijak nedomluvili.😁
Pokud není člověk rasista, jak o sobě sám tvrdí. Proč má v příspěvcích uvedeno etnikum? Tobě hodně leží v žaludku. Několikátý příspěvek a znovu nezapomeneš zmínit. Bacha na karmu. Funguje.
@Kelsey1 já se opravdu nepotřebuju obhajovat. Jen jsem odpovídala na reakce, že jsem rasistka